logo

trugen jacn
18 Nisan 2015

ÇİN,MUHALİF KADIN GAZETECİ’Yİ 7 YIL HAPİSLE CEZALANDIRDI.

Çin’de iktidardaki Komünist Parti’ye muhalif olduğu bilinen 71 yaşındaki gazeteci Gao Yu, devlet sırlarını sızdırdığı iddiasıyla 7 yıl hapse mahkum edildi.

Çin'de muhalif gazeteciye 7 yıl hapis

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Çin’de gazeteci Gao Yu ‘devlet sırlarını yabancı ülkedeki bir web sitesine sızdırdığı’ gerekçesiyle 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Çin’in tanınmış gazetecilerinden olan 71 yaşındaki Gao Yu geçtiğimiz yıl Kasım ayında tutuklanmıştı. Çin devlet televizyonu, Yu’nun suçunu kabul ettiğini ve devletten özür dilediğini gösteren videoları yayınladı. Ancak avukatı ve kardeşi Gao Yu’nun kararı temyize götüreceğini ve suçlamaları kabul etmediğini belirtiyor.
Avrupa Birliği Pekin Daimi Temsilciliği Siyasi İlişkiler Birinci Sekreteri Raphael Droszewski, karara tepki gösterdi: “Bu ceza Çin’de insan hakları savunucularının durumu konusundaki genel kaygılarımızı arttırdı. Bilgi edinme hakkı olan ve görüşlerini ifade ettikleri için yaptırıma maruz kalan gazeteciler de buna dahil.” dedi.
Yu, 1990’lı yıllarda yine ‘devlet sırlarını sızdırdığı’ suçlamasıyla 6 yıl hapis yatmıştı. ABD geçtiğimiz ay Pekin’e gazeteciyi serbest bırakması çağrısı yapmıştı. Gao Yu’nun “gizlilik derecesi yüksek bir belgeyi” 2013 yılında, merkezi bir yabancı ülkede bulunan bir web sitesine ilettiği ileri sürülüyordu.
Gözlemciler, gazetecinin ilettiği öne sürülen belgenin “9 numaralı belge” olarak anılan bir yazının olabileceğine dikkat çekiyor. Belgede, “Batılı tarzda basın özgürlüğü ve insan haklarının yol açabileceği tehditler” üzerinde duruluyor. Karardan ötürü hayal kırıklığına uğradıklarını söyleyen Gao Yu’nun avukatı Shang Baojun temyize gideceklerini açıkladı. New York Times, Gao yu’nun erkek kardeşine telefonla ulaştı. Gao Yu’nun kardeşi Gao Wei, suçlamaların asılsız olduğunu, sızdırıldığı iddia edilen belgenin zaten Çin Komünist Partisi’nin internet sitesinde yayınlandığını ve sızdırmanın söz konusu olmadığını söyledi.

6 YIL HAPİS YATTI, ÇALIŞMA YASAĞI GETİRİLDİ
1993 yılında “devlet sırlarını sızdırdığı” gerekçesiyle 6 yıl hapis yatan Gao Yu, Çin’de kendisine getirilen çalışma yasağı nedeniyle Avrupalı ve ABD’li birçok medya kuruluşu için haber yazıyordu. Gao Yu’nun sızdırdığı iddia edilen “9 numaralı belge” ABD’deki Mirro Medya Grubu’nun yayın organlarında ve New York Times’ta yayınlanmıştı.
Hapis cezasıyla ilgili açıklama yapan Mirror Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Ho Pin, kararın hiçbir temeli olmadığını söyledi. NYT’den yapılan açıklamada da karara gerekçe olacak hiçbir delilin bulunmadığı iddia edildi.
Gao Yu, Uluslararası Basın Enstitüsü’nce “basın özgürlüğünün 50 kahramanı” arasında gösterilmişti.

KAYNAK  : dünyabülteni.net  18.04.2015

Etiketler: » » »
Share
1441 Kez Görüntülendi.