logo

trugen jacn
25 Mart 2015

TAYLAND’DAKİ UYGURLARIN DURUŞMANIN AYRINTILARINA ULAŞILDI.

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Yaklaşık bir yıldır,Taylanda’da tutuklu bulunan ve 24 Mart’ta Hakim karşısına çıkarılan bir kısmı Türk Vatandaşı Uygur Mültecilerin mahkemesi ve ifadelirinin ayrıntılarına ulaşıldı.
Hür Asya Radyosu internet Sitesinde yer alan bilgilere göre, duruşmaya tutuklu Uygurlar,Avukatları,insan Hakları örgütlerinin müdahil olan Temsilcilerinin katıldıkları açıklandı. Türkiye ve Çin Büyükelçiliğinden de görevlilerin katıldığı belirtildi.
Tutuklu olan ve Türk Vatandaşı olduğu bildirilen Hasan- Rukiye Telkilaman mahkeme’de söz alarak konuştular. Rukiye Teklimekan Tayland’a niçin kaçmak zorunda kaldıkları hakkında ayrıntılı olarak bilgiler verdi ve şöyle konuştu ; “ Benim 2 çoçuğum var ve bunlardan biri Hapishane’de dünya’ya geldi.Benim çocuklarımın de diğer ülke vatandaşı çocuklar gibi kendi ülkesinde yaşama,eğitim alma ve oynama hakkı bulunmaktadır.Bizler her insan gibi Çocuklarımız ile birlikte kendi ülkemizde yaşamak istiyoruz.Bu nedenle serbest bırakılmamızı talepe ediyoruz.” Şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı’nın bildirdiğine göre; Mahkeme’de söz alan savunma Avukatı Vrasıt Priyaviyon ise, müvekkillerini şöyle savundu ; “ Tayland yasalarına göre  bu şekilde sınır ihlali yapan kişiler  azami 48 saat süre ile gözaltında tutulabilir. Özel durumlarda ise bu süre,  en çok 7 gün olarak belirlenmiştir. Bu kişiler yaklaşık bir yıldır Tayland yasalarına aykırı olarak hapiste tutulmaktadır.Bir an önce serbest bırakılmalarını talep ediyorum. Türk vatandaşı olan bu Uygurlar Türk pasaportu taşımaktadırlar. Müvekkillerimin,Tayland ve uluslar arası yasalar ve anlaşmalara uygun olarak bir an önce serbest bırakılmasını talepe ediyorum”dedi.

       Mahkeme’ye müdahil olarak katılan Tayland İnsan hakları Örgütü Temsilcisi Dantung Yırın de Mahkeme’de söz aldı ve Mahkeme Heyetine  şunları ifade etti , “ Bu mağdur insanlar bir an önce serbest bırakılmalıdır.Bunların tutuklanması Tayland Yönetiminin bizzat imza koyduğu uluslar arası anlaşmalara tamamen aykırıdır.Hiç bir insan kendi ülkesine dönmek ve orada yaşamak hakkından mahrum edilmemelidir.Bu nedenle biz Tayland İnsan hakları Teşkilatı olarak,bu Tutuklu Uygurların bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”dedi
Anadolu Ajansına konuşan Taylan’daki Türkiye Büyük elçisi Ahmet İldem Akay  ise, şunları söyledi ,” Biz bu tutuklu Uygur Türklerinin Türk Vatandaşı olduklarını sürekli dile getiriyoruz.Bugünkü duruşma’da da ifade ettik.Bu insanlar Türk Vatandaşıdırlar.Bunlar Türkiye’ye gitmek istiyorlar.Biz de bunları Ülkemize kabul etmeye hazırız.Bu konuda bütün sorumululuk ve yetki Tayland yönetiminin elindedir.Mahkemenin kararını bekliyoruz.”

      Çin’in  ise,  Mahkeme’ye bir görevli göndererek yargı safhasını takip ettiği belirtildi.

Çin dış işleri bakanı Sözcüsü Pekin’de düzenlediği olağan basın Toplantısında bir Gazetecinin “ Tayland’daki tutuklu Uygurların yargı sürecini takip edip etmedikleri yolundaki bir soruya karşılık şunları ileri sürdü, “ İnsan kaçakçılığı ve sınır aşan yasa dışı göç sorunu bütün ülkeleri ilgilendiren uluslar arası bir sorundur.Bu sorun her ülkenin güvenliğini tehdit eden bir meseledir.Biz yönetim olarak diğer ülkelerle bu sorunun çözümü için işbirliğine her zaman açığız.şeklinde kaçamak sözlerle geçiştirmeye çalıştığı açıklandı. .
Bang Kok Ceza Mahkemesinde yapılan bu duruşma Tayland ve uluslar arası medya’nın ilgi odağı haline geldiği,bu suretle Doğu Türkistan ve Uygur Meselesinin de geniş şekilde ele alındığı  ve gündeme geldiği bildiriliyor.

Etiketler: » »
Share
1731 Kez Görüntülendi.