logo

trugen jacn
19 Haziran 2015

ÇİN, DOĞU TÜRKİSTAN’DA 14 YILDIR,ORUCU YASAKLADI

UYGUR Türklerinin yaşadığı sorunları ve oruç tutma yasağını Vahdet’e değerlendiren Dünya Uygur Kongresi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Erkin Emet, “Çin yönetimi ‘Toplumun sağlığının koruması için oruç yasağı getirdik’ gibi bir gerekçeyle oruç tutmayı 2001’de İkiz Kuleler’in vurulmasından bu yana yasakladı” dedi.

Vahdet-19
BASKILARI GİDEREK ARTTI

Emet, dönemin ABD Başkanı George Bush ile Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı arasında geçen diyalogu da şöyle anlattı: “Bush, Şangay’da düzenlenen bir toplantıda o dönemdeki Çin’in Cumhurbaşkanı’na ‘Biz uluslararası terörizm ile mücadelede sizden destek istiyoruz’ dedi. Çin Cumhurbaşkanı ise ‘Uygur Müslüman’ı teröristler var. Eğer siz bu teröristleri uluslararası terör listesine alırsanız sizi destekleyeceğiz’ ifadelerini kullandı. Sonra Bush, ‘Sizin meseleniz İslam terörü meselesi değil, burada bir etnik problem var’ dedi. O tarihten sonra Uygur Türkleri meselesi uluslararası arenaya taşındı. Çin o gün bu gündür Uygur Türklerine çok sert önlemler aldı. Müslümanlar Avrupa’da, ABD’de oruç tutulabiliyor ancak bir tek Çin’de oruç tutma yasağı var.”

ETEK BOYUNA SINIRLAMA

Doğu Türkistan’da Türklere yapılan her türlü zulme rağmen insanların son yıllarda İslam’a dönme çalışmalarına hız verdiğini belirten Emet, “Çin ise hala imamlara hakaretten tutun da kadınları etek boylarına kadar karışmaya devam ediyor” diye konuştu.

DUR DİYEN YOK

Çin’de Uygur Türklerine yapılanların İslam’a açıktan bir hakaret olduğunu dile getiren Emet, “Bu yapılanlar İslam’a bir hakarettir .Bütün İslam Dünyası’nın buna bir dur demesi gerekiyor. En azından tepki gösterilmesi gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

Kaynak : Vahdet Gazetesi – 19.06.2015

Etiketler: » » » » » » »
Share
2080 Kez Görüntülendi.