logo

trugen jacn
06 Mayıs 2015

KANADA’DAN ÇİN’E UYARI : VATANDAŞLARIMA BASKI VE TACİZE SON VER

erkin-qurban.jpg

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Kanada Hükümeti, Çin’e turist ve ziyaret amaçlı seyahat eden Kanada Vatandaşlarına Çin Polis ve İstihbaratının baskı ve taciz uyguladığını,bu durumun uluslar arası insan hakları normlarına tamamen aykırı ve yasa dış bir uygulama olduğunu belirterek bu konuda Çin yönetimini uyardı.
Geçen hafta Özgür Asya Radyosu kaynaklı bir haber yorum Sitemizde ayrıntılı olarak sunulmuştu. Ayrıca, Kanada’nın Global ve The Post gazetelerinde de yer almıştı.  Kanada’ya iltica ederek bu ülke vatandaşı olan Erkin Kurban adlı bir Uygur Türkü  16 yıl aradan sonra ana vatanı Doğu Türkistan’a  ziyaret amacı ile gitmiş ve Çin polis ve İstihbarat elemanları tarafından ilkinde 10 saat,ikincisinde ise 4 saat sorgulanmış, sorgu esnasında  kendisine baskı,taciz ve manevi işkence uygulandığı  açıklamıştı.   Bu haber-raportaj  büyük yankı uyandırmış ve  kamu oyunda  Çin’e karşı büyük tepki  meydana gelmişti.
Kanada uyruklu Erkin Kurban’ın  hukuksuz olarak  sorgulanması,  baskı ve taciz ile onun Çin hesabına Casusuluk yapmaya zorlanması Kanada yönetiminin dikkatini çekmiş ve bu konuda Çin’e tepki göstermesine  sebep  olmuştur.
Kanada Dış İşleri ve Dış ticaret Bakanlıklarının ortak Sözcüsü Diana Haddage başkent Ottawa’da düzenlediği bir basın toplantısında konuyu gündeme taşıyarak Çin yönetimine tepki göstermiş ve kınamıştır.Sözcü,” Çin’in veya her hangi bir yabancı bir ülkeninin Kanada Vatandaşlarını haksız olarak sorgulaması ve bu ülkenin iç işlerine müdahele anlamı taşır.Bu ise Hükümetimizin çok dikkat ve önemle takip ettiği ciddi bir  konudur.  Biz Çin yönetiminin uluslar arası insan hakları normlarına saygı göstermesini ve bu normlara titizlikle  uymaya  çağırıyoruz.Ayrıca Çin yönetiminin bu ülkeye ziyaret amacı ile gelen Kanada vatandaşlarına yasal davranış sergilemesini  isitiyoruz. ” Şeklinde konuştu.
Bugüne kadar 6 Kanada Vatandaşı Uygur,ülkelerini ziyaret esnasında sorguya çekilerek baskı ve tacize uğramış olup, bunlardan en son gidenlerden Erkin Kurban bu durumu ifşa etmişti.
Çin’in Ottawa Büyükelçiliği Müsteşarı Wang Vintiyen ise, haber raportajin yer aldığı gazetelere birer mekup göndermiştir. Gönderilen  mektupta “Çin yönetiminin  Kanada Vatandaşı Uygurlara yaptığı baskı,taciz ve işkence uyguladığı iddiasını reddeoiyoruz.Bu tür temeli olmayan hikayelere itibar etmiyor ve inanmıyoruz” iddiasında bulunmuştur.

Etiketler: » » » » » »
Share
2018 Kez Görüntülendi.