logo

trugen jacn

ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ IRKI VE KÜLTÜREL SOYKIRIMININ BOYUTLARI KONFERANSI

Türk Ocakları Manisa Şehzadeler Şubesi 09 Ocak 2020 Perşembe akşamı “Ocakbaşı” sohbetinde; Doğu Türkistan’in Turfan İlçesi Çatkal köyünde doğan Uygur Türkü Prof.Dr.Alimcan İnayet’ten ” ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ IRKI VE KÜLTÜREL SOYKIRIMININ BOYUTLARI ” konusunu dinledi.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Türk Ocakları Manisa Şehzadeler Şubesi, 9 Ocak 2019 Perşembe akşamı yaptığı “Ocakbaşı” sohbetinde; Doğu Türkistan’ın Turfan İlçes Çatkal Köyü’nde dünyaya gelmiş, Ege Ünverstesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü öğretm üyesi Prof. Dr. Alimcan İnayet’ten, “Doğu Türkistan’da Irkî ve Kültürel Soykırımın Boyutları” dinlendi. Prof. Dr. Alimcan İnayet konuşmasına, Çin’in, Doğu Türkistan’da Türklere uyguladığı, gün geçtkçe ağırlaşan planlı asimilasyon ve soykırımın sebeplerini tarhi gelişimiyle birlikte anlatarak başladı. İnayet, 1949 yılında Çin tarafından işgal edilen Doğu Türkistan’ın Türklüğün tarih ve kültürel açısından önemine dikkat çekerek; ilk Türk sözlüğünün yazarı Kâşgarlı Mahmud’un, Türklerin siyaset bilgisi kitabı Kutadgu Bilig‘i yazan Yusuf Has Hâcib’n, Satuk Buğra Han, Hoca Niyaz Hacım,Sabit Abdulbakı Damoollam,Ali Han Töre, Hakimbek Hoca, İsa Yusuf Alptekin, Mehmet Emin Buğra, Hacı Osman Taşdan ve nice Türk ulusunun, aksakallılarının mayalandığı toprak olduğunu söyleyerek, Oğuz Kağan Destanı’nın temel “Şu” ve “Alp Er Tunga”daki Türk hanlarının yaşadığı Balasagun ve Ordukent (Kaşgar) şehirler ile yeni destanlar yazarak, demir dağları eritip uğradıkları kahrolası zulme son veren kahramanlarımızın da burada olduğunu ekledi.

Görüntünün olası içeriği: 10 kişi, oturan insanlar ve iç mekan

Prof. Dr. Almcan İnayet, bu vatan parçasından geçen İpek Yolu Projesi, Doğu Türkistan’daki yer altı zeniginlikler ile ata toprağı bu bölgenin Çin’n dünyaya açılma kapısı oluşunun stratejik değeri üzerinde durdu. Çin petrol rezervinin %25’i, kömürün %40’ı, doğal gazın %34’ünün bulunduğu bu coğrafyanın, uranyum, bakır ve diğer bazı madenler yönünden de zengin olduğunu, önemli tarım havzalarına sahip toprakların hayvan yetiştiriciliği bakımından da çok cazip olduğunu söyledi.
Prof.Dr.Alimcan İnayet Çin’in Doğu Türkistan’daki hakimiyeti ne pahasına olursa olsun sağlamak istediğini,bu amacına ulaşmak için insan haysiyetiyle bağdaşmayan yol ve yöntemlere başvurduğunu söyleyerek örnekler verdi.

Görüntünün olası içeriği: 12 kişi, iç mekan

Türklerin yaşadıkları sınırların dışına çıkarılarak yerlerine Çinli nüfusun yerleştirildiğini ,Türklerin azınılık duruma düşürüldüğünü başkent Urumçi’de daha önce % 2,5 olan Çinli nufusun % 80/90 seviiyesine çıktığını yurt dışında eğitim gören Türk öğrencilerin 2017 yılından itibaren geri çağırıldığını,gelmeyenlerin ise ailelerine baskı ve ceza uygulandığını belirtti.

Türklerin islam dininin gereklerini ve ibadetelerini yerine getirilmelerinin zorlaştırıldığını ,Camilerde ibadet etmek için yaş sınırı konulduğunu ve bazı ibadetlerin ise tümden yasaklandığını bildirdi,

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi

Ülkede Keyfi tutuklamaların yapıldığını, telefon görüşmelerinin dinlendiğini, seyahat özgürlüğünün kısıtlandığını, Kültür ve medeniyetin kalıcı işaretleri olan, mezarlıklar, camiler ve eski yapıların çeşitli bahanelerle yıkılıp yok edildiğini, Toplum içinde sevilen, sayılan, saygı duyulan, halka tesir edebilecek fikir ve düşünce adamları, sanatçılar ve aydınların küçük bahanelerle tutuklandığını, toplama kamplarına ya da hapishaneye gönderildiğini, Ebeveyinler cezaevlerine atılan ailelerin çocuklarının bir Çinli gibi yetştrildiğini, Çinli ailelere verildiğini, genç kızların ise zorla Çinlilerle evlendirildiğini söyledi. İnayet, Türkiye’nin Doğu Türkistan’da yaşananlara karşı hassasiyet göstermesini ve yapılan soykırım ve asimilasyonun uluslar arası platformlarda dile getrlmesini arzu ettiklerini söyledi.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar, takım elbise ve iç mekan

Sohbet sonunda soruları cevaplandıran Prof. Dr. Alimcan İnayet’in plâket ve katılım belgesi Dr. öğretim Üyesi Muhammet Şen tarafından takdim edildi.

Kaynak: http://www.tarihistan.org/dogu-turkistan-da-irk-ve-kulturel-soykirimin-boyutlari/16308/?fbclid=I (Haber Hüseyin Tunçay)

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
1079 Kez Görüntülendi.