logo

trugen jacn
06 Nisan 2015

İŞGALCİ ÇİN’DEN BİR YÜZSÜZLÜK DAHA : “ ÇİN’DE TÜRK ŞEHRİ KURACAĞIZ.”

kasgar.jpg

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgal yönetimi Doğu Türkistan’da tarihi Kaşgar şehri başta olmak üzere Türk-İslam kültür ve medeniyetinin binlerce yıllık birikimi olan tarihi Türk şehirlerini tahrip ederek yok ederken,Çin’de Türk şehri kuracağını açıkladığı  bildiriliyor.
Türkiye’nin Sesi Radyosu internet sitesinde yer alan habere göre,Türkiye’yi ziyaret etmekte olan Merkezi Çin’in An Huy Eyaletine bağlı Çu Cuv şehri Belediye Başkanı Cang Şieng En, tarihi ipek yolu üzerinde bulunan bu şehir’de önümüzdeki yıllarda bir “ TÜRK” şehri kuracaklarını açıkladı. Çinli Belediye Başkanı En, “Türk Şehri^adı altında kurulacak bu şehir kompleksinde sanat,kültürel,türistik ve sağlık tesislerinin yere alacağını ve bu konuda çalışmaların devam etmekte olduğunu bildirdi.
Çu Cuv Belediye başkanı bu konuşmayı Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci’yi makamında ziyareti esnasında yaptığı açıklandı. Bin hektarlik bir alanda kurulacak bu Türk Şehrinde bin 500 kadar Türk şirketinin faaliyet göstereceğini sözlerine ekledi. Türk mallarının pazarlanacağı dükkanlar ile şirket merkezi olarak kullanılacak idari binalar ile Büroların bulanacağı “Türk Şehri”’nde faaliyet gösterecek Türk şirket ve Müteşibbislerinden ilk 3 yıl kira bedeli alınmayacağını ayrıca,Türk şirketleri ile Müteşebbislerine ücretsiz danışmanlık hizmeti de vereceklerini ifade etti.
Ziyarette konuşan Ankara Ticaret Odası başakanı Bezci de Çin’de kurulacak “Türk Şehri”ne karşılık olarak kendilerinin de Ankara’da de bir “Çin Şehri^” kurulabileceğini ifade ederek ,”Karşılıklı kurulacak bu şehirler çok önemlidir ve bu şehirler tarihi ipek yolunun canlanmasına büyük katkı sağlayacaktır. Avrupa’ya kadar uzanaaacak tarihi İpek yolu’nun Türkiye ayağının Rusya’ya göre 2 bin Km.daha yakın olacaktir.”şeklinde konuştu.


Bölge’de bir süre kalan ve ticaret yapan bir Doğu Türkistanlı bu konu ile ilgili görüşlerini şöyle ifade etti. “ Ben sözü edilen Çu Cuv şehrinde bir süre ticaret yaptım.Çin’in en büyük Deri ticaret merkezi bu şehirde bulunmaktadır. Uygur deri Tüccarları ; Doğu Türkistan’dan topladıkları derileri burada pazarlamak için getirirler.Burada bir küçük Uygur Mahallesi de kurmuşlardır.Çinliler sırf Müslüman ve Türk oldukları için Uygur Tüccarlara her türlü baskı ve zulmü yaparlar.EmniyetMaliye,Zabita ve aklınıza gelebilecek bütün birimler her gün Uygurları buradan kaçırmak için akıl almaz problemler çıkarırlar. Para cezasına çırptırırlar. Çocuklarını okullara almazlar. Hatta Uygur çocuklarını   kaçırarak organlarını çalarak satarlar.Bunun dışında burada Kaş Taşı ticareti yapan özellikle Hoten bölgesinden gelen Yeşim Taşı Tüccarları de mallarını burada satmaya getirirler.  Onlara de daha beter baskılar yapılır. Ayrıca işgalci Çin Doğu Türkistan’da tarihi Türk şehirlerini yok ederken,Çin’in merkezinde Türk Şehri kurma söylemi Çin utanmazlığı,yüzsüzlüğü ve yalanından başka bir şey değildir. Çin’in bunları ortaya atmalarının tek amacı vardır ; Doğu Türkistan’daki Türk varlığını unutturmak ve Türk kamu oyunu  kandırarak yanıltmaktır.
Eğlence gemisi yapma kandırmacısı ile Boğazlardan geçirmeyi başardığı Varyag gemisini eğlence gemisi değil,Uçak Gemisi yaptığını bütün dünya gördü. Çin o zaman Türkiye’ye 2 milyon Çinli Turist göndereceğini vaat etmişti. Onu de hala yerine getirmiş değil.Çin hiçbir zaman sözünde durmaz.Türk Şehri kurma sözü de hiçbir zaman gerçekleşmez.Sadece Türk kamu oyunu kandırmaya ve aldatmaya yönelik bir kuyruklu yalandır.” Şeklinde konuştu.

Etiketler: » » »
Share
1504 Kez Görüntülendi.