logo

trugen jacn

THE GUARDİAN GAZETESİ : ÇİN’İN UYGU SOYKIRIMIRA KAYITSIZLIK”SESSİZ ÖLÜMDÜR !”

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

İngiltere’de yayınlanan The Guardian Gazetesi Çin’in işgalı altındaki Doğu Türkisan’da yaşayan Türklere yönelik baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarını 1940’lı yıllarda Hitler Almanyasının Yahudilere uyguladığı etnik soykırımın bir tekrarı olduğunu yazdı.

Guardian’da Everett Hobbs imzası ile 09 Kasım 2020’de ” Ölüm Sessizliği” başlığı ile yayınlanan haber analizde Çin’in Doğu Türkistan’daki soykırım cinayetleri ile Alman Nazi rejiminin geçtiğimiz 20.yüzyılda gerçekleştirdiği Yahudi soykırımı karşılaştırıldı .

Haber analiz şu çarpıcı ifadelerle başlıyor ; “Bugün, Komünist Çin hükümeti, Uygurları yok etmek Nazi Almanyası’nın Yahudileri ortadar kaldırmak için işlediği soykırım suçlarını bir benzerini Uygurlara karşı işlemektedir. Dünya ise bu insanlık suçuna sessiz kalarak bu katliama ortak olmaktadır. Çin’in bu soykırım uygulamalarına karşı hiçbir ülke pratik önlem almıyor, ancak bütün bunlara rağmen bu soykırım suçunu işlemekte olan Çin ile ekonomik ve ticari işbirliğini sürdürüyor. İşlenen kötülüklere ve işlenen bu ve benzeri suçlara sessiz kalmak, onu işleyenlere destek ve ortak olmak demektir.

Gazete yazısını şöyle sürdürüyor ; ”  Biz uluslararası toplum olarak Çin’in bu soykırım uygulamalarına kayıtsız ve sessiz kalırsak, bugün Uygurların günümüzdeki dramatik durumu ile diğer başka bir toplum bir başka ülke onlara karşı işleyebilir. Zayıflar ileride güçlülerin böylesi saldırıları ile karşılaşabilirler.

Bu konuda ünlü yazar Martin Nimoller’in şu ibret verici hikayesini tekrar dinleyelim:  ” Naziler önce İşçi sendikası üyelerini tutuklamaya geldiler ve buna hiç bir tepki göstermedim. Çünkü ben sendika üyesi değildim. Sonra Yahudileri tutuklamaya geldiler ve ben Yahudi olmadığım için kayıtsız kalmayı sürdürdüm. Daha  Sonra beni tutuklamaya geldiler ve beni tutukladılar. O, anda ise,benim tutuklamama itiraz edecek ve benim adıma konuşacak kimse kalmamıştı. ” çarpıcı cümleleri ile yazı sona eriyor.

Share
434 Kez Görüntülendi.