logo

trugen jacn
18 Haziran 2015

ÇİN POLİSİ BİR MÜSLÜMAN UYGURU DAHA VURARAK ÖLDÜRDÜ

Xian tourist attractions map

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
İşgalcı Çin faşist yönetimi,Müslüman Uygurları yalnız Doğu Türkistan’da değil, merekezi Çin’de de bahaneler ve gerekçeler uydurarak katletmekte ve uygur soykırımını Çin’de de sürdürmektedir. Çin Polisi Çin’in orta kuzey bölgesinde yer alan eski başkenti Xi’an kenti Tren garında bir  Müslüman Uyguru yargısız infazla vurarak öldürdüğü bildirildi.
Özgür Asya Radyosu, Xi’an Polis Departmanı kurumsal internet sitesinde yer alan  kısa bir habere dayandırarak verdiği haberde, olay 17 Haziran 2015 Çarşamba günü sabah 06,oo sıralarında meydana geldiği belirtildi. Haberde,elinde tuğla bulunan bir Uygur’un  tren bileti almak için sırada bekleyen yolculara elineki  tuğla ile saldırdığı, Polis’in bütün ikazlarına rağmen,saldırı eyleminden vaz geçmeyen ve adı açıklanmayan Uygur’un Çin polisi tarafından “Mecburen ve Çaresiz bir şekilde silah kullanılarak etkisiz hale getirilidiği ”iddia edildi. Ağır yaralanan meçhul Uygur’un kaldırıldığı hasatanede hayatını kaybettiği bildirildi.
Şi’an tren garı’ndaki bu öldürme olayını araştırmak ve ayrıntılarına ulaşmak için bu şehir’de yaşayan bazı Uygur Türklerine telefonla ulaşan Radyo muhabirleri bazı görgü şahitlerinin “Elinde Tuğla Parçası Bulunan bir Uygur’un bilet kuyruğunda bekleyenlere doğru yürürken hiç ikaz edilmeden tek kurşunla vurulduğunu”   bilgisini verdi.

Xian guerreros terracota detalle.JPG                                  Xi’an’de bulunan Terra Cotta(Heykel Askerler)lar

Radyo’ya konuşan ve Tren Garı’na yakın bir Otelin  görevlisi ise,  “ olayın terörle ilgisi yoktur. Toplumsal nitelikli bir olaydır.  guruplar arasında çıkan tartışmalardan kaynaklanan bir şiddet olayıdır.”şeklinde  ifade etmiştir.
Radyo’ya konuşan Xi’an Polisi olayın terör amaçlı olabileceğini bu nedenle terörle mücadele ile görevli Özel Polis Biriminin olaya el koyduğunu ve inceleme ve araştırmaların sürdüğünü bildirmiştir.
Olay bölgesi Xi’an’de yaşayan bazı Uygur Türkleri Çin polisinin Uygurlara karşı devamlı aşırı güç kullandığını bu olayda da bu davranışını  sürdürüldüğünü belirterek “ Tuğla ile silahlanan bir kişinin istenirse kendisini öldürmeden kontrol altına alınabileceğini” ifadei ettiler.
Radyo’ya konuşan bir diğer Uygur Türkü ise, “ Çin Polisi Uygurlara çok acımasız ve yasa dışı davranmaktadırlar. Onların Uygurları yargısız infaz yaparak öldürmeleri için gerekçeler ve bahaneler çoktur. Uygurları öldürmek onlar için bir şeref ve ayrıcalıktır. Çünkü,Çin’e göre bütün Uygurlar teröristtir. Bu son olay Çin’deki Han şövenizimi ile Çin Faşizminin boyut ve şiddeti konusunda en açık ve net kanıt olmuştur.”şeklinde konuştu.
17 Haziran’da Xi’an Trene garında bir Uygur’un katli ile sonuçlanan ve gar’da gerçekleşen ikinci olay olmaktadır. İlk olay ise,01 Mart 2014’de Tayland sınırı yakınlarındaki Yünnen eyaletinin merkezi Kunming tren garın’da meydana gelmişti.40 saat süren çatışmalarda 29 kişi ölmüş ve i43 kişi yaralanmıştı.Kesici aletelerle yapılan bu eylem’e katılan Uygur Fedai’lerden 5 kişi olay yerinde katledilmiş ve geri kalan biri kadın 3 Fedai ise,geçen Aralık ayında idama mahkum edilmişti.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
2168 Kez Görüntülendi.