logo

trugen jacn
20 Nisan 2026

ÇİNLİ GURUP’TAN UYGUR TÜRKLERİNİ YAKINDAN İZLEME, KAYIDA ALMA VE ŞÜPHELİ TAVIRLAR

İstanbul Yarı Maratonu'nda Çinlilerin Uygur Türklerine Yönelik Şüpheli Davranışları

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

19  Nisan Pazar günü İstanbul’da düzenlenen  İstanbul 21. Yarı Maraton sırasında  bir gurup  etnik Han Çinlisinin  ellerindeki  ay yıldızlı Al ve Gökbayraklar ile Maratonu destekleyen ve takip eden İstanbul’da yaşayan Doğu Türkistanlı Uygur Türklerine  Yönelik Şüpheli Davranışları ve sürekli onları takip ederek  resim ve görüntü almaları   dikkat çekici ve şüpheli bulundu.

Haber.tr İstanbul’un haberine göre İstanbul 21. Yarı Maraton esnasında  gençlerden oluşan  ve etnik Han Çinlisi olan  bir grup,  Haliç üzerindeki Galata köprüsü üzerinde  Uygur Türkü vatandaşları telefonlarıyla  görüntülü olarak kayda aldıkları  bol bol resim çektikleri . Maratonu Türkiye ve Doğu Türkistan bayraklarıyla destekleyen Uygur Türkleri, bu sırada Çinli şahısların dikkat çeken hareketlerine maruz kaldı.

Sosyal medyada da gündem olan olayda, Çinlilerin Uygur Türklerini dakikalarca izlediği ve telefon görüşmeleri yaptığı öne sürüldü. O anlar kameralar tarafından kaydedilirken, yaşananlar sosyal medyada geniş yankı buldu. Resim çeken ve görüntü kaydeden bu Çinli gurubun Çin İstihbaratı  çalıştıkları ve  casusluk yaptıkları öne sürüldü.

Uygurlar  Olayı  Sosyal Medya Üzerinden Yetkililer Nezdinde Gündeme Taşıdılar 

Olayın sosyal medyada yankı bulması ve Çinli gurubun şüpheli tavırları ve özellikle bu maratonu desteklemek üzere gelen Uygur Türklerinin resimlerini çekmesi ve kayda almasına  Doğu Türkistanlılırca tepki ve kaygı ile karşılandı. İşgalci Çir”Doğu Türkistan ”  adlı  sosyal medya hesabı,  görüntü alan ve resim çeken Çinlilerin resimlerini paylaştı ve bu resim ve  mesajları  İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’yi etiketleyerek konuyu gündeme taşıdığı görüldü.

İşgalci Çin, Türkiye’de  Sınır Aşan Baskılarını  Günden  Güne Arttırıyor

Çin yönetimi  baskı, zulüm, insanlık  ve etnik soykırım suçlarını sadece Doğu Türkistan’da işlemekle yetinmiyor. Türkiye başta dünyanın 28 ülkesinde yaşayan  Doğu Türkistanlı  Uygur Türklerine karşı sınır aşan baskı ve zulmünü uygulamaya devam ediyor. Doğu Türkistan’da Türklerin ana dilleri Uygurca, Kazakça ve diğer Türk lehçelerinin öğretimini kaldırırken ve ana dil yasağını zamana yayarak uygularken, Türkiye’de 7/24 durmadan Çince yayın yapan Tv. kanalları ile Radyoları serbestçe  faaliyet gösteriyor. İşin ilgin yanı bu Çin medyasının tamamının iktidardaki ÇKP  Merkez Komitesine bağlı Propaganda Bürosuna bağlı olmasıdır. Yanı Türkiye’de yayın yapan Çin medyası  özgür gazetecilik yerine ÇKP’nin emir ve propagandasını  ve resmi açıklamaları ile Türk kamu oyunun sinsice aldatarak  Türk halkını derinden sobote ediyor. zehirliyor.

MİT'ten "sahte baz istasyonu" kuran siber casusluk ağına operasyon

Çin, Türkiye’de  Casusluk Faaliyetleri de  Yapıyor  

Çin işgal yönetimi   Ülkemizdeki insan hakları ve demokrasi  ortamının  nimetlerinden sonuna kadar yararlanarak istismar ediyor ve  Türkiye’de yaşayan Uygur Türklerine karşı  sınır ötesi bu ve  benzeri  tüm  yıkıcı ve aldatıcı ve hiç  cezai karşılığı olmayan bu faaliyetleri ile de yetinmiyor. Üstelik casuslarını da işe salarak Uygurlar hakkında bilgi toplamak  onları tehdit ve şantaj ile susturmak ve Doğu Türkistan mücadelesini boğarak yok etmek istiyor. 2023’te 4’ı etnik Çinli 5  kişi 2024 yılında ise 7 Uygur asıllı işbirlikçi vatan haini  Çin Casusu yakalanarak tutuklandı. Bazıları serbest bırakılmış  ise içlerinden birisi  12 yıl hapis cezasına çarptırılmış bulunuyor.

Geçtiğimiz yıl ise yine Çin İstihbaratı elemanları Çinli Casuslar Türkiye’de kaçak baz istasyonları kurmuş ve dinlemede bulunmuştu. Çinli Casusların bu yasa dışı baz istasyonları kısa sürede tesbit edilmiş baz istasyonlarına el konularak Çin Casusları tutuklanmıştı.

Share
68 Kez Görüntülendi.