logo

trugen jacn
12 Ekim 2016

2016 MARTİN ENNALS ÖDÜLÜ DR.TOHTİ’NIN KIZI CEVHER İLHAM’A TÖRENLE TAKDİM EDİLDİ

ئىلھام توختىغا بېرىلگەن مارتېن ئەننالىس مۇكاپاتىنىڭ نەق مەيدان يىغىنى ھەققىدىكى ئېلان. 2016-يىلى 11-ئۆكتەبىر، جەنۋە.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin işgalı altındaki  ana vatanı Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerinin gasbedilen haklarının iadesi ve etnik Han Çinlileri ile Müslüman Uygurlar arasında karşılıklı diyalog ve bir birlerini anlama yolu ile etnik barışın sağlanması için mücadele eden Pekin Merkezi Milletler Üniversitesi öğretim üyesi,Uygur insan hakları aktivisti ve Uygurların vicdanı olarak anılan Doç.Dr.İlham Tohti, 2016 yılı martin Annals İnsan hakları ödülüne layık görüldü ve 11 Ekim 2016’de Cenevre’de yapılan ödül töreni ile kızı Cevher İlham’a takdim edildiği açıklandı.
Küresel çapta insan haklarını elde edilmesi ve korunması  konusunda  çalışmalar yapan Uluslar arası Af Örgütü dahil bir çok uluslar arası hukuk ve insan hakları örgütü tarafından ortaklaşa ihdas edilen bu ödül’ün 2016 yılında Çin yönetimi tarafından 2014 yılında tutuklanarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ve halen Urumçi’deki bir Hapishanede tutulan Dr.İlham Tohti’ye verilmesi uygun görülmüştü. 2016 Martin Annals Barış ödülü İsviçre’nin Cenevre’de yapılan ödül takdim töreni’nde Dr.Tohtı’nın ABD’de öğrenim gören kızı Cevher İlham’a takdim edildi,

ilham -3
Özgür Asya Radyosu haber sitesinde  yer alan haberlere göre ,Martin Ennals İnsan Hakları ödülünün takdim edilmesi için düzenlenen törende Ödül’ünün ortakları ve ihdasında katkısı olan Kurum ve Kuruluşların Başkan ve yöneticileri ile ve ünlü bir çok insan hakları aktivistleri ve önemli şahsiyetler katılarak Dr.İlham Tohtı ve ödül hakkında düşüncelerini paylaştılar.
Ödül takdim töreni öncesinde Dr.İlham Tohtı’nın hayatı ve mücadelesini anlatan bir kısa film gösterimi ile başladı. Daha sonra babası adına ödülü teslim alan Dr.Ilham Tohtı’nın ABD’den gelen kızı Cevher ilham bir teşekkür konuşması yaptı.

Cevher İlham : Babamın Bir Gün Mutlaka Özgürlüğüne Kavuşacağına İnanıyorum.
Cevher İlham konuşmasında şunları ifade etti ; “ Ömür boyu hapisle haksız yere ömrünü tüketmekte olan Babama bu özgürlük ödülünü layık gördüğünüz için hepinize teşekkür ederim.Bu ödül’ün babama verilmesi onun fikir ve çalışmalarının ne kadar doğru ve yerinde olduğununu bir kanıtıdır. Sevgili babamı yıllardır görmüyorum ve çok ta özlüyorum. Ancak,Sevgili Babamın bir gün mutlaka özgürlüğüne kavuşacağına yürekten inanıyorum.” Şeklindeki duygusal konuşması salondan müthiş bir alkış tufanının yükselmesine ve katılımcıların ayağa kalkarak kendisinin sözlerini onayladıkları ve destek verdiklerini göstermiş oldu.

Dr.Tohtı Mahkeme

Dr.Tohtı’nın barışçıl ve yasal yollardan yaptığı  İkaz ve Talepleri Çin’in  Gözüne Mıh Olmuştur
Daha sonra İsviçre’nin Cenevre şehrinde faaliyet gösteren Martin Annal Vakfı’nın 2016 yılı ödülünün Dr.Tohtı’ye verilmesi ile ilgili kararı okundu.Karar metninde özetle şu ifadeler yar aldı ; “ Dr.Tohtı 1994 yılından beri Uygurların yaşadığı Doğu Türkistan’da etnik Müslüman Uygurların karşılaştığı çeşitli siyasi ve sosyal sorunlar hakkında görüşlerini ihtiva eden ve bu sorunların çözümü noktasında önerileri de içeren makaleler ilan etmiştir. Dr.TOhtı Uygur bölgesi’nde Çin yönetiminin Uygurların temel ve yasal insani hak ve hukuklarının uygulamada verilmediğini ve bu hakaların ihlal edildiğini açıkca dile getirimiş ve yönetimi eleştirerek bu durumun düzeltilmesini talep etmiştir.Dr.İlham Tohtı bu barışçıl ve basın yolu ile yaptığı bu eleştiri ve ikazlar Çin yönetimi’nın”Adeta gözüne batan bir Mih “ olmuştur. Bu nedenle Çin yönetimi Dr.İlham Tohtı’yı 2015 yılında tutuklamış ve “Bölücülük Yapmak Suçlaması” ile ömür boyu hapis cezasına mahkum etmiştir. Bu tarihten beri Dr.Tohtı uluslar arası toplumun hiçbir zaman gündeminden düşmemiştir.Uluslara arası düzeyde kendisinin haksız yere mahkum eodildiği ve bir an önce serbest bırakılması için imza kampanyaları tertip etmiştir.Ayrıca,”İlham Tohtı Gurubu ve İnsiyatifleri “ teşkil ederek bu oluşumlar kanalı ile kendisini uluslar arası ödüllere aday gösterme ve Sivil Toplum Kuruluşları ile Hükümetler nezdinde girişimlerini aralıksız sürdürmektedirler. Bu girişilmlerden biri de bugün kendisine tevdi ettiğimiz “Martin Annals Özgürlük Ödülü” olmuştur.Martin Annals ödülüne bu yoıl 3 aday gösterilmiş olup,bunların her biri kendi toplumuna ve insanlığa yaptığı hizmetleri ile bir birlerinden değerli şahsiyetler idi.Seçme konusunda çok zorlandığımızı ifade etmek isterim.Dr.Tohtı Çin’de iktidarı elinde bulunduran etnik Han Çinilisi göçmenler ile ülkesinde hakları çiğnenen Müslüman Uygurlar arasında diyalog yolu ile sorunların karşılıklı konuşarak barışçıl yöntemlerle ve karşılık olarak bir birilerini anlama ve ikna yolu ile bu sorunların halledilmesi için 22 yıldan beri büyük bir gayret ile mücadele vermiş ve çalışmalar yapmıştır.Dr.Tohtı etnik bölücüğü ve şiddet yönteminin sürekli reddetmiştir.Bu yolla Müslüman Uygurların dini ve kültürel değerlerine karşı yürütülen siyasi baskılar ile temel insan haklarının iadesi için çaba sarfetmiştir. “ifadeleri yer almıştır.

Çin hapsindeki Uygur lidere insan hakları ödülü

Martin  Annals Vakfı Başkanı   Dick Osting : Doç.Dr.İlham Tohtı Asla Unutulmayacaktır

Ödül Takdim törenini bir konuşma ile açan Martin Annals İnsan Hakları Vakfı’nın başkanı Dick Osting şöyle konuştu :  “Dr.Tohtı Çin’in yönetimindek yaşayan Müslüman Uygurlar ile etnik Çinliler arasında karşılıklı diyalo kurulması,bu iki ulusun bir birlerini anlama ve eşitlik ve barışı tesis etmede karşılıklı anlayışın tesis edilerek toplumsal barış sağlanması için çaba sarfeden bir Uygur İnsan hakları savunucusudur.Dr.Tohtı şiddet içerikli karşılıklı bölücü eylemleri reddederek aralıksız bu uğurda 20 yıl gayretle mücadele vermiştir. Ayrıca,Dr.Tohtı barışçıl yollarla fikrini ve kalemini kullanarak Çin yönetiminin Uygur bölgesinde yaşayan Müslüman Uygurların dini özgürlükleri ve kültürel haklarına karşı yürütülen siyasi baskıların sona erdirilmesi için çalışmıştır.Biz dünya’da barış,toplumsal uzlaşma ve insan haklarının her ülke vatanadaşı tarafından yeterince ve özgürce yaşana bilmesi için çalışmalan yapan İnsan hakları ve hukuk kuruluşları olarak Uygurların vicdanı ve Uygur irsan hakları savunucusu ve ehalen Çin hapishaneyerinde çile dolduran Doç.Dr.İlham Tohtı’yı asla unutmayacağız.Onun Uygur bölgesi’ndeki mevcut durum hakkındaki görüşlerini ile toplumsal uzlaşma ve barış yolundaki düşüncelerinin takipçisi olacağız.” Dedi.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1251 Kez Görüntülendi.