logo

trugen jacn

DR. ZENZ : ÇİN YÖNETİMİNİN UYGURLARI KÖLE/İŞÇİ OLARAK ÇALIŞTIRMA ZULMÜ SÜRÜYOR

Adrian-Zenz-guwahliq.jpg
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Komünizm Kurbanlarını Anma     Vakfı’nın Kıdemli   Araştırmacısı Dr. Adrian Zenz,  Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur,Kazak ve diğer Çinli olmyan Türk halklarına yönelik olarak onları Köle/İşçi olarak  zorla çalıştırma zulmünü hala sürdürdüğünü açıkladı.
 Dr. Adrian Zenz, 9 Mayıs’ta yayınladığı konu ile ilgili  yeni bir raporunda, Uygurların pamuk ekiminde ve diğer mevsimlik hasatlarda Köle/İşçi olarak zorla  çalıştırma  zulmünün devam ettiğini,  tarımsal  üretimde  büyük  oranda  makineleşme  sağlanmış olmasına rağmen çabalarına  Uygurların  2021 – 2022 yılları arasında  Uygur Türklerinin büyük çoğunluğunun eskiden olduğu gibi  zorla elle  pamuk toplamaya  zorlandığını bildirdi.
Uygurların Köle/İşç Olarak Pamuk Toplatma Raporu Çin’in Resmi Belgelerine Göre Hazırlandı

Dr. Adrian Zenz  hazırladığı bu  son raporun  daha önce hazırladığı raporlardan farklı olduğunu,bu raporda önceki raporlarda açıklanmayan  yeni bilgi ve belgelere  yer verildiğini ayrıca, raporun içeriğinin Çin hükümetinin   resmi yazışma ve  belgelerine dayanarak hazırlandığını bildirdi.

CFU Highlights Dr. Adrian Zenz's New Report on Coercive Labor in East Turkistan and Uzbekistan - Campaign For Uyghurs

Açıklanan Raporun Ana Başlıkları  Şöyle ;

  1.  Çin yönetimi işgalindeki Uygur bölgesinde de zorla çalıştırmanın ve zorla pamuk ekiminin olmadığını, bölgedeki tarımsal üretim faaliyetlerinde  ve ürünlerin toplanmasında/hasadında   moder makinalarla yapıldığını iddia etmektedir.  Ancak yeni araştırmalar ve ulaşılan Çin’in belgelerine göre   hasat işçiliği de dahil olmak üzere bölgedeki tarım ürünlerinin toplanmasında Uygurların  mevsimlik işçi  olarak başka bölgelerden transfer etme ve zorla çalıştırma  politikalarının devam ettiğini ortaya koymaktadır.
  2. Çin yönetimin resmi yazışma ve belgelerinde Uygur bölgesindeki tarım faaliyetleri için bu tür mevsimlik işçi  nakletme ve zorla çalıştırma   politikasının devam edeceğini ve bunun Çin’in 2021 – 2025 arasındaki son beş yıllık çalışma planının bir parçası olduğunu ortaya koymaktadır.
  3. Bu  raporda açıklanan bir diğer önemli nokta ise, bölgedeki pamuk üretimi ve hasadı için  makineleştirilse  de  Uygurları farklı diğer  alanlarda  Köle/İşçi olarak zorunlu çalıştırılmaya devam edileceği belirtilmiştir.
  4.  Bunun nedeni ise şöyle açıklanmaktadır : pamuk ekimi ve hasadının makine ile yapılabilmesi için pamuk tarlalarının  büyük ölçekli  ve bitişik tarlalardan oluşması  gerektirmesidir. Bu  durum ise, genellikle Uygur çiftçilerinin arazilerini ve  kullanım haklarını hükümetin belirlediği Çinli  Paravan Şirketlere  devretmesiyle ancak mümkün olacaktır.
  5. Bu  sebeplerle  topraklarını  Çin yönetimine devrederek kaybeden Uygur çiftçiler ülke  içinde ve  merkezi Çin’deki fabrika ve işletmelere transfer edilerek zorla Köle/İşçi olarak  çalışmak zorunda  bırakılıyorlar.
  6. Özerlersek ; Uygur bölgesinde  pamuk ekimi ve hasadı modern  makinelerle yapılmış olsa da  Uygurlar başka yerlerde  ve merkezi Çin’e nakledilerek zorunlu çalıştırmadan kurtulamayacaklardır.

​​Newly published documents reveal how China skirts forced labor scrutiny in Xinjiang

Çin’in Asıl Amacı Uygur Çiftçilerin Tarlalarına Zorla El Koymak

Dr. Adrian Zenz kendisinin ortaya çıkardığı  Çin’in iç yazışmaları ve  yeni  belgeler, Uygur bölgesindeki iş gücünün  başka bölgelere nakledilmesi yanı  emek göçünün  mecburi olarak yer değiştirmesi uygulamalarının  özellikle  2019’dan bu yana  daha  yoğunlaştığını ortaya koyuyor. Hatta bazı yerel  işgal yetkililer “ Bölgedeki İç Emek Gücünün Yetirince  motivasyon gösteremediğini” öne  sürerek  “Tembel ve  Yeterince Motive olamayan ve Tembel ve Verimli  olmayan Uygur İşçilerin” listesi hazırlanmıştır, Bu Tembeller Listesindeki Uygurlar tekrar tekrar” Düşüncelerini Değiştirme- Yeniden Motivasyon kazandırma “eğitimine tabi tutulmakta ve  onların pratiklerinin geliştirilmesi için  pamuk tarlalarında zorla çalıştırılmaktadır.

Komünist' Çin'in, vahşi kapitalizmi: Doğu Türkistanlılara köle işçi muamelesi - QHA - Kırım Haber Ajansı

“Motivasyonsuz -Tembeller ” Arasında  77 yaşındaki Uygurlar Var

Dr.Zenz, hazırladığı son raporu ile ilgili olarak şu çarpıcı hususları da ortaya koyuyor ; ” Çin’in Uygurlara yönelik  bu Zorla Çalıştırma Uygulamalarında  en dramatik ve düşündürücü olan husus ” Düşük  Motivasyonlu- Tembel Uygur İşçiler” listesinde  en yaşlısı 77 yaşında olanların da yer almış olmasıdır. Bu durum ise,Çinli işgalcıların  77 yaşındaki bir Uygur Dedeyi zorla Köle/İşçi olarak çalıştırması üzerinden  Uygurlara nasıl acımasızca  ve  vahşice  zülmettiğini  ve sömürüldüğünü gösteriyor. İncelediğim belgelerden birinde Uygurların toplu olarak zorla çalıştırılmasının  Uygur bölgesinin  istikrara kavuşturması için  en önemli bir siyasi misyon olduğu  belirtilmektedir.  Çin’in Uygurları Zorla çalıştırma politikasının acımasız ve  katı bir şekilde uygulanmasının nedenlerinden birinin de bu olduğu aşikardır.”

Uygurlar Çalıştırılıyor ve  Pamuğun İşlenmesi de Yaptırılıyor  

Adrian Zenz’in raporunda  Çin yönetiminin Uygurları  pamuk  üretimi ve toplanmasında çalıştırmalarının yanı sıra  onlar pamuğun işlenmesi( pamuk liflerini tohumlardan ayırma ) işleminin  de Toplama Kampları ve  Hapishane Çiftliklerinde  de yaptırdığı belirtiliyor ve şöyle devam ediyor : ”  Çin’in 2013’te uygulamadan kaldırdığını iddia ettiği  ”  Çalıştırmak ve Emekle dönüştürmek Sistemi ”  günümüzde  hala Toplama Kampları   hapishanelerinde  devam ettiğini ortaya koymaktadır.Uygur işçiler köle olarak hizmetinize hazır, minimum sipariş 100 işçi!” - Uygur Hareketi

Özbekistan İle Karşılaştırma

Raporda ayrıca  Özbekistan ile  Uygur bölgesindeki  devlet destekli  pamuk sektöründeki devlet destekli zorla çalıştırma uygulaması  karşılaştırıyor ve her iki yerdeki devlet destekli zorla çalıştırmanın şu ortak özelliklere sahip olduğu ortaya konuluyor :

  • Pamuk üretiminde  çalıştırılacak işçilerin sayısı ve niteliği devlet tarafından belirleniyor
  • Pamuk üretimi için  işe alım, eğitim, ve   Nakletme yer değiştirme.
  • İşçilerin ve üretim faaliyetlerinin  yönetimi ve   Sürekli  üretim için sürekli Çalıştırma  ve eğitilen İşçilerin elde tutulması başta 6 çeşit  ortak özelliğe vurgu yapılıyor.

Araştırmacı Adrian Zenz’in bu yeni raporu, Çin hükümetinin  zorunlu çalıştırmanın kaldırıldığı iddialarının aksine Uygurların zorunlu Köle/İşçi olarak zorla  çalıştırma uygulamasının  Pamuk üretimi başta diğer  her alanda devam ettiğini ve bu sistemin  hiçbir zaman  sona ermediğini ve durmadığını kanıtlıyor.

Share
3835 Kez Görüntülendi.