logo

trugen jacn
18 Haziran 2015

9 YAŞINDAKİ UYGUR MÜLTECİ RAHİLE’DEN YÜREK SIZLATAN SÖZLER : AİLEMLE BİR ARAYA GELMEK, EN BÜYÜK DİLEĞİM !

rahile-dadisigha-xet-tayland.jpg

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
İşgalcı Çin’in Doğu Türkistan’daki baskı,zulum ve assimilasyon uygulamalarından kaçarak ailesi ile birlikte Tayland’a kaçan ancak,Babası Tayland’da tutuklanarak hapsedilen 9 yaşındaki  mülteci Uygur Türkü  küçük  Rahile ve ailesinin İstanbul’daki  dramı sürüyor.
Küçük Uygur mülteci’nin Özgür Asya Radyosu muhabirine ailesi ile ilgili verdiği yürek burkan sözleri, dinleyen herkesi duygulandırdıyor ve göz yaşlarına boğuyor.Rahile’nin anlattıkları,  Doğu Türkistan’da Çin zulmünü ve zulumden kaçarken   Tayland’da yakalanarak hapsedilen   Uygur Türkü mültecilerin dramlarını bir kez daha gündeme taşıyor.
9 yaşındaki Dilara Tayland’da tutuklu bulunan Babasına bildiği Uygur Türkçesi ile 8 ay önce  bir mektup yazdı. Ancak,Küçük Rahile’nın normal kağıda kurşun kalem ile yazdığı Allah ve Muhammed isimleri ve çiçek resimleri ile süslediği mektup,Tayland makamları tarafından “ Bilmedikleri ve Okuyamadıkları bu mektubun Kaçma Planı” olabileceği şüphesi ile Rahile’nin tutuklu babasına  verilmedi.  Mektuba, yazıldığı tarihten 8 ay sonra Özgür Asya Radyosu muhabiri  bir şekilde ulaşmayı başardı.  Mektup’ta Tayland’da tutuklu Uygur Türklerinin durumu ile  Küçük Rahile’nin 8 aydan beri görmediği babasına olan özlemini yansıtıyor ,  okuyan her kesin yüreğini eziyor ve vicdanını kanatıyor .


Özgür Asya radyosunun internet sitesinde yayınlanan mektubun Türkiye Türkçesi ile aktarımı şöyle ;

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyle;

Allah’ın Selami Üzrerinize Olsun !
Çok sevgili kıymetli Babacağım, Nasılsınız ? Allah’a çok şükürler olsun,bizler de çok iyiyiz.
Babacığım,sizi çok çok özledim.Ben sizi ; Annemi  ve Kardeşlerimi ve bütün  ailemi çok seviyorum. Ben sizden ayrı düştüğüemden beri kalbimin yarısı sankı boş ?(Könglum yirim = Gönlümün  yarısı boş )
Babacığım,sabrediniz.Ben de sabrediyorum.

Babacığm,Allah nasip ettiğinde mutlaka görüşeceğiz.
Bu dünya’da görüşemez ise,mutlaka Cennet’te bir birimize kavuşacağız ve hep birlikte cennet’te  bir araya gelmiş olacağız.
Babacığım.Sebredin,mutlaka hapisten kurtulacaksınız.

Sabretmek,çok önemlidir.Bu yolda Yedi sabırlılar gibi ( Yedi Uyuyanları kasdediyor) olmak gerekiriyor.
Ben sizi pek çok özledim. Bu yol (Hicret etme) böyle bir meşekkatlı yoldur. Bu bizim için çok önemli bir yoldur ki … “ cümleleri ile sona eriyor.

Küçük Rahile ve ailesi hakkında Bilgi : Aslen Doğu Türkistan’ın Kaşgar şehrinden olan Rahile ve 11 kişilik ailesi, güney Çin üzerinden Tayaland’a ulaşıyorlar.Ancak 22 Mart 20               14’te Tayland’ın Sungkila eyaletinin Sadav bölgesine geldiğinde,Tayland devriyelerince orman’da yakalanır ve hapsedilirler. Ancak,Rahile’nin annesi Rahile’nin de içinde bulunduğu 5 çocuğunu yanına alarak Hapishane’den kaçıyor ve ıssız ormanlarda günlerce yürüyerek Malaysia’ye geçmeyi başarıyor,Buradan de Türkiye’ye gelerek İstanbul’a yerleşiyorlar.
Halen Tayland’daki değişik 3 Polis Tutukevinde  bir kısmı Türk posaportlu yaklaşık   600 Uygur Türkü mülteci yasa dışı olarak tutlmaktadır. Türkiye’mizin ve BM.Mülteciler üksek Komiserliği ve uluslar arası kuruluşların  bütün çabalarına rağmen , bu suçsuz TÜRKLER İşgalcı Çin’in Tayland yönetimine uyguladığı baskılar yüzünden  bir türlü  serbest bırakılmamaktadır.

Etiketler: » » » » » »
Share
5090 Kez Görüntülendi.