logo

trugen jacn
01 Mayıs 2015
Genel

DUK,YÜRÜTME KURULU BAŞKANI İSA : DAVAMIZIN ÇİN KAMU OYUNA ANLATILMASI ÖNEMLİ

dolqun-eysa-radioda-305.jpg

Hamit GÖKTÜRK /Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Dünya Uygur Kurultayı Yürütme Kurulu Başkanı Dolkun İsa Doğu Türkistan’ın haklı davasını Çin kamu ouyuna doğru şekilde anlatılması çok önemlidir açıklamasında bulundu.
DUK Yürütme Kurulu Başkanı İsa ABD.’de rejim muhalifi Çinlilerin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından “Çin Vatandaşlarının Gücü” adlı Teşkilatın 17-30 Nisan tarihleri arasında düzenlediği “Milletler,Din ve Sınır aşan  Demokrasi Liderlerinin 10.Uluslar arası Sempozyumu”’na katılmak üzere geldiği Washington’da dile getirdi.
ABD.merkezli Özgür Asya Radyosu muhabiri Gülçehre Hanımın sempozyum çalışmaları  ile ilgili sorularını cevaplandıran DUK.Yürütme Kurulu Başkanı  Dolkun isa şunları söyledi .

DOĞU TÜRKİSTAN DAVASININ  ÇİN KAMU OYUNA ANLATILMASINI ÇOK ÖNEMSİYORUM.
“ Yaklaşık 2 hafta kadar süren bu sempozyuma katılmak üzere geldim.Bu Uluslar arası Sempozyuma diaspora’daki Çinli muhalif guruplar,Çin işgalindeki Doğu Türkistan,Tibet,İç Moğolistan ve Mançurya delegeleri işitirak etti.Ayrıca Çin’den gelen demokrat Çinliler de bu sempozyuma katıldılar.Tayvan,Mukao ve Çin’de yasaklanan ve müritlerinin sürekli baskıya maruz kaldığı Falun Gung Tarikatı Temsilcileri ile dünyanın bir çok ülkesinde yaşayan Çinli demokrat aydınlar katıldılar. Ben Doğu Türkistan’i temsilen iştirak ettim.Bizim haklı Doğu Türkistan davasını ve Müslüman Uygur sorununu Çinli demokrat aydınlara ve insan haklarına saygılı Çin diasporasına doğu şekilde anlatılmasını çok önemsiyorum. Çünkü,Çinli işgalciler Doğu Türkistan ve Uygur sorununu bütün platformlarda “ Dini Radikalizm ve Terörizm” olduğunu iddia ederek bizleri suçlamakta ve yaftalamaktadır.Ben Sempazyuma katılan ve diasporadan Çinli demokrat aydınlara Doğu Türkistan davasını ve Uygur sorununu gerçek ve doğru bir şekilde anlatmaya çalıştım.Doğu Türkistan meselesinin terörizmle hiç ilgisinin bulunmadığını,aksine Doğu Türkistan’ı yöneten Çin işgal yönetiminin insan haklarına aykırı uygulamalarından misaller verdim. Uygurların tepkilerinin bu baskı,zulüm ve etnik ayrımcı ve soykırım uygulamalarına karşı barışçıl ve ifade özgürlüğü bağlamında olduğunu belirttim. Uygurların protesto eylemleri ile ortaya koyduğu tepkilerinin tamamen savunma amaçlı olduğunu dile getirdim.Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

KATLİAMCI  ÇİNLİ  ASKER VE BÜROKRATLAR CEZALANDIRILMALI

Muhabirin bu sempozyumda nelerin müzakere edildiği ve ne gibi kararlar alındığı yolundaki sorusuna karşılık şunları ifade etti.” Sovyetler Birliği zamanında onların “Magnetik Kanunu” olarak adlandırılan bir uygulamaları vardı.Bu Sovyetler Birliği aleyhine çalışan ABD.başta batılı Ülke devlet adamları ve bürokratlarının Sovyetleri ziyaretini engellemek için vize yasağı uygulamanması idi. Bu Sempozyum’da bütün katılımcıların onayı ile buna benzer bir uygulamanın başlatılmasına ilişkin bir kararı alındı.Yanı günümüzde ve özellikle 5 Temmuz 2009’daki Urumçi katliamının sorumluları ÇKPBölge Sekreteri Wang Li Çüen,Kukla Hükümet Başkanı Nur Bekri ve katliamcı Çin işgal Ordusu komutanları ile 28 Temmuz 2014 Yarkent/İlişku katliamının emrini veren ÇKP.Genel Sekreteri Cang Çün Şen ve diğer katliamcı  Çinli askerlerin ABD. başta AB.ülkeleri ve diğer domokrasi ve insan haklarına saygılı  ülkelere seyahatlerinin  engellemesi ve vize yasağı uygulanmalarının  talep edilmesi kararlaştırıldi.

Dr.İLHAM TOHTİ, SAKAROV  VE NOBEL BARIŞ ÖDÜLLENİNE ADAY GÖSTERİLECEK 

          DUK Yürütme Kurulu Başkanı Dolkun İsa  Sempozyumda  geçen yıl Çin yönetimi tarafından ömür boyu hapse mahkum edilen  Bilim adamı ve Uygurların vicdanı Doç.Dr.İlham Tohti ile ilgili  alınan kararları şöyle açıkladı,”Uygurların Vicdanı kabul edilen  Dr.Tohti bütün dünyaca bilinmektedir.Onun haksız ve  hukuksuz olarak mahkum edildiğini  uluslar arası toplum  kabel ediyor.Onun bu haksızlıktan kurtarılması için uluslar arası düzeyde iş birliğini şart olduğuna inanıyorum.  Toplantı’da  Dr.Tohtı’ye ilk aşamada AB.İnsan Hakaları ödülü olan Saharov ödülünün verilmesi için girişimlerde bulunacağız.İkinci aşamada  ise,Nobel Barış Ödülüne aday gösterilmesi için uluslar arası düzeyde çalışmalar yapacağız.Bütün bunlar  sözde kalmayacak ve ciddi olarak  takip edilecektir.Bu konuda Komünist Çin iktidarının mağduru  bütün  oluşum ve güçlerle işbirliği yapacağız.Uluslar arası STK.lar nezdinde girişimlerde bulunacağız.  Çinli demokratlar başta bütün delegeler  Dr.Tohti konusundaki bu girişimlerimizi ciddi olarak destekleyeceklerini ifade ettiler.” dedi.

 ÇİN, DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ  DOĞA FELAKETİNİN BAŞ SORUMLUSU  VE SUÇLUSUDUR.  

          Muhabirin Doğu Türkistan’da Çin işgal yönetiminin bozduğu çevre ve bunun ortaya çıkardığı  çevre ve  doğa felaketlerle ilgili  alınan  kararlar hakkında şu ifadeleri  kullandı. ” Çevre ve doğanın korunması günümüzde insanlığın temel  ve ortak omeselesi haline gelmiştir.Çin işgal yönetimi Doğu Türkistan’ın yaylalarını ,dağlarını ve çöllerini turizme açmak bahanesi ile  tahrip etmektedir.Bugün dünyanın en güzel doğal yaylaları yok edilmektedir.Teklemakan çöllerimizdeki binlerce yıllık Toğrak ormanları kesilerek yok edildi. Aynı şekilde Çin’in işgalindeki Tibet ve İç Moğolistan’da de Doğu Türkistan’da olduğu gibi çevre ve doğa felaketi yaşanmaktadır.Bu  tahribat ve doğa felaketi Çin yönetimi tarafından bizzat gerçekleştirilmektedir. Çevre meselesi insanlığın ve uluslar arası toplumun ortak sorunudur. Hepimiz bu yer küresinde birlikite yaşamaktayız.Ekolojik dengeler ve doğanın korunması insanlığın ortak hedefidir.Ben Doğu Türkistan sorunun her yönü ile ve bütün platformlarda gündeme getirilmesi gerektiğini düşünüyorum.Böylece Uygur Türkleri  meselesine bütün  dünyanın dikkatının  çekilmesinin çok önemli olduğuna inanıyorum.” şeklinde cevaplandırdı.

Etiketler: » » » » » » » »

Share
2013 Kez Görüntülendi.