logo

trugen jacn
07 Ağustos 2015

AFRİKALI AYAKKABICILARIN ÇİN’E İSYANI

 Afrika Hrt.- Senegal’in geleneksel “sokak ayakkabıcıları”, gerçek deriden ürettikleri el yapımı ayakkabılar yerine daha ucuz olduğu için müşterilerinin, kalitesiz Çin malı ayakkabıları tercih etmesinden dert yanıyor
– Ayakkabıcı Thiam:
– “Çinlilerin Afrika pazarına girişiyle Senegalliler onlardan ayakkabı almaya başladı. Onların modelleri daha renkli, topuklar daha yüksek ve daha ucuz oluyor. Vatandaşlarımız bunları kaliteye tercih ediyor”

Zehir ayakkabılar Çin malı çıktı!

Zehirli oldukları için toplatılan ve iade edilen Çin’in Zehir saçan Ayakkabıları 

DAKAR/ SENEGAL  – ŞENAY ÖKSÜZ(AA.)

Senegal’in geleneksel “sokak ayakkabıcıları”, gerçek deriden ürettikleri el yapımı ayakkabılar yerine daha ucuz olduğu için müşterilerinin, kalitesiz Çin malı ayakkabıları tercih etmesinden dert yanıyor.
Senegal’in başkenti Dakar’ın ayakkabıcılar çarşısı Medina’nın ara sokaklarında kurdukları tezgahlarda tüm Gün Alın teri döken ayakkabıcılar, sadece günlük yevmiyelerini kazanmaya değil, aynı zamanda Afrika’ya özgü bir kültürü de yaşatmaya çalışıyor.
Uzun yıllardır bu sokakta çalışan ayakkabıcı Abdou Thiam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halkın artık el yapımı ayakkabılara eskisi kadar ilgi göstermediğini söyledi.
Ayakkabıları çoğunlukla yurt dışına sattıklarını belirten Thiam, “Müşterilerimizin önemli kısmı Mali, Burkina Faso ve Togo’dan. Hatta bazı müşterilerimiz, el emeği ayakkabılarımızın kalitesine ve dayanıklılığına güvendiği için Dakar’a kadar ayakkabı siparişi vermek için geliyor” dedi.


– Vatandaş, ucuz ayakkabıyı kaliteli olana tercih ediyor
Ayakkabıcıların çoğunun Senegal’in orta kesimlerinde yer alan Diourbel bölgesinden geldiğini anlatan Thiam, ağabeyinden öğrendiği meslekte altı yıl çıraklığın ardından usta olabildiğini söyledi.
Thiam, eskiden Senegallilerin siparişlerine yetişemediklerinin altını çizerek, “Artık çok az Senegalli bu ayakkabıları kullanıyor. Çinlilerin Afrika pazarına girişiyle Senegalliler onlardan ayakkabı almaya başladı. Onların modelleri daha renkli, topuklar daha yüksek ve daha ucuz oluyor. Vatandaşlarımız bunları kaliteye tercih ediyor” ifadelerini kullandı.
– “Yabancılar olmasaydı atölyelerimizi kapatmak zorunda kalırdık”
Yaklaşık 2 bin ayakkabıcının yer aldığı Medina’da faaliyet gösteren başka bir ayakkabıcı Modou Thiam ise şunları anlattı:
“Ürünlerin fiyatı 3-7 dolar arasında değişiyor. Ayda ne kadar kazandığımı söyleyemem ama eşime, çocuklarıma ve anneme bakabiliyorum. Satışlar dini bayramlarda biraz daha artıyor. Yabancılar olmasaydı atölyelerimizi kapatmak zorunda kalırdık. Bazen, dışarıda bulunan müşterilerimiz istedikleri modelleri bize internetten gönderiyor. Modele bakıp ayakkabıları hazırlıyor onlara ulaştırıyoruz.”(AA)

Etiketler: » » » » » » »
Share
1669 Kez Görüntülendi.