logo

trugen jacn
06 Nisan 2015

İŞGALCI ÇİN’İN 2015 YILINDA DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ ZULMÜNÜN KRONOLOJİSİ

Heiner

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

ÇİN İŞGAL YÖNETİMİNİN 2015 YILININ İLK 3 AYINDA  DOĞU TÜRKİSTAN’DA  GERÇEKLEŞTİRDİĞİ BASKI,ZULÜM VE SOYKIRIM UYGULAMALARI VE  GELİŞMELERDEN SEÇMELER

Ocak – 2015 Ayı
1. 01 Ocak tarihinden itibaren Kadınların baş örtü ve tesettürlü giyim ve erkeklerin sakalla sokağa çıkması yasaklandı.
2. 08 Ocak Vietnam’a geçmek isteyen 1 Uygur genci Çin sınır Mahafızlarınca vurularak öldürüldü
3. 10 Ocak Kırgizistan’a sığınmak isteyen 2’si Kırgiz ve biri Uygur Türkü toplam 3 sığınmacıyı Çin’e iade etti.
4. 13 Ocak 16 Ocak Kuçar Şehrinde 6 yıl önce tutuklanan din Alimi 85 yaşındaki Abdulhamit Karı Hacım 17 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
5. 16 Ocak İnsan Hakları İzleme örgütü Asya İşleri Direktörü Sofia Richardson ,”Çin terörü bahane ederek Uygurlara baskı ve Zülmediyor.” Açıklamasında bulundu.

6. 17 Ocak   Uyghurnet.org Yayın Koordinatörü  Hamit Göktürk Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Süleymaniye Kürsüsü’nde “Doğu Türkistan’daki son gelişmeleri anlatan  “Doğu Türkistan Dramı” konulu bir konferans verdi.Konferansa katılım yoğundu.

7. 22 Ocak Sözde Uygur Özerk Bölge Başsavcısı Nişan İbrahim 2014’da toplam 27 bin kişinin çeşitli suçlardan tutuklandıklarını açıkladı.
8. 28 Ocak Hoten’in Kirye ilçesinde 2 Uygur genci Çin işgal polislerince yargısız infaz yapılarak öldürüldü.
9. 29 Ocak Hoten’in Çirye ilçesinde 3 Müslüman Uygur şehit edildi.
10. 29 Ocak Hoten’in Guma İlçesinde toplam 8 kişi topluca katledildi.

Şubat / 2015 Ayı

11. 13 Şubat Kargalık İlçesinde 10 yaşındaki bir erkek çocuk Babası ile birlikte katledildi.
12. Sözde Özerk Bölge Halk Kurultayı yeni  Terör yasasını kabul etti.Bu yasaya göre düşünce,ifade ve eylem aynı derecede Terör suçu kapsamına alındı.
13. Londra merkezli Uluslar arası Af Örgütü, Çin’in resmi açıklamalarına göre  2014 yılında Doğu Türkistan’da toplam 450 kişinin idam edildiğini açıkladı.

Mart / 2015 Ayı

14. 8 Mart Yarkent’te 28 Temmuz’da katliam yapan Çin Özel Jandarma Birliği komutanı eşi ve Amcası ile birlikte öldürüldü. Saldırıyı gerçekleştirdikleri ileri sürüler ve Halkın Fedai adını verdiği 7 Mücahit ise şehit edildi. Fedailer, İşgal Ordusu komutanın 9 yaşındaki kızını korudu  ve kaçmasını sağladı. Halkına ihanet eden Çinli Komutan’ın özel Koruması Uygur polisi  ise,cezalandırdı.

15. 09 Mart Başkent Urumçi’de çatışma çıktı. bir Uygur şehit edildi.

16.  10 Mart G.Washington Ün.Uluslar arası İlişkiler ve Çin politik Program başkanı Prof.Dr.DavidShambuug WSJ.’da yayınlanan bir yazısında ” Çin,çöküşün eşiğine gelmişitir.” ifadesini kullandı.

17. 11 Mart BM.İnsan Hakları Raportörü Phliph Robertson  Cenevre’de düzenlediği basını bilgilendirme toplantısında ” Çin yönetiminin  Uygur bölgesi politikası Sinir bozucu ve İnsani  çok Rahatsız edici  düzeyde. “ dedi. BM.’nin tarihinde ilk kez Doğu Türkistan’daki Çin zulmü konusunda bu kadar açık ve  net bir açıklama yaptığı bildirildi. Uzmanlar bu konuşmanın çok geç kalınmış bir itiraf olduğunu  ifade ediyorlar.

18. Uygurnet.org yayın Koorninatörü Hamit Göktürk, Samsun – Canik Belediye Başkanlığının daveti üzerine Samsun limanında demirli  Özgürlük Gemisi Mavi Marma Gemisinde Doğu Türkistan konulu bir konferans verdi.Konferans’a CAnik Belediye Başkanı sayın Ahmet Genç  Konferans öncesi bir konuşma yaptı.ve Samsunlular ve öğrenciler Konferansa yoğun ilgi gösterdi.

19. 12 Mart Kaşgar’ın Yarbağ Bölgesinde Çinlilerin işlettiği bir   Kumarhane baskınında 4 Uygur şehit edildi.

Tokat-Reşat

 20. 13 Mart  MHP.Tokat Milletvekili Dr.Reşat DOĞRU,TBMM:’de yaptığı konuşmada Doğu Türkistan’daki Çin zulmünü gündeme taşıdı ve “Çin Uygurlara soykırım yapıyor.Türkiye ve dünya bunu seyrediyor.Bunun hesabı mutlaka sorulacaktır.” sözleri ile tepki gösterdi.

21. 14 Mart Hoten/Karasay’da içlerinde çocuklar 60 yaşında bin Uygur Kadın’ın de bulundğu 25 kiş yasak dini eğitim ile ilgili yargılandı ve süresiz gözetim cezasına çarptırıldı.

22. . 17  Mart Hoten Karasay’da evini gizli Kuran Kursuna tahsis eden ev iş makinaları ile tahrip edildi.Karı koca tutuklandı.Ailenin küçük yaşlardaki 3 çocuğu ortada kaldı.

23. 21 Mart  Ankara’da Y.Bayezit Ün.’de Nevruz kutlamaları esnasında Öğrrencilerin Tanıtım standını astığı Gökbayrak TÜRKSOY’un Kazak asıllı  genel Sekreteri  Bay Düsen tarafından kaldırılmak istendi.Ancak,öğrencilerin sert tepkisi üzerine Üniversiteyi terk etmek zorunda kaldı. Mankurt genel Sekreterin bu  Çin dalkavukluğu ve yanlısı, işgüzar ve utanç verici tutumu  nefretle karşılandı ve derhal bu görevden istifa etmesi istendi.

Kastamonu Aydın

24. 21 Mart Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Seyit Aydın,Nevruz Kutlamalarının  açılışında yaptığı” İçimizde kanayan bir yara var. İnşallah içimizde uhde olarak bekleyen Doğu Türkistan Bayrağı (Ayyıldızlı Gökbayrak) da istiklalini kazanmış olarak burada mutlaka dalgalanacaktır. Türkistan bizim Sevdamızdır.” Sözleri törenlere damgasını vurdu. Bu tarihi sözler,  Türk kamu oyu ve Doğu Türkistanlılarca minnet ve  büyük sevinçle karşılandı.

25. 23 Mart BM.İnsan Hakları Örgütü Temsilcisi Heiner Bielfeld  Ömür boyu hapse mahkum edilen Dr.Tohtı’nın bir an önce serbest bırakılmasını istedi.
26. 24 Mart 2014 Kunming Tren Garı İntihar saldırısı gerçekleştirdikleri ileri sürüler 3 Uygur idam edildi.

27. 25 Mart Karamay şehrinde şüpheli yangın.Müslüman Uygurların oturduğu mahallede  onlarca ev yangın sonucu tahrip oldu.8  Uygur yanarak can verdi.Uygurların Yangınzedelere yardım etmeleri engellendi.

28.  Çin’in Guangdong şehrinde bıçaklı intihar saldırısı düzenlendiği  4 Çinlinin yaralandığı  ve faili olduğu iddia edilen 2 Uygur’un vurularak öldürüldüğü açıklandı.
29. 26 Mart Çin’in Yünnen kentindre bir Uygur vurularak öldürüldü.

Hendek-F

30. Uygurnet.org Yayın Yönetmeni  Hamit Göktürk Sakarya Üniversitesi Hendik Eğitim Fakültesi’de “Doğu Türkistan Kahramanca Direniyor ! Ya bizler..?” adı altında bir konferans verdi.Konferans  öğrenci adayları öğrencilerce yoğun ilgi ile karşılandı.

Etiketler: » » »
Share
2242 Kez Görüntülendi.