logo

trugen jacn
14 Mart 2015

HOTEN’DE KANLI ÇATIŞMA : 3 ÖLÜ,1 YARALI VE 3 ESİR

xoten-maniwer-tanka-herbiy.jpg

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

        İşgalci Çin’in Doğu Türkistan’da sürdürdüğü baskı,zulüm ve etnik soykırım uygulamalarının şiddetinin artmasına paralel olarak karşılık hareketleri de aynı şiddette artarak sürüyor. 20.yüzyılda meydana gelen Çin karşıtı bir çok Milli ayaklanmaların çıkış yeri ve merkezi konumundaki kadim kültür ve medeniyet merkezlerinden Hoten ve civarında sular bir türlü durulmuyor ve karşılık hareketleri aralıksız sürüyor.
9 Mart Pazartesi günü Karakaş ilçesinin Purçakçı Kentin’de meydana gelen karşılık hareketlerinde toplam 3 kişi ölmüş ve olayı gerçekleştirdikleri iddia edilen 3 Fedai ise esir alınmıştır.Fedailerden 3’nün ise kaçtıkları bildiriliyor.
Aradan yaklaşık 5 gün geçmiş olmasına rağmen,Çin’in bu karşılık hareketinin dünya’dan gizlemesi de manidar bulunuyor.
Washington merkezli Hür Asya Radyosu Muhabirlerinin Sosyal medya’ya yansıyan bu olayı doğrulamak ve ayrıntıları hakkında bilgi edinmek için Olayın meydana geldiği Purçakçı kenti yerel ve  Polis yetkililerine telefonla ulaştı ve onların  ağzından olayın 9 Mart Pazartesi günü akşam saat 18,oo sıralarında meydana geldiği doğrulanmıştır.
Purçak Kenti Cuma pazarı Güvenlik Müdürü Tursun Baki Hür Asya radyosu muhabirine olayı doğruladı ve   olayın  Cuma pazarı ile kente girişi sağlayan yol üzerindeki bir köprü civarında meydana geldiğini açıkladı.  Olay hakkında  üst makamların  kendilerine bilgi vermediğini olayı halktan duyduğunu belirtmiştir.
Çölırık(Çölarık) Polis Merkezi Amiri Ahmet Tohti’nin açıklamaları ise şöyle ; “Ben olayın meydana geldiği saatlerde evde istirahatta idim. Olaydan hemen sonra Çin Ordusuna  mensup  200 kadar Özel Birlik askerleri olay mahalline geldi. Bizi olay yerine yaklaştırmadılar. Olay hakkında biz Mahalli organlara bilgi vermediler. Parti Sekreteri de bu konuda bize bir şey söylemedi Ancak, çok dikkatlı olmamızı bölge’de her an çıkabilecek bu tür karşılık hareketlerine hazırlıklı olmamız gerektiğini bildirdi.” Şeklinde konuşmuştur.
Pekin’de devam eden sözde Çin Parlamentosu niteliğindeki Halk Kurultayının çalışmalarını sürdürdüğü bir zamanda bu tür şiddet olaylarının meydana gelmesi manidar bulunuyor. Ayrıca,Sözde Özerk Bölge’nin Çin kuklası başkanı Şöhret Zakir’in Uygur çocuklarının etnik Çinlilerle birlikte eğitilmesi yönündeki kültürel asimilasyonu hızlaadırmaya yönelik  hiyanet söylemleri ile bölge’de günden güne şiddetini arttıran Çin baskı, sindirme ve etnik asimilasyon uygulamalarına bir cevap niteliği taşıdığı ifade ediliyor. Ayrıca, Müslüman Uygurların İşgal yönetimine verdiği bir mesaj olarak de algılanıyor.

      Çin İşgal  Ordusunun  27 Mayıs 2014’da Hoten merkezli olarak başlattığı “Terörle  Savaş ve Sert Darbe Vurma” Operasyonlarının ana karargahı olan bu şehirde geçen yıldan Mart/2015 ayına kadar geçen  yaklaşık 10 aylık sürede ölüm ve yaralanmalar ile sonuçlanan 7 olay meydana gelmiştir.
Bu yıl içerisinde ise, Burçakçı olayı 3. Olay olmaktadır.

Etiketler: » » »
Share
1327 Kez Görüntülendi.