logo

trugen jacn
28 Mayıs 2015

AZINLIK MİLLETLER TEŞKİLATI : UYGURLAR ÇİN’İN TEHDİDİ ALTINDA

Theodorus Philoxenus Sotericus A 02c.JPG

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Uluslar Arası Azınlıkların Hak ve Hukuklarını Koruma Teşkilatı 2014 yıllık raporunda Çin Halk Cumhuriyeti idaresi altında yaşayan Uygur,Tibet ve Moğol ve diğer azınlıklar hakkında hazırladığı rapor açıklaandı.
“Tehdit Altındaki Milletler “ adı ile yayınlanan rapor’un Çin’e ait bölümünde Çin işgalı altında yaşamakta olan Müslüman Uygur Türklerinin durumuna ayrıntılı olarak yer verildi. Rapor’da Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurların Çin yönetimine karşı tepkisel hareketlerinin geçmiş yıllara göre önemli oranda arttığı dikkat çekildi.Ancak,Çin yönetimi,Uygurların tepkilerini oratadan kaldıracak uygulamalar yerine ,Uygur İnsan Hakaları Aktivistlerini “Terörcü = Terörist olarak suçlayarak cezalandındığını belirtti.Onlara Terörist kalpağı giydirme yönteminin ise, Çin’in Azınlıkları sindirme ve yok etme temelli geleneksel bir stratejisinin bir parçası olduğu ifade edildi.
Özgür Asya Radyosu internet sitesinde yer alan bilgilere göre ,adı geçen örgüt Avrupa Birliği ‘ne bağlı bir alt İnsan Hakları organı olarak çalışmakta ve hazırladığı insan hakları raporlarını de Teşkilat’in Brüksel’deki Merkezi Organına sunmaktadır.
15 Mayıs’ta açıklanan bu rapor’da Doğu Türkistan’da ayaşayan Uygurların dini ve ibadet özgürlüğü, Toplanma ve ifade  bildirme hakkı ve  Sivil Toplum olarak örgütlenme gibi asagarı insan hakları standartlarına ait hakların Çin yönetimi tarafından gün geçtikçe daha  çok ve ağır şekilde  çiğnenemekte olduğunu açıkladı.

     Ayrıca, Uygurlardan başka Tibet,Moğol ve Huiler (Müslüman Çinlilerin) ve diğer azınlık dini gurupların da genel olarak tehdit ve tehlike altında olduğu ifade edildi.

Etiketler: » » » » » »
Share
1302 Kez Görüntülendi.