logo

trugen jacn
20 Nisan 2015

PAKİSTAN’DAN ÇİN MAĞDURU MÜSLÜMAN UYGURLARA BİR DARBE DAHA ..

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin Lideri Xi Jinping Pakistan ve Endonezya’ya yapacağı resmi ziyarein ilk ayağı olan Pakistan ziyareti bu sabah itibariyle başladı. Ancak Çin’in arka bahçesi ve en yakın müttefiki olduğu bilinen Pakistan İslam Cumhuriyeti yönetiminin bu ülkede yaşayan ve  aynı zamanda Pakistan Vatandaşı olan Uygur Türklerine karşı Çin yönetimi’nin talebi ile “SÜREK AVI” başlattığı bildiriliyor.


Kendisini her zaman İşgalci Komünist Çin iktidarının adeta emir eri gibi davranış sergileyen ve Çin’in sürekli “Kayıtsız ve Şartsız” destekleyicisi olan Pakistan yönetimi Çin Lideri Xi’nın ziyareti öncesinde Uygur Türklerinin   yaşadığı Gilgit ve başkent İslamabat şehirlerinde toplu tutuklamalar yaptığı,bu arada UYGUR ÖMER VAKFI’nın başkanı Ömer Uygur’u evinde gözaltına alarak bilinmeyen bir yere götürüldüğü ifade ediliyor.
Pakistan,Doğu Türkistanlı Müslüman Uygur Türklerinin batı’ya açılan bir kapısı konumunda olup.tarihi ipek yolunun kollarından güney güzergahı bu ülke üzerinden devam etmektedir.  ve Karaçı Limanına ulaşmakta idi. Ayrıca,hava yolu taşımacılığının gelişmediği yıllarda Hacı adayları bu ülke üzerinden Hac farizasını yerine getirirlerdi.Doğu Türkistan’dan 40 yıl aradan sonra, ilk hac kafilesi 1985’de bu yine ülke üzerinden yapılmıştı. Doğu Türkistanlı bu hacı adayları O zamanın Pakistan Devlet Başkanı General Ziyaülhak’ın özel ilgisi ile karşılanmış ve kendisinin özel misafirleri olarak ağırlamış ve yolcu edilmişti. Ziyaülhak’in vefatından sonra iş başına gelen Pakistan Yöneticilerinin İşgalcı Çin’in her dediğini yerine getiren kukla bir yönetim anlayışı sergilediği biliniyor.Nitekim bir süre önce Çin’in ziyaret eden Pakistan Halkla İlişkiler Direktörü General Asım Selim Becva, “Pakistan, Çin’in düşmanlarını kendi düşmanı olarak görmektedir.” demişti.

Pakistan'dan Çin'e: Düşmanınız düşmanımızdır
General Becva, Çin’in Global Times gazetesine yaptığı açıklamada, “Çin’in düşmanlarına karşı yılmadan savaşacağız Çin’in düşmanları bizim de düşmanımızdır ve Çin’in düşmanlarını ezmekten ve yok etmekten çekinmeyeceğiz…” yolundaki talihsız ve devlet egemenliği ile bağdaşmayan ve yakışmayan açıklaması ile tepki çekmişti.
Pakistan’ın bu söylemleri, Çin’in baskısı ve zulmü altında yaşayan Doğu Türkistan’daki Müslüman Uygur Türkleri’ni derinden üzüyor ve İslam Kardeşliği ile bağdaşmayan bu söylem ve ifadeler Müslüman Uygurları kahrediyor.

PAKİSTAN – UYGUR ÖMER VAKFI

Pakistan Yönetimi Çin’in buyruğu ile 11 Eylül saldırılarından sonra başkent İslamabat’ta bulunan Kaşgar ve Hoten Tekkelerini (Misafirhanelerini) kapattı.Daha sonraki yıllarda  Ömer Uygur ve Arkadaşları resmi olarak Ömer Uygur Vakfı’nın kurdu. Pakistan yönetimi bir süre sonra  bu Vakfı kapattı ancak,mahkeme bu kapatma kararını iptal etti. Ancak Vakıf yöneticileri sürekli  gözetim altında kaldı ve faaliyetleri sürekli  engellendi.En son 2014’de Türkiye’deki bir toplantı’ya katılmasının engellenmesi amacı ile Vakıf başkanı Uygur Ömer bir süre hukuksuz  olarak hapsedildi.

      Uygur Ömer Vakfı,bu engellemelere rağmen  kısıtlı de olsa faaliyetelerini sürdürmekte.İHH.Vakfı’nın Pakistan’daki Kurban organizasyonunda yer aldı.Küçük yaştaki Uygur Çocuklarının ana dillerini öğrenebilmeleri için Uygur ana dil Okulu’nu kurdu. Ancak bütün faaliyetleri sürekli tehdit altında ve çalışanlarının can güvenlikleri bulunmamaktadır.Son tutuklamalar ise,  bunun en açık  kanıtı olmaktadır.

Etiketler: » » » »
Share
1445 Kez Görüntülendi.