logo

trugen jacn
25 Mayıs 2015

AFGAN YÖNETİMİ ÇİN’İN ARABULUCULUĞUNDA URUMÇİ’DE TALİBAN İLE GÖRÜŞÜYOR

      Afgan yönetiminin Urumçi’de Çin’in arabulucyuluğunda Taliban ile bir görüşme yaptığı belirtiliyor

afganistan-taliban
Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Afganistan yönetiminden bir heyetin, Çin’de Taliban liderleriyle gizli bir görüşme yaptığı bildiriliyor. Görüşmeye Çinli yetkililer ve Pakistan istihbarat servisi (ISI) temsilcilerinin de katıldığı belirtildi.
Basından gizli yapılan görüşmenin Çin’in inisiyatifiyle 19-20 Mayıs tarihlerinde Urumçi kentinde yapıldığı açıklandı. 2 gün süren toplantılarda Taliban ve seçimle iş başına gelmiş Afgan yönetimi arasında müzakere başlatılması imkanlarının tartışıldığı kaydedildi. Çin, son aylarda Afgan taraflar arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu belirtiyordu.
Amerikan The Wall Street Journal gazetesinin haberine göre görüşmede Afganistan heyetine, daha önce Yüksek Barış Konseyi Genel Sekreterliği görevini yürüten ve birkaç gün önce savunma bakanlığına aday gösterilen Masum Stanekzai başkanlık etti. Eski milletvekili Muhammed Asım da heyette yer aldı.
Afganistan barış müzakereleri heyetinin üyeleri, Taliban ile daha önce de gayrı resmi formatta görüşmeler gerçekleştirmişti. Ancak bu denli üst düzeyli görüşmeler sıra dışı bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Toplantı, Afgan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin, Pakistan’la ilişkilerin onarılması ve Afganistan’daki 13 yıllık savaşın sona erdirilmesi amacıyla yürütülen görüşmelerin yeniden başlaması için bir aydır sürdürdüğü diplomatik çabaların ardından gerçekleşti.

Kaynak : Dünya Bülteni.net.

Etiketler: » »
Share
1284 Kez Görüntülendi.