logo

trugen jacn
18 Haziran 2015

VATAN PARTİSİ(İŞÇİ PARTİSİ) DOĞU TÜRKİSTAN SORUNUNA ÇİN GÖZLÜĞÜ İLE BAKAR

Vatan partisi eski adıyla İşçi partisi’nin Doğu Türkistana bakışı Bir Türk partisi gibi değil adeta Çin milliyetçisi bir partı’nın bakışı gibidir.Bu partı baştan  beri bu soruna Çin gözlüğü ile bakmaktadır.yÜCEL tANAY-1

Yücel TANAY

Vatan Partisi(eski İşçi partisi)kadım Türk yurdu Doğu Türkistan ismi yerine Çin sömürgeciliğinin terminolojisi “Sincan Özerk Bölgesi” ve “Uygur” kavramları kullanılıyor ki bu aslında Çin stratejisinin kavramsal düzeyde bile kabul edildiğinin önemli bir göstergesidir. Başkalarının ağzıyla konuşmaya başlayanlar onların çıkarlarını ve  milliyetçiliğini savunurlar.
Vatan Partisi” Sincan” isminin ne anlama geldiğini biliyormu?ve yabiliyor da niye kullanıyor.Vatan partısının savunduğu ulusalcılık Çin halk cumhuriyetinde bitiyor,Çinin çıkarına gelince bu parti aşırı çin milliyetçisi kesiliyor.
“Sincan”ın anlamı “yeni fethedilmiş bölge”. Bu Çinlilerin bu Türk ülkesine zorla yaftaladığı ve kullanmaya zorladığı bir Çince isim. Yani Çinlilerin ele geçirdikleri yeni topraklar anlamına geliyor.Çin sömürgeciliğinin Doğu Türkistana verdiği isim..bu ismi Kullanan Vatan Partisi adeta Çin komunist Partısı’nın minyatür versiyonu durumunda..
Antıemperyalist olduğunu iddia eden Vatan partisi Çin emperyalizmine gelince kıvırıyor…bazen susup,bazen Çinlilerin bile inanmadığı gülünç komplo teorileri üretiyor. Bir komplo teorise göre ABD, bölgedeki kömür ve petrol yataklarını ele geçirmek istiyormuş. Yani Uygur Türkleri bölgede Amerika’nın Truva Atıymış,ABD bölge huzursuzluk çıkarmak için silahlı Uygurları kullanıyormuş…Doğu Türkistandaki zengin yeraltı kaynakları Çinlilerin tekelinde ve Çin işgal güçlerinin kontrolündedir. Yanı Çin’in elindedir Doğu Türkistanlılar yararlanamıyor..Yararlanmaları bir yana,Uygurların bu bölgelere girmelyeri bile yasakt. Bölgenin zenginliği  etnik Çinlilerin  yaşadığı  merkezi Çin’e   akıyor.
Çin resmi söylemlerinde Doğu Türkistanlıların Çin işgal yönetiminden memnun olduğu yalanına başvurulur..dış güçlerin bu mutluluğu bozduğu tezi işlenir CiA ve ABD suçlanır.Doğu Türkistanlılar bu kadar mutluysa Barın,Gulca,Urumçi ve en son geçen 28 Temmuz Yarkent/İlişku …vs ayaklanmaları niye çıktı.
Çinlilerle Türklerin Ortak bir tarihi ve geleceği yoktur..İki farklı kültürdür. Doğu Türkistan denilen coğrafya bin yıllardır Türklerin yaşadığı ve devletler kurduğu bir coğrafyadır. Bu coğrafyada yaşayan insanların Han Çinlileriyle hiçbir ortak dil, din ve tarihsel bir birlikteliği bulunmamaktadır. Yani ortada iki farklı ulus vardır. Bahsedilen yer Çinlilerin sömürgeci politikalarının sonucu olarak zaptedilmiş ve oluşan yeni siyasi yapı bu türlü bir zora dayalı egemenlik çerçevesinde oluşmuştur. Bunu Çinliler bile kabul etmektedir. Doğrulara,bilime inanan ve insaf sahibi  Çinliler , Uygur Türkleriyle ortak bir tarihlerininve birlikteliklerinin  olmadığını itiraf ve kabul  etmektedirler.  Bunun yanında Türk kimliğini de ayrı bir siyasal kimlik olarak kabul etmek zorunda kalmışlardır. Bu  durum ise,  asgarı ve  basit tarihsel gerçeklikleri  içerir.
Vatan partisi, yıllardan beri  Doğu Türkistan konusundaki açıklamalar ve  tutumları ile  Çin Komünist partisi  Polit bürosu’nun ağzıyla konuşmaktadır.  Atatürkçü olduğunu iddia eden kaynak yayınları de, tam tersine  Türkiyede yayınladığı Doğu Türkistanla ilgili kitapları ile  Çin resmi tezlerini yansıtmakata ve Türk kamu oyunu bu  Çin yalanlarına inanmaya zorlamaktadır.  Kaynak Yayınılarının en son  yayınladığı Sinciang Uygur Tarihi adlı kitap Çin komünist partisı resmi tarihçisi Li Sheng tarafından yazılan bilimsel gerçeklerden tamamen uzak, tam Çin şövenizmi ile Çin Faşizmini  yansıtan sözde tarih kitaplarıdr. Kayanak yayınları  Çin yönetiminin siparişi ile yazılan  ve bu kitabı  Türkçe olarak yayınlayarak Çinin propagandasına ve DoğuTürkistan konusundaki resmi tezlerinisavunmaya ve bu tezlere destekçiler(!) bulmasına yardımcı olmaktadır.

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
3518 Kez Görüntülendi.