logo

trugen jacn
18 Ağustos 2015

TÜRKİYE’NİN ÇİN İLE OLAN DOĞU TÜRKİSTAN SORUNU

Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkiler ve iki ülkenin Çin’e bakışı konularını masaya yatırmak amacıyla   Çin ile Doğu Türkistan sorunu   adı ile  gerçekleşen Çalıştay(Workshopp)’da   Japon ve Türk akademisyenleri bir araya getirdi.

(İHA- İhlas Haber Ajansı ) – Japonya’nın 5 ayrı üniversitesinden gelen güvenlik ve uluslararası ilişkiler uzmanları ile Türk akademisyenleri bir araya getiren workshop etkinliği gerçekleşti. Türkiye ile Japonya ilişkileri ve iki ülkenin Çin’e bakışı konularının masaya yatırıldığı etkinlik İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın özellikle Japonya, Çin, Hindistan gibi ülkelerin üniversiteleri ile işbirliği yapılmalı ifadelerinin hayata geçirilmiş hali olan etkinliğe, Japon akademisyenler Chihiro Kato, Michiko Kiyomiya, Tatsura Hayashi, Masaharu Hishida, Taro Takiguchi ve Jianrong Zhu katılırken İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kutay Karaca da bir sunum gerçekleştirdi. Bir gün boyunca sunumların yapıldığı etkinlik Japonya’da da tekrarlanacak.

“DOĞU TÜRKİSTAN SORUNUNU DONDURMAK POLİTİK BİR YANLIŞA SEBEP OLABİLİR’’
Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin son dönemde artış gösterdiğine değinen İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kutay Karaca, Çinli akademisyenlerle ortak çalışmalar yaptıklarından söz etti. Her iki ülke insanın da algısını ölçmek adına anketler yaptıklarını belirten Karaca, ‘’Yapılan anketler sonucunda iki ülke halkı da Doğu Türkistan sorununu Türk-Çin ilişkilerinde temel sorun olarak algılıyor. Eğer Doğu Türkistan sorununu dondurursanız Türkiye’de politik bir yanlışın içine girebilirsiniz. Ama bir yandan da Çin ile yıllık 28 milyar doları bulan ve ticaret açığının dörtte birini karşılayan bir ticaret yapısı var’’ dedi.

TÜRKİYE’YE FARKLI İRAN İLE SUUDİ ARABİSTAN’A FARKLI YAKLAŞIM
Türkiye’nin 4 Ağustos 1971 tarihinde Çin’i tanıdığı zamandan bu yana Çin politikasını ve Çin’in bölünmezliğini kabul ettiğini belirten Karaca, ancak Çin’in Türkiye’yi, Doğu Türkistan üzerinden pantürkist ve panislamist politikalar izlemekle suçladığını dile getirdi. Türkiye’nin bu politikaları izlemediğini ifade eden Karaca, ‘’Ama bunun yanında özellikle Doğu Türkistan halkı üzerinde Suudi Arabistan’ın izlediği Vahabi ve İran’ın izlediği Safavi politikasını görebiliyorsunuz. Bu politikaları izleyenleri neden suçlamıyorsunuz diye sorduğumda cevap veremiyorlar ancak bunun cevabı çok açık, çünkü iki ülkeden de enerji alıyorlar’’ diyerek konuşmasını sürdürdü.

DOĞU TÜRKİSTAN SORUNU ÇİN’İN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ İÇERİSİNDE ÇÖZÜLMELİ
Türk dış politikasının Çin ile olan ilişkilerinde temel noktanın Doğu Türkistan sorununu Çin’in toprak bütünlüğü içerisinde nasıl çözüleceği üzerine çalışma yapmaktan geçtiğini söyleyen Doç. Dr. Kutay Karaca, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Türkiye tarafından dinsel özgürlükler, insan hakları özgürlükleri ve daha açık bir Uygur politikası izlemesi konusunda cesaretlendirmek gerektiğinin altını çizdi.

TÜRK MEDYASI OLAYLARI BATI GÖZÜNDEN VERİYOR
Çin ile ilgili haberlerde Türk medyasının daha çok batı odaklı yayın yaptığını dile getiren Doç. Dr. Kutay Karaca, bunun sebebini Çin’de az sayıda Türk temsilci olmasına bağladı. Çin üzerinden alınan haberlerin batı medyası tarafından çarpıtılmış halinin kullanıldığını belirten Karaca, ‘’İnsanlar bu haberler üzerine protestolar düzenliyorlar ya da Çinli diye Koreli veya Japonları dövebiliyorlar. Bunun engellemenin tek yolu iki ülkenin de medya temsilcilikleri açması ile gerçekleşebilir’’ diye konuştu.

JAPONLAR TÜRKİYE’NİN ÇİN’E BAKIŞINI ÖĞRENMEK İSTİYOR
‘’Japonlar özellikle bu son IŞİD olayında ve öncesinde Afganistan’da Türkiye’nin etkinliğini bildiği için Türkiye’nin Çin’e bakışını öğrenmek istiyorlar’’ diyen Karaca bu anlatımı klasik dış politika söylemleri ile yapmadıklarını Çin’de ve Türkiye’de yapılan anketler ile durumu anlatmaya çalıştıklarını ifade etti. Sadece hükümetler veya devletlerarası ilişkileri göstermekten öte insanların bu konu ile ilgili düşündüklerini de anlattıklarının altını çizen Karaca, ‘’Çünkü soğuk savaş sonrası hem devlet dışı organizasyonlar hem de bireyler iç ve dış politikada daha fazla etken olmaya başlıyor. Biz Japonlara Türk halkının ne düşündüğünü de göstermeye çalışıyoruz’’ diyerek sözlerini noktaladı.

‘’DAHA SONRA GERÇEKLEŞECEK ÇALIŞMALAR İÇİN ÖNEMLİ BİR GİRİŞİM’’
Katılımcılardan Prof. Dr. Masaharu Hishida Japonya’da Çin ve Japon-Çin ilişkileri üzerine çalışmalar yapan bir ekip olduklarından söz ederken yapılacak çalışmaların daha sonra gerçekleşecek benzer çalışmalar açısından önemli bir girişim olacağını belirtti. Doç. Dr. Kutay Karaca ile irtibata geçtiklerini söyleyen Hishida, görüşmeler sonucunda bir workshop yapmaya karar verdiklerini ifade etti. Akademik anlamda oldukça değerli buldukları bu etkinlikte yer almak istediklerini dile getiren Hishida Doç. Dr. Kutay Karaca’nın sunumunda yer alan argümanların yurtdışındaki akademisyenler tarafından da dile getirildiğine dikkat çekti. Gerçekleştirdiği sunumun içeriğinden de söz eden Hishida, ‘’Japonya ile Çin arasında seneler önce yaşanmış savaş ve yıkımın ardından iki ülkenin nasıl ateşkes sağlayabildiğini ve buradan hareketle birbirlerini affedip, ilerleyebildiklerini, daha önceki süreçte nasıl işbirliği kurabildikleri hakkında bir sunum gerçekleştirdim’’ dedi.

Kaynak : http://www.haberx.com/cin_ile_olan_dogu_turkistan_sorunu(17,n,11993468,845).aspx

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1079 Kez Görüntülendi.