logo

trugen jacn
14 Mayıs 2015

DOĞU TÜRKİSTAN’DA BOMBALI İNTİHAR SALDIRILARI : 7 ÖLÜ,4 YARALI

لوپ بازىرىدىكى چارلاش پونكىتى ئىككى مەيدان ھۇجۇمغا ئۇچرىدى، 7 كىشى ئۆلدى، 4 كىشى يارىلاندى

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

        İsveç merkezli Doğu Türkistan Enformasyon merkezi haber sitesinde, sosyal medya kaynaklı bir haber geçtiğimiz günlerde yer almış ve bu habere biz de yer vermiştik. Haberde Doğu Türkistan’ın Hoten İli’ne bağlı Lop İlçesinin Zakudey köyünde bulunan Çin işgal güçlerine ait bir Güvenlik Kontrol Noktası yakınlarında 11 ve 12 Mayıs tarihlerinde üst üst 2 kez patlamalar meydana geldiği bildirilmişti.
Özgür Asya Radyosu Muhabirleri olayı teyit etmek ve olay hakkında daha ayrıntılı bilgiler almak için Olayın meydana geldiği Lop İlçesindeki Polis Merkezlerine telefonla ulaştı.
Lop İlçesi Bazar(Çarşı)Polis merkezi Nöbetçi Polis Memuru,Lop ilçesinde 2 polis merkezi olduğunu olayların kendi bölgelerindeki İlçe Hastanesi önünde bulunan Polis Kontrol Noktası (Karavulhane) civarında meydana geldiğini bildirdi.Olayın kontrol noktasında görevli Polislerin çevreyi kontrolleri esnasında meydana geldiğini de ifade etti.11 Mayıs Pazartesi saat 21,oo sıralarında meydana gelen bombalı saldırıda toplam 3 Çin işgal Polisinin, 12 Mayıs Salı sabah 08 sıralarında vuku bulan ikinci saldırıda ise 4 Çin polisi olmak üzere toplam 7 Polisin hayatını kaybettiğini toplam 4 kişinin yaralandığı bilgisine ulaştı.
Adı geçen radyonun internet Sitesinde yer alan bilgilere göre ; radyoya konuşan Polis Merkezi Amiri Osman Tohti Halil muhabire   tanımadığımız ve  kimliğini  bilmediğimiz  kişilere bilgi veremeyiz ve konuşmayız diyerek  konuşma talebini geri çevirdi.


Buna karşılık Muhabir “ Sizin her hangi bir konuda yetki ve konuşma hakkınızın olmadığını biliyoruz. Sizleri etnik Çinliler idare ediyor.Siz Çinli yardımcınız veya bir başka Çinli yetkilinin telefonunu veriniz.” İfade üzerine Polis imdat telefonunu verdi.
Muhabir  Lop İlçesi Bazar(Çarşı) Polis Merkezi’nden Uygur Türçesi ile konuşan Kadın Polis memuru veya yetkiliye ulaşarak ondan bilgi almaya çalıştı. Kadın yetkili şöyle konuştu,”  11 Mayıs’taki bombalı saldırıda 3 polis memuru öldü. 2 kişi yaralandı.12 Mayıs’ sabah saatlerindeki saldırıda 4 polis memuru hayatını kaybetti.2 kişi yaralandı. Bombalı saldırı Olaylarında toplam  7 Polis öldü ve 4 kişi yaralandı. Olayın meydana geldiği bölge bizim sorumlulum alanımızda olmasına rağmen,bizim olaya müdahele etmemize izin verilmedi ve olay yerine gitmemiz de engellendi. Saldırı olayına Özel Polis birlikleri (Alahide Sakçılar) ile Silahlı Jandarma(Korallık Kısımlar)Birlikleri  müdahele ettiler. Yaralı Polislerin birinin adının Ferhatcan olduğunu biliyorum. Diğeri ise, bir Polis Amiri (Socang) dır. “ dedi.

Lop Harita

      Polis yetkililerinden hiç biri  olayın  ayrıntıları,nedeni ve yaralıların kimliği ile olayı gerçekletirenlerin isimleri hakkında  bilgi vermekten kaçındılar.Konuşanlar da muhabirin şaşırtmacı, mahir   ve beklenmeyen  soruları karşısında  istemeyerk de olsa yukarıdaki bilgileri vermek zorunda kaldılar.Konuşmalaradan anlaşılacağı kadariyla Polis yetkillilerinin gerçekten olay hakkında bilgilendindirilmedikleri ve bilgilendirmiş olsalar da Amirlerinin  sıkı ve sert uyarı karşısında  susmak zorunda kaldıkları tahmin edilmekte.
Uzmanlar Doğu Türkistan’da Çin işgal yönetiminin günden güne artan baskı,zulüm ve etnik ayırımcılık, ırkı aşağılama, soykırım hak ve hukuk ihlallerine karşı tepki ve protesto  eylemlerinin   gün geçtikçe şiddetini arttırdığını ifade ediyorlar. Ayrıca, Doğu Türkistan’daki mevcut durumun Komünist Çin’in kurucusu ve ÇKP. Lideri Mao’nun “ Bir ülke’de zulüm ne kadar artarsa,karşılık hareketleri ve tepkiler de aynı oranda artar” sözü ile bire bir örtüştüğünü belirtiyorlar.

Etiketler: » » » » » »
Share
1583 Kez Görüntülendi.