logo

trugen jacn

DUAYEN TARİHÇİ VE DOĞU TÜRKİSTAN GÖNÜLLÜSÜ PROF.DR.ABDULKADİR DONUK VEFAT ETTİ

Doğu Türkistan  çalışmaları   ile tanınan  ve bu davanın  cesur Savunucularından Türk Tarihinin Duayen isimlerinden  İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Genel Türk Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı   Prof. Dr. Abdülkadir Donuk  Hocamız  24 Ağustos 2022 tarihinde hakkın rahmetine kavuştu. Merhumun  vefatı  ilim çevreleri ile  Milliyetçi -Türkçü camia ile özellikle Doğu Türkistan Türkleri arasında büyük üzüntü ile karşılandı.Merhum Prof.Dr.Abdulkadir Donuk Hocamızın  vefatının büyük bir kayıp olduğu belirtildi.

 

Bir 1 kişi ve şunu diyen bir yazı 'LANGE LANGE LANGE LANGE' görseli olabilir

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Doğu Türkistan araştırmaları ile bilinen Türk tarihçiliğinin efsane isimlerinden Prof. Dr. Abdülkadir Donuk   bir süredir tedavi  gördüğü hastanede vefat etti. Prof.Dr.Abdulkadir Donuk’un cenazesi  25 Ağustos günü  Fatih Camiinde öğle namazını müteakip  kılınan Cenaze namazından sonra vasiyeti üzerine   üzerine Cuma günü Adana Sağkaya köyünde toprağa verilecek.

Genel Türk tarihçiliğinin efsane hocalarından Prof. Dr. Abdülkadir Donuk, Doğu Türkistan mücadelesinin samimi ve yiğit destekçisi olarak uzun yıllar bilimsel ve toplumsal mahfillerde bu haklı davayı savundu ve yiğitçe mücadele etmiştir.

Merhum Hocamız İstanbul Üniversitesi Tarih bölümünde çalışırken, Doğu Türkistan’in yakın geçmişi ve genel tarihi   ilgili  onlarca Yüksek Lisans ve Doktora  öğrencilerini yönlendirerek  çalışmalar yaptırdı ve bu tez çalışmalarını yönetti. Türk tarihi konusunda   günümüzün önden gelen Tarihçisi  Prof.Dr.Ahmet Taşağıl başta olmak üzeri  bir çok önemli bilim insanının yetişmesini sağladı.  Özellikle onlarca Doğu Türkistanlı Uygur Türkü Öğrencilerin İstanbul Üniversitesinde  eğitim  alarak  yararlı bilim adamları  ve aktivistler olarak yetişmeleri için onları himaye   etti. Türkiye’de yaşayan Doğu Türkistanlılar  değerli bir dost ve  davaları için önemli bir  hami ve savunucusu oldu,

Bir 5 kişi, ayakta duran insanlar ve şunu diyen bir yazı 'SEMPOZYUMU SÜR' görseli olabilir

Prof.Dr. Emet : Merhum Hocamız  Öğrenciliğinden itibaren Doğu  Türkistan Davasını Desteklemiştir

Ankara Ün.  Dil Tarih Coğrafya Fakültesinde öğretim üyesi ve Dünya Uygur Kurultayı  Yürütme Kurulu Sekreteri  Prof. Dr. Erkin Emet Prof. Dr. Abdülkadir Donuk’un  vefatına ilişkin olarak  Kırım Haber Ajansına yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Merhum Prof.Dr. Abdülkadir Donuk Hocamız, daha  öğrencilik  yıllarından itibaren dış Türkler ve özellikle Doğu Türkistan davası  ile yakınen ilgilenmiş ve katkılar sağlamıştır. Özellikle Doğu Türkistan Lideri  İsa Yusuf Alptekin  başta bir çok mücadele insanlarının yakınında bulunmuş, onlarla dostluklar kurarak  önemli  destekler vermiştir. Doğu Türkistan mücadelesinde tanınmış isimlerinden istifade etmiş, İsa Yusuf Alptekin’in kurduğu Doğu Türkistan Vakfı’nın çalışmalarına büyük katkı vermiştir.  Türkiye’nin bir çok kentine davet üzerine katılarak konferanslar vermiş ve Doğu Türkistan davasının tanıtılması için büyük çabalar göstermiştir.  Ayrıca, bir çok  uluslararası toplantılara katılarak  konuşmalar yapmıştır. Son yıllarda  bir çok bilim insanı ve akademisyenin   çalışmalarını Doğu Türkistan üzerine yoğunlaştırmasını  teşvik ve tavsiye etmiştir. Doğu Türkistan ile ilgili  her türlü   toplantı, sempozyum ve konferanslara  konuşmacı ve  Yönetici olarak katılmıştır.  Merhum Hocamız Doğu Türkistan mücadelemizin en samimi destekçilerinden biri idi. Kendisini rahmet ve minnet ile anıyorum.”şeklinde konuştu.

Bir 17 kişi ve ayakta duran insanlar görseli olabilir

Hamit Göktürk : Donuk Hocamız Doğu Türkistanı Türkiye’de ve Dünyada Savunmuştur

Merhum Prof.Dr. Abdulkadir Donuk Hocanın yakın Muhlislerinden biri ve öğrencisi olduğunu ifade eden Doğu Türkistan Vakfı eski Başkanı ve Uyghurnet.org Haber Sitesi Yöneticisi Hamit Göktürk  Özgür Asaya Radyosuna merhum Hocamızın vefatı ile ilgili şunları   söylemiştir : ” Ben  kendisi ile  en yakın Muhlislerinden   ve  aynı zamanda öğrencisi olarak  yıllarca yakın  münasebet içerisinde bulundum. Merhum Hocamız  seçkin bir  bilim insanı olmasının yanında  mütevazi kişiliği, kendisine kolay ulaşılabilen bir kişi olması,  alçak gönüllü olması, samimi,  kadirbilir ve vefakar bir kişi olarak bizlere örnek olmuştur. Merhum Liderimiz İsa Yusuf Alptekin’in vefatından sonra da Doğu Türkistan Vakfı ile yakın ilişkisini sürdürmüş  ve  Mehmet Rıza Bekin Paşamız ile bu samimiyetini  ve Doğu Türkistan davasına olan değerli katkısını daima devam ettirmiştir. Ben 1992 yılında 10-12 Aralık tarihlerinde İstanbul Üniversitesinde açılışı yapılan Doğu Türkistan Milli Kurultayı  Tertip Komitesi üyesi olarak çalışırken yakından tanıma  ve ilgisine nail olabilime   şansım oldu. Merhum Hocamız Kurultayın açılışında   anlamlı ve güzel bir bildiri sunarak büyük dikkat çekmişti. Daha sonra Kurultayda  Oturum başkanı olarak aktif olarak rol almıştır.

Mesut Yılmaz’in Koalisyon Hükümetinin  Doğu Türkistan davasına karşı çıkardığı 23.12.1998 tarih ve 36 sayılı gizli Başbakanlık genelgesinin yayınlanmasından sonraki dönemde karşılaşılan yasal güçlükler  ve sıkıntılar nedeniyle  Doğu Türkistan Milli Kurultayı’nın İstanbul’daki merkezi Ekim 1999’de Almanya’nın Münih kentine taşındı ve bu kentte Doğu Türkistan Milli Kurultayının 2. genel Kurulu düzenlenmişti. Merhum Hocam. Doğu Türkistan Vakfı Başkanı Paşamızın  ricası ile merhum Muzaffer Özdağ ile birlikte Almanya’ya geldi ve kurultayda güzel ve etkili bir konuşma yaptı. Daha sonraki yıllarda Suudi Arabistan’ın Mekke şehrindeki bir İslam Ülkeleri Uluslararası Konferansına da iştirak ederek bir bildiri sunmuştu. Ayrıca Türkiye’de de davet üzerine bir çok kente giderek Doğu Türkistan ile ilgili Konferanslar verdi. Bazılarına de  kendisi ile birlikte katılma şansım olmuştur.   Merhum Hocamız  saatler süren meşekkatlı ve aktarmalı  uçak yolculuklarına Doğu Türkistanlı mazlum soydaşlarının dertlerini anlatabilmek için katlanmış ve büyük fedakarlıklar sergilemiştir.

Ayrıca, Doğu Türkistan Vakfı’nin düzenlediği bütün Sempozyum, Konferans ve çeşitli toplantılara    etkili ve anlamlı güzel bildirileri ile katılır ve bir çok toplantıları de  adil ve dirayetli  tutumu ile Başkan olarak  yönetirdi. Toplantılarımıza yapılan davet ve çağrılarımızı hiç bir zaman geri çevirmemiş, aksine  değerli fikirleri ve önerileri ile bizlere güç vermiş ve yol göstermiştir.

Doğu Türkistan Vakfı’na sık sık uğrar çalışmalar hakkında bilgi alır ve  konuya olan derin vukufiyeti dolayisiyle bize yol gösterir ve önerilerde  bulunur ve   yolumuzu aydınlatırdı.

Vefatı Doğu Türkistan davası açısından yeri doldurulamayacak büyük bir kayıp olmuştur. Kendisine Allah’tan  rahmet ve  mağfiret niyaz ediyor, minnet ve şükranla bir kez daha  anıyorum.”  şeklinde konuştu.

32_BOLUM_FEN_EDEBIYAT_FAKULTESİ_TARİH BÖLÜMÜ_ABDULKADİR DONUK

PROF. DR. ABDÜLKADİR DONUK KİMDİR?

Prof.Dr.Abdulkadir Donuk Hocamız  Özbekisten’in Harzem bölgesinden  20.yüz yılın başlarında Sovyet işgalinden sonra  Türkiye’ye göç ederek Adana’ya yerleşen Karakalpak Türklerinden bir ailenin evladı olarak dünyaya gelmiştir.  1948 yılında Adana’nın Ceyhan ilçesinde dünyaya geldi. Lisans  eğitimini 1972 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde tamamladı. Donuk daha sonra Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu’nun yanında doktora çalışmalarına başladı.
1974 yılında asistan, 1978 yılında asistan doktor, 1983’de doçent, 1988’de de profesör olan Abdulkadir  Donuk, 1980-81’de Amerika’ya giderek Columbia Üniversitesi’nde 6 ay bilimsel çalışmalarda bulunmuştur.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yaptıktan sonra 2015 yılında buradan emekli olmuştur. Emeklilikten sonra Beykent Üniversitesi Tarih bölümünde vefatına kadar çalışmıştır. Biri kız 2 evlat sahibiydi.

Kaleme Aldığı  Eserleri : 

  1. Türklük Mücahidi : İsa Yusuf Alptekin  (Türk EdebiyatıVakfı Yayınları-1990)
  2. İstiklal Uğruna Can Veren Mehmet Emin’in Mübarek Kanının Aktığı Yer : Çanakkale
  3. Kaşgarlı Mahmut Ölmez !
  4. Türklerde Vatan Sevgisi

Ayrıca, çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanmış onlarca bilimsel, fikir ve diğer konularda yayınlanmış  yazıları bulunmaktadır.

Bir 9 kişi ve ayakta duran insanlar görseli olabilir

Bir 8 kişi, ayakta duran insanlar, açık hava, kalabalık ve şunu diyen bir yazı 'FATIH' görseli olabilir

Share
4509 Kez Görüntülendi.