logo

trugen jacn

UYGURLARIN KÖLE/İŞÇİLİĞİ İLE ÜRETİLEN MALLARI AVRUPA’DA SATILMAYA DEVAM EDİYOR

Türkiye'deki Uygur bir araştırmacı, ailesinin yaşadığı trajediyi anlatıyor. Brüksel, 6 Aralık 2023
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
  KOÇ Üniversitesi Doktora öğrencisi, Uygur Haklarını Savunma Platformu Yöneticisi ve önden gelen Uygur araştırmacılarından  Yalkun Uluyol,   Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’daki Çin tipi toplama kamplarında tutuklu Uygurların Köle/İşçi olarak zorla çalıştırılması ile üretilen çeşitli malların  AB.Ülkeleri pazarlarında   halen  satılmakta olduğunu   açıkladı.  

Özgür Asya radyosunun haberine göre  Uygur İnsan Haklarını Savunma Gurubu  Kurucu ve Yöneticisi ve  Uygur İnsan hakları ve hukuk  Araştırmacısı Yalkun Uluyol  6 Aralık  2023’te merkezi  Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda Çin’in Uygur bölgesinde yaşayan Uygurların Köle/İşçi olarak zorla çalıştırılması   politikası hakkında  bir sunum yaptı. Daha sonra da  Avrupa Parlamentosu’nda  düzenlenen bir basın toplantısında konuştu.  Uluyol’un AP.’deki sunumu ve basın toplantısı büyük bir ilgi ile karşılandı. Avrupa’daki pek çok gazete  ve medya kuruluşlarının ilgi ile takip ettiği basın toplantısında  konuşan Uluyol Kumul kentinde yaşayan babası ve ailesinin diğer fertlerinin Toplama Kampları ve Çin zindanlarındaki durumu hakkında ayrıntılı bilgiler sundu. Batılı ülkelerin Uygurların Köle/İşçi olarak çalıştırılmasının insanlık suçu olduğu yolunda açıklamalar yapmasına rağmen, Uygurların köle/İşçi olarak çalıştırılması ile üretilen malların halen  AB, ülkelerinde pazarlandığını, Uygurların köle/İşçiliği ile üretilen küresel giyim markası ürünlerin  bu pazarlarda   en çok revaçta olan ürünler olduğunu da açıkladı.

Doğu Türkistanlı Uygur Türkü Araştırmacı’nın öncülüğünde  UYGUR HAKLARI SAVUNMA GURUB(URM) tarafından hazırlanan  ve kendisinin Avrupa Parlamentosunda sunduğu Uygur raporu şöyle ;

Sorumluluk Raporunun Uyarlanması kapağı

AB.Ülkelerinin Sorumluluğu : Uygur Bölgesinden Avrupa’ya Hazır Giyim Tedarik Zincirlerinin İzini Sürmek

UMR’nin Raporunda  Uygur bölgesinde Uygurların zorla çalıştırılması sonucu üretilen tekstil  ve giyim ürünlerinin  Uygur Bölgesi’nden Avrupa Birliği  ülkeleri Pazarlarına nasıl  transfer edildiğine  dair kritik bilgiler  içermektedir. Bu durum  başlıklar halinde şöyle ; 

  • Uygur Bölgesindeki Tekstil ve Giyim ürünlerinin Üretilmesi ve Terzilik Sorumluluğu :  Uygur Bölgesinden Avrupa’ya Hazır Giyim Tedarik Zincirlerinin Takibi için  rapor  PDF 1,2 MB bölümüne bakılabilir.
  • Uygur bölgesinde Üretilen Malların Uyarlama Sorumluluğu : Uygur Bölgesinden Avrupa’ya Hazır Giyim Tedarik Zincirlerinin İzini Sürmek’, zorla çalıştırılan giysilerin Uygur Bölgesinden Avrupa Birliği’ne taşınması ve nakil  yolları hakkında kritik bilgiler  içermektedir.
  • Raporda, 39 tanınmış markanın, Köle/İşçi olarak zorla çalıştırılan  Uygurlar tarafından üretildiği (tedarik edildiği)  ve bu ürünlerin  üretimi ve tedariki    konusunda yüksek risk altında olduğu( empoze edilen emek transferleri) belirlenmiştir.
  • Uygur Bölgesi , küresel pamuk  üretiminin  yaklaşık % 23’nü   karşılıyor. Dünyada koruyucu giysi ve aksesuvarlarının üretiminde kullanılan PVC.’nin  üretimde kullanılma oranı % 10 mertebesinde olup, bu oran tekstil üretiminde koruyucu giysi ve aksesuarlar için  önemli bir malzemedir.
  • Sonuç olarak, dünyadaki  giysi ve ayakkabıların büyük bir kısmı Uygur halkının Köle/İşçi olarak  zorla çalıştırılması  dahil  büyük  riskler altında üretim yapmak zorunda bırakılmaktadır.
  • ÇHC yönetimi Uygur bölgesinde , 2017’den beri Uygurlara ve Bölgenin çoğunluğu   Müslüman olan diğer Türk vatandaşlarına benzeri görülmemiş bir  tarzda Köle/İşçi olarak zorunlu çalıştırma sistemi uyguluyor.
  • Çin yönetiminin  dayattığı  bu zorla çalıştırma programları, ÇHC hükümetinin soykırım politikalarını Uygur halkına uyguladığı birincil  ve ilk bağlantı noktasıdır. Aile ayrımını, arazi kamulaştırmasını ve kültürel asimilasyonu kolaylaştıran bu planlar, toplumun ve kültürün devamlılığı için hayati kaynakları ortadan kaldırıyor.
  • Bu rapor, Uygur Bölgesi’nden AB’de faaliyet gösteren  lüks markalara kadar çeşitli hazır giyim tedarik zincirlerinin izini sürüyor. Bu haritalamayı gerçekleştirmek için araştırma ekibi, kaynak sağlama, yan kuruluşlar ve/veya üretim yoluyla Uygur Bölgesi ile önemli bağları olan Çin merkezli dört büyük kumaş ve giyim üreticisini belirlemiştir.  Üretilen malların Nakliye verileri, kurumsal finans ve medya raporları, gazetecilik, devlet propagandası, uzaktan algılama verileri ve haritalar dahil olmak üzere halka açık kaynakları kullanarak Köle/İşçilikle üretilen malların  tedarik zincirlerinin  izini sürdüler. Bu  iz sürme sonucunda  bu şirketler zincirleri AB Ülkelerindeki  küresel  markalara ve perakendecilere kadar uzanmıştır.
  • Bu haritalandırma çalışmasında belirlenen hazır giyim şirketlerinin sayısı, AB politikasının tüketicilerini Uygurların zorla çalıştırılmasıyla üretilen ürünleri satın almaktan korumadığını göstermektedir. AB’nin zorla çalıştırma düzenlemesi ve Kurumsal Sürdürülebilirlik Durum Tespiti Direktifi hakkında karar vermesi beklenirken, bu rapor aynı zamanda mevzuatın piyasaları insan hakları suç ortaklığından nasıl koruyabileceğini de ele alıyor.
  • Çin’in Uygurlara yönelik  insan hakları ihlalleri bu raporda özellikle ABD’nin Uygur Zorunlu Çalıştırmayı Önleme Yasasının Bölgeden ithalatı engellemedeki etkinliği vurgulanmıştır.  . Bu Bu  raporun içeriğinde yer alan hususular  insan haklarına duyarlı olduklarını ifade eden ve Uygur soykırımından  endişe duyan Avrupa Birliği Siyasetçileri için  öğretici ve ibret alıcı olabilir olarak düşünülmektedir.
  • Rapor aynı zamanda şirketlerin  Çin yönetimi tarafından  dayatılan  zorla işgücü transferlerine katılımlarını gizlemeye çalıştıklarını da kanıtlıyor.Şirketlerin  Uygur Bölgesindeki  operasyonlarını gizlemek için kullandıkları, işgücü transferlerine katılımlarının artık çevrimiçi reklamını yapmamaktan şirket adlarını değiştirmeye kadar uyguladığı sayısız taktiği detaylandırıyor. Bu stratejiler, şirketlerin ince bir meşruiyet perdesi altında zorla çalıştırma uygulamalarından kâr elde etmeye devam ettiğini gösteriyor.
  • Bu bulguların ışığında rapor, şirketlerin Uygur Bölgesi ile bağlantılarını belirlemek ve zorla çalıştırılma sonucu üretilen  malların AB tüketicilerine ulaşmamasını sağlamak için adli durum tespiti yapmalarını tavsiye etmektedir.

A. bir fabrikada çalıştı

Bu rapor, zorla çalıştırılarak üretilen malların AB pazarına akışını ele almaya yönelik yasal  şu eylem planlarını içermektedir;  

  • Zorla çalıştırmayla üretilen ürünlerin ithalatını yasaklayan düzenlemelerin  desteklenmesi
  • Tamamen veya kısmen  yasak olan Uygurların Zorla çalıştırılması ile  üretilen tüm ürünlerin listesini ayrıntılı olarak tesbit etmektedir.  Ayrıca, zorla çalıştırmayla üretilen malların tamamı veya herhangi bir kısmının ithaline   izin verecek hiçbir de minimize  standardı içermemeli ve aşağıdaki işletmelere uygulanmalıdır.
  • İthalat yasaklarının, devlet tarafından zorunlu çalıştırma durumlarında geçerli olmak üzere çürütülebilir bir karineyi de içermesi gerekir.
  • Şirketlerin değer tedarik  zinciri genelinde insan hakları ihlallerini ele alma konusunda sorumlu olmalarını sağlamak için AB Kurumsal Sürdürülebilirlik Durum Tespiti Direktifini (CS3D) desteklemeleri gerekmektedir.
  •  Uygurların zorla çalıştırılması ile üretilen ürünleri satın almaları ile  suçlanan ve Zorunlu çalıştırma nedeniyle lekelenen tedarik zincirlerinin soruşturulmasına yardımcı olmak amacıyla tüm kara, hava, demiryolu ve deniz sevkiyatlarını kamuya açık hale getiren açık şeffaflık mevzuatı  desteklenmeli ve uygulanmalıdır.
  • Zorla çalıştırılarak yapıldığı tespit edilen kargolara ilişkin verilerin çok taraflı bilgi paylaşımı titizlikle uygulanmalı  desteklenmelidir.

Yararlanılan Kaynaklar ve Veri Tabanları ( Güncelleme 08.12.2023)

Araştırmanın Finansman Ortakları

UZDM logosu

KAYNAK :  https://www.shu.ac.uk/helena-kennedy-centre-international-justice/research-and-projects/all-projects/eu-apparel

Share
229 Kez Görüntülendi.