logo

trugen jacn

FRANSA DA ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN ZULMÜNE” İNSANLIĞA KARŞI SUÇ VE SOYKIRIM”DEDİ

Fransa Millet Meclisi ( Ansamble Nationale De France )  bugün  Doğu Türkistanlı Çin Nazi Kampı mağdurlarını de katıldığı bir  özel  oturum için toplandı. Daha sonra yapılan oylamada  169 ezici oy çokluğu ile  Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da Müslüman Türklere yönelik baskı, zulüm ve insan hakları ihlallerinin ”  İNSANLIĞA KARŞI İŞLENMİŞ BİR SUÇ VE  ETNİK SOYKIRIM ”  olduğuna  oy çokluğu ile kabul etti.  

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Fransa Parlamentosu   bugünkü oturumunda Çin’in  işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur başta diğer tüm Müslüman Türklere yönelik  insan hakkı ihlallerinin “İnsanlıga Karşı Bir Suç ve Etnik Soykırım” olduğunu oy çokluğu ile karar verdi.

Meclis Genel Kurulu’ndaki oylamada Sosyalist milletvekili Olivier Faure tarafından kaleme alınan karar tasarısı için 169 “evet”; 1 “hayır”. 5 “çekimser” oyu çıktı. Kararda, Çin’de “soykırım” ve “insanlık suçu” olarak tanımlanan  baskı ve zulüm uygulamalar kınandı.

Kabul edilen kararda hükümete çağrı yapılarak, uluslararası toplumla birlikte bu uygulamaların sona ermesi için Çin Halk Cumhuriyeti’ne yönelik gerekli önlemlerin alınması istendi.

Meclis Genel Kurul oturumunda oylama öncesi hükümet adına söz alan Dış Ticaret Bakanı Franck Riester, Çin’deki sistemli insan hakları ihlallerini kabul ettiklerini ancak bu uygulamaları soykırım olarak nitelemenin Fransız hükümetine değil uluslaralarası kuruluşlara düştüğü görüşünü dile getirdi.

Öte yandan Fransız bakan Bruno Le Maire, Çinli muhataplarıyla yaptıkları görüşmelerde konuyu sürekli gündeme getirdiklerini ifade etmişti.Peut être une image de 5 personnes, personnes debout, plein air et texte qui dit ’C'est un moment historique Swipez pour retrouver les moments forts de mon intervention à l'Assemblée nationale’

Çin’in Soykırım Yapmakla  Suçlandığı  Yasa  Tasarının Sahibi  Sosyalist Partisi

Amerika’nan Sesi(VOA/Türkçe)’nin haberine göre,  Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da İnsanlığa Karşı cinayet ve Soykırım suçu işlediğine dair yasa tasarısı  Parlamentoda istisnai bir  hakkı kullanan Sosyalist Parti (PS) tarafından verildi.  Tasarıda “Çin’in Uygur  bölgesinde, Uygur halkına yönelik soykırım işlediğinin  kabulü ve bunun kınanmasını” içeriyordu.

Teklif üzerinde Genel Kurul’da yapılan görüşmelerde Sosyalist Parti Genel Sekreteri Olivier Faure, iktidar partisi LREM ve onu destekleyen MoDem partisinden de tekliflerine destek vermelerini istedi. İktidarın da desteğiyle, karar tasarısının oylamasında 169 milletvekili “evet”, yalnızca 1 milletvekili “hayır” oyu kullandı; 5 milletvekili ise oylamaya katılmadı.

Karar, iktidar, sağ, merkez sağ ve sosyalist milletvekillerinin oylarıyla kabul edilirken, Komünist ve radikal sol vekiller oylamaya katılmadı.

Meclis Genel Kurul gündemine getirilen teklif metninde, Meclisin “Çin Halk Cumhuriyeti yetkilileri tarafından Uygurlar’a karşı uygulanan şiddeti resmen insanlığa karşı suç ve soykırım olarak kabul ettiği” ve  kınadığı belirtildi.

Bağlayıcılığı olmayan karar metninde, ” Çin’in artık geniş çapta belgelenen bu  bu uygulamaları ile Uygur kimliğini, topluluğun aile yapısını  zorla dağıttığı  , soy ve nesiller arası bağlantıları  yok etme ve  genel olarak Uygurlar’ı biyolojik yönden  da bir bütün olarak yok etme niyetini kanıtlıyor. Çin devleti tarafından, terörle mücadele bahanesiyle organize edilen ve planlanan bu aşırı ve sistematik siyasi şiddet içerikli uygulamaları  soykırım teşkil etmektedir” denildi.

Metinde, ” Uygur Kadınlarını zorla kısırlaştırma ve kürtaj,  cinsel taciz, sistematik  tecavüz, işkence, ailelerinden koparılan çocuklar, Canlı organların zorla alınarak satılması, toplama Kampları ,  Toptan gözaltı ve beyin yıkayan eğitim kampları, infazlar, camilerin ve kültürel mirasın tahrip edilmesi ve diğerleri ” gibi, Çin rejimi tarafından işlendiği iddia edilen suçların uzun bir açıklaması da yer alıyor.

Pekin’in bu uygulamalarını, diğer Türk azınlıklara, Kazaklar, Kırgızlar, Özbekler ve Tatarlar’a da dayatmasından endişe duyulduğu da kararda dile getiriliyor.

Bu duruma bir son vermek için Fransız hükümetini de “soykırımı tanımaya” çağıran kararda, hükümet uluslararası toplumla birlikte dış politikasında Çin Halk Cumhuriyeti’ne yönelik gerekli önlemleri almaya davet ediliyor.

“Hükümet kararı değil, uluslararası mahkeme kararı şart”

Meclis’te karar tasarısını savunan PS Genel Sekreteri Olivier Faure, “Bir halkın kültürel ve biyolojik olarak yok edilmesini amaçlayan bu amansız sistemi ve aynı zamanda, bu halkı zorla çalıştırmaya devam eden büyük Batılı şirket ve markaları kınıyoruz” dedi.

Hükümet karar kabul sürecine katılmazken, görüşmelerde hükümeti temsil eden Dış Ticaret Bakanı Franck Riester, “sistematik şiddet” ve “Aşırı ve Ezici Şiddet Uygulamalarından ve buna dair tanıklıklar”dan söz etti, ancak “soykırımın resmi niteliğini belirlemenin, hükümete değil uluslararası kuruluşlara(Yargı’ya)  düştüğünü” savundu. Riester, Çin yönetimi ile yapılan   görüşmelerde Uygur halkına yapılan olumsuz uygulamaların  “en üst düzeyde ele alındığına” dair güvence verdi.

İktidar Partisi LREM’in Grup başkanı Christophe Castaner de böylesi bir kararın “Meclis’in onuru” olduğunu söyledi ve Sosyalistler’e  bu girişimleri için teşekkür etti.

Milletvekili Fiona Lazaar da bu oylamanın “Fransa’nın temel özgürlükleri ve bireylerin haklarını savunmak için dünyadaki mücadelesini yeniden teyit ettiğini” dile getirdi.

“Çin ile ekonomik savaş” uyarısı

Oylamaya katılmayan radikal sol partiler ise Çin yönetimine karşı yürütülen bir kampanyaya dikkat çektiler. Fransız Komünist Partisi (PCF) Grubu adına konuşan milletvekili Jean-Paul Lecoq, “Soykırımın ve insanlığa karşı suçların kınanması yasa koyucuya ait değildir. Çin’i ekonomik savaşa hazırlanmak için kana susamış bir devlet gibi göstermeye çalışan ve bundan çıkar uman birçok güç var” dedi.

Radikal sol parti La France Insoumise (Boyun Eğmeyen Fransa) Milletvekili Clementine Autain da, “İnsanlığa karşı suç işlediği iddia edilen Çin rejimine karşı Uygurları destekliyoruz. Ancak, sivil toplum örgütleri ve akademisyenler arasında soykırım nitelendirmesi konusunda bir tartışma sürüyor. Bu yasal ve politik bir sorun” diyerek çekimser kalacaklarını dile getirdi.

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa'nın Türkiye'ye girişine ret

Dünya Uygur Kurultayı : Fransa’nın bu Kararı  Uygur Soykırımının Tanınmasında  Çok Önemli

Almanya merkezli Dünya Uygur Kongresi (WOC=DUK) başkanı Dolkun İsa,  tasarının kabulü üzerine yaptığı açıklamada ” Fransa Meclisi’nin  bu Uygur  Kararı  “Uygur soykırımının uluslararası alanda daha geniş anlamda  tanınması için çok önemli ve  değerli bir katkı ve  vazgeçilmez bir adım olmuştur.” şeklinde değerlendirdi.

Çin, Doğu Türkistan’da Soykırım Cinayetlerini Sürdürüyor

İnsan hakları örgütleri Çin rejimini Uygur bölgesinde yaşayan Müslüman Türk halakına yönelik baskı,zulüm ve etnik soykırım suçlarını sürdürdüğüne dikkat çekiyor.Ayrıca,  bölgedeki yüzlerce Çin tipi Toplama Kamplarında  1 milyondan fazla Müslüman Uygur’un  yıllardan beri tutulduğunu,bunun ise ” insanlığa karşı suç işlemekle”  eşdeğer olduğunu savunuyorlar.

Pekin yönetimi ise bu suçlamalara karşılık bu   kampların Uygurları radikalleşmeden uzak tutmayı amaçlayan “mesleki eğitim merkezleri” olduğunu iddia ediyor.

Çin zulmü | İbrahim Özdabak Karikatürleri

Çin’i  ” İnsanlık Suçu İşleyen ve  Soykırım Yapan Ülke ”  olarak  Tanımlayan Ülkeler Şunlardır :

  1. ABD.                  19 Ocak 2021( ilk kabul eden ülke oldu)
  2. Kanada              22.02.2021
  3. Hollanda           25.02.2021
  4. İngiltere             22.04.2021
  5. Litvanya            20.05.2021
  6. Çekya                03.06.2021
  7. Belçika             08.07.2021
  8. Fransa             20. 01. 2022
Share
2813 Kez Görüntülendi.