logo

trugen jacn
16 Nisan 2015

ÇİN’E VİZE MUAFİYETİ UYGURLARI KAPSAMAYABİLİR

       Çin ile gelecek seneden itibaren uygulanması beklenen vizesiz geçişlerden Uygurların pasaport alamadığı için yararlanamayacağı belirtiliyor

Çin'e vize muafiyeti Uygurları kapsamayabilir

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önceki gün gelecek seneden itibaren Çin ile karşılıklı olarak vizelerin kaldırılacağını söyledi ancak uygulamanın Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar için geçerli olmayacağı öne sürülüyor.
Önümüzdeki yıl Çin’e vizesiz seyahat edilebileceğini belirten Çavuşoğlu, bu konuda çalışmaların devam ettiğini söyledi. Uygurnet haber portalında uygulamanın Uygur Türklerinin önemli bir kısmını kapsamayacağı öne sürüldü. Sitedeki habere göre Çin’in işgal altında tuttuğu Doğu Türkistan’da Uygurların önemli bir kısmına pasaport verilmiyor.
Sitedeki habere göre Urumçi gibi büyük şehirlerde yaşayan Uygurlar, daha kolay pasaport alabiliyorken küçük şehirlerde ve kırsal kesimdekilerin pasaport alma şansı çok düşük. Çin, Uygurlara pasaport verebilmek için çok ağır şartlar ve maddi yükümlülükler getiriyor. Bazı bölgelerde ise pasaport almak için büyük miktarda rüşvet vermek gerekiyor.
Öte yandan bir süre önce Türkiye e-vize uygulamasına geçti. E-vize alarak hava alanına gelen Uygur Türklerinin pasaportlarına Çin işgal polisinin el koyduğu ve yurt dışına çıkışı, özellikle Türkiye’ye gelmeleri engellendi.
UYGURLARA HASTANEDE AYRIMCILIK
Bu arada Çin’in güneyindeki Guangşi bölgesinde bir hastanenin duyuru panosuna asılan ilan Uygurlara yapılan ayrımcılığın bir kanıtı olarak Çin sosyal medyasında ilgi çekiyor. İlanda Çince Doğu Türkistanlı kişilere karşı dikkatli olunması ve görenlerin polise haber vermesi isteniyor.
Olayın sosyal medyaya yansımasının ardından ilan kaldırıldı ancak tartışmalar devam ediyor.

KAYNAK :  dünyabülteni.net  16.04.2915

Etiketler: » » »
Share
1227 Kez Görüntülendi.