logo

trugen jacn
01 Aralık 2014

KIRIM TÜRKLERİ PUTİN’I PROTESTO ETTİ..!

kirim-putin-protesto-ankara[Fotoğraf: AA]
Güvenpark’ta toplanan dernek üyeleri, “Rusya Kırım’dan Elini Çek” ve “İşgalci Rusya Kırım’dan Defol” yazılı pankartlar taşıyıp, Rusya aleyhine sloganlar attı. Dernek Genel Başkanı Tuncer Kalkay, MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy’un da katıldığı gösteride, Rusya’nın Kırım’ı ilhakını eleştirip, Kırım Tatarlarının geçmişte de vatanlarını terk etmeye zorlandıklarını ve yüzbinlercesinin yok edildiğini söyledi. Kırım Tatarlarının, Rusya vatandaşlığına geçmeye zorlandıklarını, yeni bir sürgün hazırlığına başlandığını savunan Kalkay, “Kırım’ın işgalini meşrulaştırmak ve kabul ettirmek için her yolu deneyen işgalciler, özelikle Kırım Tatarları’na karşı en acımasız, en ilkel, en aşağılık yöntemleri uyguladılar” dedi.
‘Tatarlar vatanlarından asla vazgeçmeyecekler’
Kalkay, “Tatarsız bir Kırım’ın olamayacağını ve Kırım Tatarlarının vatanlarından asla ve hiçbir zaman vazgeçmeyeceğini idrak edemeyenlerin çabalarının sonuçsuz kalacağını herkesin çok iyi bilmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Dernek adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Gençlik Komisyonu Başkanı Gökçe Karalezli ise “Türk milleti kendi kardeşlerini yıllarca katletmiş zulüm erbabı bir anlayışın bugünkü temsilcisinin şirin görünme çabalarına kanmayacaktır” ifadesini kullandı.
Kırım, 16 Mart 2014’te yapılan ve tatarlarının boykot ettiği referandum sonucuna dayanarak Rusya tarafından ilhak edilmişti. Yüzbinlerce Kırım tatarı 1944 yılında Sovyet lideri Stalin tarafından yurtlarından sürgün edilmiş, yerlerine Ukraynalı ve Rus nüfus yerleştirilmişti. İnsan Hakları Gözlemevi de Rus yanlısı ayrılıçı yönetimin Kırım’daki Tatarlara gbaskı yaptığını rapor etmişti. BM de 19 bin Tatar’ın yerinden edildiğini açıklamıştı.
Kaynak: AA

Etiketler:
Share
1128 Kez Görüntülendi.