logo

trugen jacn
29 Nisan 2015

TAYLAND, TUTUKLU UYGURLARIN YERLERİNİ DEĞİŞTİRİYOR.

Tayland - Tutuklu

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Doğu Türkistan’daki Çin baskı, zulüm ve soykırım uygulamalarından kaçarak Tayland’a sığınan ve burada yakalanarak hapsedilen Uygur Türklerinin dramı sürüyor.

    Adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak’ın bildirdiğine göre yaklaşık bir yıldır,Tayland’daki  4 Tutukevi ile 2 kampta tutulan  sayılarının 650 civarında olduğu bildirilen Müslüman Uygur mülteciler için Tayaland Hükümeti’nin son aldığı bir kararla Uygur Türklerinin tutuldukları hapishanelerden başka ve değişik hapishanelere nakledilecekleri belirtiliyor.
Çin,Tayland yönetimine siyasi,bölgesel ve ekonomik gücünü kullanarak bu tutuklu Uygur Türklerinin kendilerine iadesini istemekte ve Tayland’a baskı yapmaktadır. Ancak Tür Hükümetinin olağanüstü çabası ve müdahelesi ve direnci ile BM.Mülteciler Kommiserliğinin itirazaları nedeniyle  Tayland hükümeti bu mültecileri Çin’e iade kararı alamıyor.

     Tayland’dan  ülkemize son  gelen Uygur Türklerinin ifadelerine göre,Çin yönetimi Tayland’da tutuklu bulunan Uygur Türklerinin kendisine iade edilmesini sürekli gündemde tutumaktadır.Tutuklu Uygur Türklerinin bu durumdan son derece rahatsız olduklarını belirtiyorlar.

       Bu tutuklu Uygurlardan toplam 17 kişi Türk Vatandaşı olup.geçen ay son mahkemeleri yapılmıştı.Türkiye’nin Bangkok Büyükelçiliği Mahkemeye sunduğu belgelerde bu kişilerin Türk vatandaşı olduklarını bildirmiş ve Türkiye’yi gitmelerini sağlamak için serbest bırakılmasını talep etmişti.Ancak Tayland Mahkemesi Çin’in baskı ve tehditlerinin etkisinde kalarak Türk Vatandaşları olan bu 17 Uygur Türkünü serbest bırakmamıştı.
Öte yandan Tayland’ta tutuklu bu Uygur Türklerinin durumu Türkiye ile Çin arasında  sürekli  diplomatik çekişme ve gerginliklere sebep olmaktadır.Doğu Türkistan’ı işgal altında bulunan Çin ,bu kişilerin Doğu Türkistan’da yaşadıklarını,bu ülkeye buradan geldiklerini iddia ederek  bu  tutuklularının Çin vatandaşı olduklarını ve Çin’e iade edilmesini ileri sürmektedir. Ancak,BM.Mülteciler Yüksek Komiserliği ,Tayland’da faaliyet yürüten İnsan hakları Kuruluşları ve İslami STK.lar başata olmak üzere Uluslar arası toplum Tayland’a sürekli baskı yaparak bu uygur Mültecilerin Çin’e geri verelmesini geri verildiği takdirde bu insanların can güvenliklerinin tehlike altına gireceğini belirterek tepki göstermektedir .
Öte yandan, Türkiye’nin Bangkok Büyükelçisi Osman Bülent Tülin de geçenlerde kendisini ziyaret eden İHH.Vakfı heyetini kabulü sırasında yaptığı konuşmada “ Uygur Kardeşlerimiz Bize emanettir.Onların durumu ile yakından ilgilenmekteyiz. Onlar serbest bırakılıp Türkiye’ye gitmelerine kadar  de onlarla yakından ilgilenmeyeyi sürdüreceğiz.” açıklamasında bulunmuştu.

Etiketler: » » » » »
Share
1651 Kez Görüntülendi.