logo

trugen jacn
15 Kasım 2014

ÇİN, PETROL DENİZİ ÜZERİNDE YAŞAYAN MÜSLÜMAN UYGURLARI ÖNCE FAKİRLİK VE YOKSULLUĞA , ARDINDAN ZEHİRLEYEREK YOK EDİYOR.

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Müslüman Uygur Türklerinin tarihi ana vatanı Doğu Türkistan,dünyanın en zengini yer altı kaynakalarına sahip bölgelerinden biridir.Çin resmi istatistik bilgilerine göre Çin genelinde bulunan 162 çeşit elementten 148’ı Doğu Türkistan topraklarıda bulunmaktadır.Son yıllarda Tarım bölgesinde keşfedilen  200 milyar ton petrol ve 2,3 trılyon M3. doğal gaz rezervi olduğu açıklanmıştır. Günümüzde Tarım Bölgesi,Çin’in en büyük ve dünyanın ise,önemli petrol endüstri bölgelerinden birine dönüştürülmüştür.
Çin’in açıkladığı resmi rakamlarına göre ,son 25 yıl içerisinde ihraç edilen ham petrol miktarı 100 milyon ton’dur. Çin’in Tarım Petrol Şirketi’nin bildirdiğine göre son 10 yıl içerisinde Tarım bölgesinden Çin’e taşınan doğal gaz miktarı 140 milyar M3.’ten fazaladır.
Yine resmi açıklamalara göre Doğu Türkistan’dan Doğal gaz boru hattı,Tren katarları,Tanker vebenzeri ulaşım araçları ile Çin’in 14 eyaleti ile Pekin,Şanghay vebenzeri direkt Merkezi yönetime bağlı şehirler ve 80 civarındaki büyük ve orta dereceli eyalet merkezleri ile 3 bin’den fazla büyük çaplı Organize Sanayi bölge ve Kompleksleri Tarım Petrolu ve doğal gazından enerjisini temin etmektedir.Bundan başka Çin’in diğer 14 eyaletinde yaşayan 400 milyon Çinli Doğu Türkistan petrolu ve dogal gazı ile ısınmakta ve yüksek standartlı bir yaşam sürmektedir.
ABD.merkezli Hür Asya Radyosuna Doğu Türkistan’da mevcut rezev ve çıkarılmakta olan olan yer altı kaynakları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan George Washington Üniversitesi Misafir öğretim Üyesi, Ekonomi uzmanı ve Doktora öğrencisi Ferhat Bilgin şöyle konuştu,” Doğu Türkistan’ın Tarım bölgesindeki petrol ve doğal gaz rezervleri ,Çin’in ekonomik gelişmesi için önemli bir hale gelmiş ve bölge de enerji üssü olmuştur. Tarım Vadisi,Orta Asya(Türkistan) coğrafyasının en önemli havzalarından biridir.Yüzölçüme 560 bin Km2. olup, 337 bin Km2.büyüklüğü ile Teklemakan çölü, bu Havzanın tam merkezinde yer alır. Teklemakan ise, .dünyanın en büyük göçük Çölü(Kumlarının sürekli yer değiştirdiği yanı göçtüğü) bir çöl olarak bilinir.

Çin Tabii Kaynaklar(Devlet Zenginliği) ve Enerji Bakanlığı’nın 2013 yılında açıkladığı bir belgeye göre Tarım Vadisinde rakam olarak tam açıklanmayan,fakat çok büyük miktarda olduğu söylenen yüksek kaliteli petrol ve doğal gaz reverzlerinin bulunduğu bildirilmiştir.
Çin Petrol Şirketi, 1988 yılından beri Korla Vilayetinin Bügür İlçesinden petrol üretmekte olup,burada üretilen petrol ve doğal gaz son 25 yılda Çin’in en önemli ekonomik girdilerinin başında yer almıştır. 2013 yılında Tarım bölgesinde üretilen petrol miktarı 5,9 milyon ton doğal gaz ise,2,2 milyar M3.tür. Günümüzde Tarım bölgesinde petrol ve doğal gaz arama araştırma ve çıkarma faaliyetleri güneydeki 5 vilayet ve özerk il çapında yürütülmekte ve toplam 20 şehir ve ilçe’de üretim yapılmaktadır. Tarım Petrol Şirketi’nın yönetimi ve genel Müdürlüğü Korla şehrindedir ve bu kent ile en uzak petrol ve doğal gaz üretim Merkezi arasındaki mesafe bin 200 km.dir.Günümüzde Tarım bölgesinde üretim yapan Petrol ve doğal gaz Şirketlerinde çalışan ve sayılarının yüz binlerce olduğu tahmin edilen çalışanların içerisinde Müslüman Uygurların sayısı yok denecek kadar azdır.” Şeklinde konuştu.
Ekonomi uzmanı Bilgin,Tarım bölgesindeki Petrol ve doğal gaz denizi üzerinde yaşayan ülkenin tarihi sahibi ve esas sakinleri olan Müslüman Uygurların kendi topraklarından elde edilen petrol,doğal gaz ve diğer doğal zenginliklerden hiçbir şekilde pay alamadığını ve fakirlik ve yoksulluk içinde yaşadıklarını belirterek konuşumasını şöyle sürdürdü,” Müslüman Uygurlar Petrol denizinin üzerinde yaşamasına rağmen,topraklarından çıkarılan bu zenginliklerden az dahi olsa pay alamamaktadır. Dünyanın her hangi bir yerinde veya rejiminde hiçbir zaman rastlanmayan bu anormal ve adil olmayan gelir paylaşımı ve eşitsizlik dünyanın hiçbir ülkesinde hatta sömürgecilik dönemlerinde dahi görülmemiştir. Çin’in Petrol,dogal gaz üretimi ve bunların rafire edilmesi için Doğu Türkistan’da kurduğu tesislerin çevreye verdiği zarar ve doğal hayatı tahrip ve zehirlemesi, bölge’de yaşayan Müslüman Uygurların sağlığı ve geleceği için hayatı bir sorun haline gelmiştir.Çin yönetiminin “Batı’nın(Doğu Türkistan’in) Petrol ve Gazı’nı Doğu’ya Taşımak=Nakletmek”projesi ile petral ve doğal gaz boru hatları, sonu olmayan tren katarları, Tankerler ve diğer nakil araçları ile taşıdığı petrol ve doğal gaz Güney Çin’de bulunan Cu Ciyang(Mavi Nehir) nehri deltasına kadar ulaşmıştır. Doğu Türkistan’dan nakledilen bu doğal zenginilikler Çin’in sahil bölgeleri ile güney Çin’de yaşayan etnik Çinli ve han soylu vatandaşlarınını çok müthiş ve aşırı derecede zengin etmiş ve bu bölgelerin olağanüstü derecede gelişmesine yol açmıştır.” İfadeleri ile sonlandırdı.

ÇİN’İN  D. TÜRKİSTAN’A GETİRDİĞİ    ÇİNLİ GÖÇMENLER   İÇİN İNŞA ETTİKLERİ   MODERN EVLER ( Resim : Yeni Çin (XİNHUA) Haber Ajansı)

Uzmanlar, Çin’in Doğu Türkistan’daki bu Petrol denizi üzerinde yaşayan Müslüman Uygurları topraklarından çıkardıkları bu zenginliklerden orta çağ sömürgeciliğine rahmet okutacak derecede dışlayarak fakirliğe ve yoksulluğa mahkum ettiklerini, diğer yandan ise, hiçbir önlem almadan,kirliliği önleyici hiçbir tesis kurmadan  acımasızca  çevreyi kirletip tahrip ettiklerini, inşa ettikleri dev petrol ve kimya endüstrisinin etrafa,çevreye bıraktığı zehirli atıklar ve hava’ya yaydığı ölümcül gazlar ile onları zehirlemekte olduklarını,Uygurları, daha teşhis edilemeyen  ve adı konmayan çeşitli hastalıklara düçar ederek, ölüme iterek yok etmekte olduğu  noktasında birleşiyorlar.

Kaynak : rfa.org.Uighur/Kişilik Hokuk- Tarım Nifitliği- 12.11.2014

Etiketler: » » » »
Share
1918 Kez Görüntülendi.