logo

trugen jacn
27 Nisan 2015

URUMÇİ’DE ETNİK ÇİNLİLER PROTESTO İÇİN YOLU KAPATTI, İŞGALCİ ÇİN GÖZ YUMDU .

中国胁迫回乡探亲的维族和藏人从事间谍活动

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgal yönetiminin demografik assimilasyon amacı ile Urumçi’ye zorla getirip yerleştirdikleri etnik Çin göçmenleri yönetimin uygulamalarını protesto etmek amacı ile gösteriler düzenledikleri ancak,İşgal yönekiminin bu gösterilere bilinçili olarak göz yumudukları ve es geçtikleri belirtiliyor.
Özgür Asya Radyosu haber sitesinde yer alan bilgilere  göre  göre, Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’nın Midong Mahallesindeki Huado Cing Şing toplu konutlarında oturan ve tamamının etnik Çinli göçmenlerin oluşturduğu 300 kadar Çinli  göstericinin İnşaat ve Emlak Şirketi’nin kendilerini aldattıkları ve 7 yıldan beri kullanageldikleri giriş ve çıkış yolunun bir kısmının başka bir emlak şirketi’ne ait olduğunu ileri sürerek paralı otopark yapmak girişimini protesto etmek amacı  yolda oturarak   yolu kapattıkları ,bir süre devam eden gösterilerin Çin özel Jandarma Birliklerinin müdahelesi ile sona erdirildikleri belirtiliyor. Çin Özel Jandarma Birliklerinin Çinli göstericilere Müslüman Uygur göstericilere yaptıkları gibi ateş açarak yaralayıp öldürmedikleri,kendilerine direnen yaklaşık 20 kadar göstericiyi göz altına alarak Polis Merkezi’ne götürdükleri ve ifadelerini aldıktan sonra serbest bıraktıkları belirtildi.   Özgür Asya Radyosu’na konuşan Huvang ve Li isimli protesto eylemine katılan Çinliler,İnşaat ve Emlak Şirketi’nin kendilerini kandırmaya çalıştığını bunu protesto etmek amacı ile yolda oturma eylemi yaptıklarını gelen Özel Öandarma Birliklerine mensup ekiplerin kendilerine sert davranarak 20 kadar göstericiyi tutukladıklarını ancak,gece yarısına doğru bunları serbest bıraktıklarını ifade etti. Çinliler ayrıca, yönetimin emlak Şirketi ile Site sakinleri arasında arabuluculuk yaptığını görüşmelerin en kısa zamanda anlaşma ile sonuçlanacağını umduklarını bildirdiler.
Çin işgal yönetimi Müslüman Uygurların en küçük protesto eylemlerini devlet terörü kullanarak bastırdıklarını onların üzerine ateş açarak yaralayarak ve hatta onları öldürerek  gözdağı verdiklerini,ancak,etnik Çinlilerin protesto eylemlerinde yumuşak davranmak suretiyle farklı bir uygulama sergilemiş bulunuyor.Bu durum ise Çin’de “Aynı Suç ve Eylemlere Karşı Farklı Uygulama” yapıldığının en açık kanıtıdır. Ayrıca,Çin’de yasaların adil ve eşit uygulanmadığına dair açık ve tipik bir örnek olmaktadır.


Özgür Asya Radyosuna bu son protesto eylemini değenlediren siyasi analizci ve Amerika Uygur derneği Başkan Yardımcısı Dr.İlşat Hasan şöyle konuştu, “ Eğer bu protesto eylemlerini Müslüman Uygurlar yapmış olsa idi,onların akibeti mutlaka çok farklı olurdu. Çin işgal güçleri onları aşırı güç kullanarak yaralardı ve hatta katlederdi.Ayrıca, bunu yapan Uygurlar “ Terörcü- Huzur bozucu ve potansiyel Suçlu” olarak suçlanır ve üzerlerine acımasızca ateş açılırdı.Bu kez protestocular etnik Çinli göçmenler olduğu için farklı müameleye tabi tutuldu.Onlara aşırı güç ve devlet terörü kullanılmadı. Merkezi Çin’deki gibi yasal yollar takip edildi ve serbest bırakıldı.Çünkü,Çin’de günde yüzlerce protesto eylemi ve gösteriler yapılmakta ancak,bunlara normal muamele yapıldığı için yaralanma ve ölümlü sonuçlar meydana gelmemektedir. Çünkü Doğu Türkistan’a büyük teşviklerle getirilip yerleştirilen Çinli göçmenler Çinli işgalcılar için birer karagah olarak bakılmakta ve himaye edilip kayırılmaktadır.Hiç şüphe yoktur ki protestocu Çinli göçmenlerin şikayet konusu  oto park ve yol meselesi en kısa zamanda çözüme kavuşturulacaktır.” Şeklinde konuştu.

Etiketler: » » » »
Share
1354 Kez Görüntülendi.