logo

trugen jacn
12 Mart 2015

SAMSUN’DA, MAVİ MARMARA GEMİSİ’NDE DOĞU TÜRKİSTAN KONFERANSI

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

İsrail’in ablukası altındaki Gazze’ye bütün dünya’dan barış gönüllülerin de bulunduğu insani yardım yüklü malzemeler ile giden Mavi Marmara gemisi Mayıs/2010’da uluslar arası sularda İsrail Askerlerinin saldırısına uğramış ve 10 kişi şehit edilmiş ve onlarcası de kişi de yaralanmıştı.

turkiye-samsun-uyghurlar-tonutush-paaliyiti.jpg
Canik Belediyesi’nin, düzenlediği organizasyonla İsrail’in saldırısından 5 yıl sonra insanlık ve özgürlük için yeniden yola çıkardığı Mavi Marmara Gemisi, Samsun’a gelişinin 5. gününde de ziyaretçi akınına uğradı. Gemiyi 5 günde 13 bine yakın kişi ziyaret etti. Mazlum Coğrafyalar Müzesi’nin yer aldığı gemide, Canik Belediye Başkanı Osman Genç’in de katıldığı konferanslarla ziyaretçiler Çanakkale ve mazlum coğrafyalar hakkında bilgilendirilirken, Mavi Marmara gazileri de saldırı anlarını anlatıyorlar.


KALBİMİZİN DOĞUSU : DOĞU TÜRKİSTAN KONFERANSI
Mavi Marmara Gemisi’nde Samsun’a gelişinin 5. Gününde Mazlum Coğrafyalardan Doğu Türkistan’in anlatıldığı Kalbimizin Doğusu : Doğu Türkistan Konferansı düzenlendi.
Canik Belediye Başkanı Sayın Osman Genç’ın daveti üzerine Samsun’a gelen Uyghurnet.Org Yayın Yönetmeni Hamit Göktürk, 11 Mart Çarşamba Öğleden önce “Kalbimizin Doğusu Doğu Türkistan” konulu konferans ta konuştu.
Göktürk konuşmasında : “Mavi Marmara Gemisi mazlumların umudu ve özgürlüğün sembulü olmuştur.Abluka altındaki Gazze’li Kardeşlerimize umut olmuştu.Bugün Mazlum Doğu Türkistanlı Kardeşlerimize onların sorunlarını gündeme getirerek umut dağıtmayı sürdürüyor. IHH genel Başkanı bir açıklamasında Mavi Marmara Gemisi yalnızca Gazze’ye diğil,Doğu Türkistan ve diğer mazlum İslam coğrafyalarına da gitmiştir.demişti.Bugün burada Türk istiklal Savaşının başladığı mübarek Samsun Şehrimizde gerçekten Mavi Marmara Umut Gemimiz Doğu Türkistan’a de gitmiştir. Bu Gazi gemi’de Doğu Türkistan’ı ve mazlum Keardeşlerimizin sorunlarını gündeme getirmek onlara umut vermiştir ve benim için de tarihi bir olay ve ounur olmuştur.Bu vesile ile Mavi Maramara’mızda Siyonist Üniformalı Katillerin şehit ettiği Şehitlerimizi rahmet ve minnet ile anıyorum.Aramızda bulunan Gazi Kardeşlerimizi de de dualarımla selamlıyor ve sağlık ve esenlikler diliyorum. .Ayrıca,bizi buraya davet eden ve dünyanın en mazlum ve mağduru olan Doğu Türkistan’ı gündeme getiren ve buna vesile olan Canik Belediye Başkanımız Sayın Osman Genç Beyefendi’ye minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Doğu Türkistan’da varlık mücadelesi vermekte olan Kardeşlerimizin Allah Taala’dan sonra tek umidi ve ilham kaynağı ve dayanağı Türkiye ve Müslüman Türk Milletidir. Geçmişte de öyöle idi,günümüzde de bu umut ve ilham sürmektedir.”şeklinde konuştu. Daha sonra Doğu Türkistan’ı slayıt eşliğinde kısaca tanıttıktan sonra mazlum Coğrafyaların başında yer alan Doğu Türkistan’da Müslüman Türklerin yaşadığı zulmü anlattı.

BAŞKAN GENÇ’E UYGUR DOPPASI HEDİYE EDİLDİ.
Konferansta konuşan Canik Belediye Başkanı Genç , Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda Bangladeş’e gittiğini ve orada Myanmar’da zulümden kaçan Müslümanların kaldığı Arakan kampını ziyaret ettiğini de vurgulayan Başkan Osman Genç, “Türkiye’mizi sadece mevcut sınırlarıyla düşünemeyiz. Bu medeniyet, yüzyıllarca o mazlum coğrafyaların hamiliğini yapmıştır. Bugün de gençlerimiz o mazlum coğrafyaları çok iyi bilmelidir.Gençlerimiz ecdatlarımızın vatanı ve günümüzde Uygur Kkardeşlerimizin yaşadığı topraklarımızı Doğu Türkistan’ı ve orada yaşayan Kardeşlerimizi de tanımalıdır. Doğu Türkistan bizim kültür ve medeniyetimizin temellerini oluşturan ve bu medeniyeti Türk İslam Coğrafyasına yayan parlak coğrafyalarımızın başında gelemektedir.Filistin’e insani yardım götürmek için yola çıkan Mavi Marmara Gemisi’ne siyonist İsrail’in barbarca saldırıda bulunduğunu hatırlatan Başkan Osman Genç, “Mavi Marmara şehitlerimizin kanıyla sulanmış bir gemidir. Bu bakımdan Mavi Marmara’nın kurtuluş mücadelesi Samsun’da olması çok anlamlı. Gençlerimizi 21. yüzyılda, mazlum coğrafyaların sesi olan Türkiye’nin bu sesini anlayacak ve algılayacak yetiştirmek ve geleceğe hazırlamak istiyoruz. Doğu Türkistan’ı de bu düşüncelerden yola çıkarak bu konferansla gündeme getirmek istedik.Şehrimize kadar gelerek bu konferansla bizleri bilgilendiren Hamit Göktürk’e de teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.


Program sonunda , Hamit Göktürk, Canik Belediye Başkanı sayın Osman Genç’e kendisini davet ettiği için tekrar teşekkür etti ve bu etkinliğin anısına Uygur Türklerinin başlarına giydiği Uygur oppası ile Doğu Türkistan Sorunlarının anlatıldığı İHH yayınlarından bir kitabı de kendisine hediye etti.


Geminin salonlarında de mazlum İslam CoğfyasıNda Müslümanların maruz kaldığı baskı ve zulümlerin yer aldığı büyük bir resim sergisi düzenlenmiş olup, zergi’de mazlum İslam Ülkeleri harita üsezerindre tanıtılıyor ve baskı ve zulmü anlatan etkileyici kareler ile ziyaretçilere anlatılıyor.


Resim sergisinde de Doğu Türkistan’daki Çin zulmünü anlatan anlatan rasimler ve bu ülkeyi tanıtan haritalar bulunuyor.

Etiketler: » » » » »
Share
1352 Kez Görüntülendi.