logo

trugen jacn

DUK. BAŞKANI DOLKUN ; “UYGUR İNSAN HAKLARI YASASI ” DÜNYA’YA DA ÖRNEK OLMALI !

Doğu Türkistan milli bağımsızlık mücadelesinin diasporadaki en yetkili ve Üst şemsiye Kuruluşu olan Almanya merkezli Dünya Uygur Kurultayı Genel Başkanı Dolkun İsa,14 Mayıs 2020’de ABD Senatosunda kabul edilen Uygur İnsan Hakları Politikası ” yasasının diğer ülklere de bir örnek olması gerektiği açıkladı.DUK Başkanı İsa, “Çin’in Doğu Türkistan’daki acımasız, vahşi ve insanlıkdışı soykırım cinayetlerinin durdurulabilmesi ve Çin Nazi Kamplarının kapatılması ve milyonlarca Türk’ün bu ölüm kamplarından bir an önce serbest bırakılması için tüm dünyanın harekete geçmesi gerektiği bildirdi.

DUK. BAŞKANI DOLKUN ; “UYGUR İNSAN HAKLARI  YASASI ”  DÜNYA’YA DA ÖRNEK OLMALI !

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu, 2 milyona yakın Uygur, Kazak ve diğer Müslüman Türk halklarını toplama kamplarında hapsederek onlara baskı,zulüm işkencelen yapan ve etnik soykırım uygulayan ve zorla çalıştıran Çin’e yönelik yaptırımları içeren “Uygur İnsan Hakları Politikası” yasa tasarısını oy birliği ile onadı. Kararın ardından Uygur aktivistler bunun diğer ülkelere örnek olması gerektiğini ifade etti.

Dünya Uygur Kongresi lideri Dolkun İsa, “Batıdaki demokratik ulusların, özellikle Avrupa’daki devletlerin, ABD Kongresi’nin aldığı kararları örnek almalı ve bu yönde benzer yasal adımları atmalıdır. Çin’in baskı ve zulmu altında etnik soykırımla yok edilmek istenen Uygurlar başta diğer Müslüman Türkleri korumak için bazı yeni adımlar atmasını umuyorum. ABD Senatosu kabul ettiği bu yasa ile Çin hükumetinin elinde insanlık suçlarının acısını çeken mazlum Doğu Türkistan halkına güçlü bir umut ve ilham mesajı yollamıştır. Teşekkür ediyorum.” açıklamasında bulundu.

Washington merkezli Uygur İnsan Hakları Projesi (UHRP) de  “Bu yasanın kabul edilmesi Çin’in Uygurlara ve diğer azınlık Halklara yönelik acımasız insan hakları ihlallerine karşı ilk yasal cevabı temsil ediyor. ABD yönetimi Çin hükumetinin Uygurlara yönelik uygulamalarına karşı diğer ülkelere benzer adımlar atmada önemli bir destek sağlayacak.” açıklamasında bulundu.

“BU KARAR ACI ÇEKEN UYGUR HALKI İÇİN GÜÇLÜ BİR UMUT”

Uygur aktivist ve insan hakları savunucusu Nuri Türkel de oylamayı ,“Uygur milleti için mükemmel bir gün. Dünyanın en kötü insanlık krizlerinden birine yönelik gecikmiş bir yasal adım” ifadeleri ile değerlendirdi. Nuri Türkel, “Diğer demokratik ulusları, Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) Doğu Türkistan’da Uygur ve diğer Türk halklarına yönelik işlediği suçlara dair benzer yasal adımlar atmaya davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Senatoda ezici bir çoğunluk ve oybirliği ile kabul edilen “Uygur İnsan Hakları Siyaseti ” kanunu ABD Başkanı Donald Trump’ın imzası ile yasalaşacak ve yürürlüğe girecek. Uygur aktivistler bu kararı takdir ile karşıladı ve bunun diğer demokratik devletlere bir örnek olacağı umudunu taşıdıklarını belirtti .

Doğu Türkistan Vakfı Yayını - Yayınevinin kitapları

DÜNYA UYGUR KURULTAYI

Doğu Türkistan Milli Lidereri Mehmet Emin Buğra ve İsa Yusuf Alptekin tarafından Eylul 1955’te Suudi arabistan’ın Taif kentinde binlerce Doğu Türkistanlı’nın iştirakı ile 5 gün süre ile toplanan bir dizi toplantılar sonucunda ŞERKİ TURKİSTAN MİLLİ KURUULTAYI kurulmuştur. Kurultaya katılan delegelerin ortak imzası ile her iki Liderimize Doğu Türkistan davasının yürütülmesinde eşit ve tam yetkili olarak YETKİ BELGESİ verilmiştir.

Doğu Türkistan Kurultayı 1992 yılının Aralık ayında İstanbul’da dünyanın 14 ülkesinde yaşayan Doğu Türkistanlıların 70 Temsilcisinin katılımı ile yeniden toplanmış ve 3 gün devam eden çalışmalar sonucu yeniden ihya edilerek faalyete geçirilmiştir. E.General Mehmet Rıza Bekin Şeref Başkanlığına, Ahmet İgemberdi Genel Başkanlığa ve Mehmet Emin Hazret ise,İcra Kurulu Başkanlığına getirilmiştir. Kurultay Doğu Türkistan Vakfı bünyesinde faaliyetlerini yürütmüştür.

Mesut Yılmaz Başbakanlığındaki Kaolisyon Hükümetinin 23.12.1998 tarih ve 36 sayılı genelgesinin yayınlanmasından sonra Türkiye’de çalışma imkanları kalmadığından Kurultay Almanya’ya nakledilmiştir. Ekim 1999’da Almanya’nın Münih kentinde toplanan 3. genel Kurulda Doğu Türkistan(Uyguristan) Milli Kurultayı adını almış ve Genel Başkanlığına Enver Can Genel Sekreterliğe ise Asgar Can seçilmişlerdir.

2004 yılında Doğu Türkistan Milli Kurultayı Dünya Uygur Gençleri Kurultayı ile birleşme kararı alarak Dünya Uygur Kurultayı adını almıştır.Erkin Alptekin Genel Başkanlığa ve Dolkun İsa İcra Komitesi Başkanı olarak seçilmiştir. (2004-2006 arası)

2006 tarihinde toplanan genel kurul’da ise Çin zindanlarndan kurtularak ABD’ye iltica eden Rabia Kadir Hanım Genel Başkanlığa ve Dolkun İsa İcra Komitesi Başkanlığına getirilmişlerdir. ( 2006-2017 yılları arası)

2017 yılının Kasım ayında toplanan son Genel Kurulda Dolkun İsa Genel Başkanlığa ve Ömer Kanat İcra Komitesi Başkanı olarak seçilmiştir.

Dünya Uygur Kurultayı’nın merkezi Almanya’nın Münih kentinde olup,dünyanın bir çok ülkesinde yaşayan İcra Kurulu üyeleri ve Temsilcileri ile AB.ülkeleri başta ABD.merkezli olarak batı dünyasında milletler arası düzeyde faaliyetlerini etkin olarak sürdürmektedir.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
609 Kez Görüntülendi.