logo

trugen jacn
19 Ocak 2015
Genel

ULUSLAR ARASI AF ÖRGÜTÜ(Aİ) İSVEÇ ŞUBESİ,OCAK AYINI Dr.İLHAM TOHTI YILI OLARAK İLAN ETTİ.

İlham-Tişört

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Geçen yılın 15 Ocak tarihinde Pekin’deki  evinde 70 yaşındaki annesi ile birlikte, ailesi ve çocuklarının  gözü önünde tartaklanarak tutuklanan ve 23 Eylul 2014’de ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Uygurların vicdani ve  Uygur bilim adamı Doç.Dr.İlham Tohtı’nın haksız ve hukuksuz cezalandırılmasına uluslar arası düzeyde tepkiler sürüyor.
ABD.merkezli Hür Asya Radyosu internet sitesinde yer alan bir habere göre ; Dr.Tohtı’nın tutuklanmasının 1.yıl dönümü olan 15 Ocak tarihinden başlayarak Ocak ayını Barış Elçisi Dr.İlham Tohtı ayı olarak ilan eden Londra merkezli Uluslar arası Af Örgütü’nün İsveç Şubesi bu ay içerisinde Dr.Tohtı ile ilgili bir dizi etkinlikler gerçekleştireceğini ve bu haksız kararına karşı kamu oyu oluşturmayı ve bunu gündeme getirmeyi amaçladıklarını bildirdi.
Dr.Tohtı’nin bu hukuksuzu ve haksız mahkumiyet kararının bir an önce iptal edilerek serbest bırakılması için İsveç kamu oyunun ve dolayisyle İsveç Hükümetinin Çin yönetimi nezdinde baskı yapmalarının hedefledikleri de ifade eden Af Orgütü  yetkilisi, bunun için İsveç Parlamentosu üyelerine hazırladıkları mektup ve belgeleri göndereceklerini ve serbest bırakılması için imza toplayacaklarını açıklayacaklarını açıkladı. İsveç Parlamento’dan Barış Elçisi Dr.Tohtı konusunda  bir ortak karar çıkarmayı amaçladıklarını ve bu suretle İsveç Hükümeti ve Dış işleri Bakanlığını bu konuda bilgilendirmeyi ve herekete geçirmeyi düşündükleri ifade edildi.
Dr.Tohtı ile ilgili hazırlanan raporda kendisinin tutuklanmasından günümüze kadar olan durumu, yargı süreci,kendisine yapılan maddi ve manevi baskı ve işkenceler, ailesine ve çocuklara karşı reva görülen manevi işkence ve baskılar, ekonomik olarak kendisine uygulanan kısıtlamalar, Banka’da bulunan paralarına el konulması vebenzeri  hususların  ayrıntılı olarak yer alıyor. Ayrıca,Doğu Türkistan’da Çin’in Uygur Türklerine karşı dini,milli ve iktisadı olarak uyguladıkları ayrımcılık,  etnik aşağılanma, dini ve siyasi hak ve hukuk ihlallerine de geniş şekilde yer verildiği belirtiliyor.
Raporun son bölümünde ise,bir Barış elçisi olarak çalışan Uygur Türklerinin hak ve hukukunun uygulamada de verilmesini ifade ve barışçıl yollarla dile getiren,etnik Çinliler ile bölgenin tarihi ve esas sahibi olan Uygur Türkleri arasında sosyal barışın tesisi için köprü rölü oynayan Dr.Tohtı’nın cezasının iptalı ve bir an önce hürriyetine kavuşturulması talep ediliyor.
Bilindiği gibi,Uluslar arası Af Örgütü 2014 Yılının Nisan ayını de 1990’den beri Hapishanede tutulan ve sürekli hapis cezası uzatılan Uygur din bilgini Abdulkerim Abdulveli ayı ilan etmişti.

Etiketler: » » » » » »
Share
1257 Kez Görüntülendi.

BENZER HABERLER