logo

trugen jacn
14 Mayıs 2015

İŞGALCI ÇİN, HAPİSTEKİ Dr.İLHAM TOHTI’YI AİLESİ İLE GÖRÜŞTÜRMÜYOR

el-profesor-ilham-tohti-en-su-casa

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Pekin Merkezi Milletler Üniversitesi öğretim Üyesi ve Uygurların vicdanı olarak anılan ve 23 Eyul 2014’te Çin işgal yönetiminin emrindeki Hukuk dışı Çin Mahkemesi’nce “Çin’i Parçalamak” iftırası ile ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Doç.Dr.İlham Tohtı mahkumiyet kararının açıklanmasından 9 ay geçmesine   rağmen ,ailesinin kendisini ziyaret etmesine izin vermedikleri bildiriliyor.
Ayrıca,eşi güzelnur Hanım’in kendisine giyim eşyası ve para gönderme isteğinin de reddedildiği bildirildi.
Özgür Asya Radyosuna konuşan Güzelnur Hanım şunları ifade etti “ 12 Mayıs’ta Eşim Dr.Tohtı’nın Ağabeyinın kendisini ziyaret talebi reddilmiş.Para verme isteği de “Onun banka hesabındaki para daha bitmemiştir”denilerek geri çevrilmiş.Geçen Mart ayında da para gönderme izni geri çevrilmişti.”şeklinde konuştu.
Güzelnur Hanım ayrıca, Hapishane yönetiminin kendilerine Dr.Tohtı’yı ne zaman ziyaret edebilecekleri konusunda Haziran ve Temmuz aylarında ancak,bir tarih verebileceklerini söyledikleklerini ifade etti.
Hatırlanacağı üzere ; Doç.Dr.İlham Tohtı 15 Ocak 2014’de Pekin’deki evinde gözaltına alınarak tutuklanmış ve daha sonra Doğu Türkistan’ınbaşkenti Ürumçi’ye getirilerek hapishaneye konulmuştu. Daha sonra gizli yapılan duruşma sonucunda ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. 23 Eylul’de ise, göstermelik Çin İşgal Temiz mahkemesi bu mahkumiyet kararını onamıştı.
ABD.İsveç başta bir çok Avrupa Ülkesi ile Uluslar arası insan hakları örgütleri Dr.Tohtı’ye verilen bu hukuksuz kararı protesto etmiş ve kararın iptalını istemişlerdi.Ancak,Çin yönetimi bütün bu itiraz ve uluslar arası baskıları cevapsız bırakmakta.

Etiketler: » » » » »
Share
1514 Kez Görüntülendi.