logo

trugen jacn

ÇİN,AB.ÜLKELERİ BÜYÜKELÇİLERİ’NİN DOĞU TÜRKİSTAN’I ZİYARETLERİNE İZİN VERMİYOR

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Avrupa Birliği (AB) tarafından Doğu Türkistan‘a (Sincan) büyükelçilik düzeyinde yapılmak istenen ziyaretin, Pekin‘in bazı koşulları yerine getirmeyi kabul etmemesi nedeniyle ‘yüksek ihtimalle’ gerçekleşmeyeceği belirtildi. Diplomatik kaynaklara göre, uzun süredir Çin’in Uygur Türkleri politikasını eleştiren Birlik, bu ziyaretin Pekin tarafından bir “propaganda malzemesi” olarak kullanmasından endişe ediyor.

AB,Diplomatları, Çin’in, ziyaret esnasında Sincan’ın en üst düzey yetkilisi Komünist Parti patronu Chen Quanguo ile görüşmeye izin vermemek ve AB. delegasyonun insan hakları meselelerini tartışılmasına izin vermeyeceği şartları nedeniyle ziyaretin gerçekleşmediğini bildirdiler .

Ancak, büyükelçilerin ısrarlı bir şekilde Müslüman Uygurların yaşadığı Uygur bölgesini ziyaret etme taleplerini Çin yönetiminin ” Bölgede Radikal ve İslamcı aşırılık yanlılarından ve ayrılıkçılardan bir tehditle karşı karşıya olduğunu iddia edere ve güvenlik sorunlarını gerekçe göstererek bu talepleri kabul edemeyeceklerini bildirmişlerdi

Fotoğraf açıklaması yok.

AB sözcüsü, “AB’nin beklentilerini Karşılayan Şartların Kabulü halinde ziyaretin yapılacağını ve bu konuda görüşmelerin devam ediyor” dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Reuters’e yaptığı açıklamada, “Çin’in AB’deki büyükelçiler de dahil olmak üzere, tarafsız bir duruş sergileyen ve önyargısız olan tüm ziyaretçilerin, Sincan’a gitmeyi ve bölgeyi görmelerine izin vereceğini ve ülkesinin AB.Ülkeleri ile iletişimi sürdürmeyi istediğini” açıkladı.

Buna karşılık , AB. diplomatik kaynakları Çin ile bu ziyaret için görüşmelerin sürdüğünü ifade etti ve Reuters’e verdiği demeçte, böyle bir ziyaretin şu anda pek ihtımal dahilinde görülmediğini çünkü, Çin’in bu ziyareti bölgedeki uygulamalarını gerçek şekilde göstermek değil,bu konudaki bilenen görüşlerini desteklemeleri için kullanacağı endişesinden dolayı şu an için bu ziyarete sıcak bakmadıklarını belirtti. Uygur bölgesinde işlerin yolunda gitmediği ve bölge halkının sıkıntılı ve zor durumu hakkında güvenilir haber ve bilgilere sahip olduklarını ifade ett

Bu konuda bir diğer kaynak, Çin’in ziyaretçi Büyükelçilerin Sincan’daki Çin politikalarını desteklediğini kanıtlamak için güdümlü Çin devlet medyasını kullanacağını ve bu ziyaretin video ve fotoğraflarını çekerek kendi lehinde kullanarak istismar edecekleri konusunda endişeli olduğunu söyledi.

Aynı kaynak ; “Ziyaret şu an için pek mümkün görünmüyor.Ziyareti Çin yönetimi yalnızca propaganda amaçlı kullanacak. Ayrıca,Büyükelçilerin ziyaret esnasında Bölgesel Komünist Partisi genel Sekreteri Çen Çuvenggou ile görüşme isteğinde hala ısrar ediyor. ”dedi.

Birleşmiş Milletler ile Bağımsız Hukuk ve İnsan Hakları Örgütleri ve Aktivistleri, Sincan bölgesindeki kamplarda en az 1 milyon Uygur ve diğer Müslüman azınlık gruplarının hukuksuz olarak gözaltında tutulduklarını ifade ediyorlar.

ABD’nin öncülüğünde Çin’e karşı ortak mektup imzalayan 22 ülke Çin’in Uygur bölgesindeki baskı ve soykırım uygulamalarını “korkunç bir baskı ve zulum kampanyası” olarak adlandırıyorlar ve kampların kapatılmasını ve tutukluların serbest bırakılmasını talep ediyorlar.

Pekin yönetimi ise bu iddiaları kabul etmiyor ve Sincan’daki Uygurların ve diğer etnik Müslüman azınlıklara baskı ve kötü muamele yapılmadığını iddia ediyor. Çin yönetimi olarak “Aşırı İslamcılar ile Ayrılıkçı ” terör gurupları ile mücadele ettiklerini ve onları Eğitim merkezleri adını verdiği bu kamplarda aşırı fikirlerden kurtulmaları için eğittikleri, yeni meslek ve yeni iş becerilerinin öğretilmesine yardımcı olmak için mesleki eğitim sağladığını öne sürüyor. Son yıllarda Çin’in bölgedeki bu baskı uygulamaları sebebiyle yüzlerce kişi öldürüldü ve milyonlarca kişi toplama kamplarına hapsedilmiş bulunuyor

Çin yönetimi geçen yılın sonlarında bölgeyi ziyaret için davet ettikleri diplomat, Gazeteci ve araştırmacılara eğitim merkezleri olarak adlandırdıkları Toplama Kamplarını tiyatro sahnesi ve koreografik sahte düzen kurarak onları gerçek durumu gizleyerek aldatmaya çalışmış ve bu düzenek de daha sonra basına yansımıştı.

Pekin'in tutumu nedeniyle AB büyükelçilerinin Doğu Türkistan'a ziyareti 'zayıf ihtimal'

Avrupa Parlamentosu, Çin’in 2014 yılında tutuklayarak ömür boyu hapse mahkum ettiği Uygurların vicdanı olarak anılan insan hakları aktivisti etnik Uygur ekonomi profesörü İlham Tohti’ye AP.Sahorov İnsan hakları ödülünü verdi.Bu ödülün verilmesine Çin yönetimi şiddetle tepki gösterdi. Dr.Tohtı’nin bir suçlu ve terörist olduğunu öne süren ve suçlayan açıklamalar yaptı.

Kaynak : https://www.reuters.com/article/us-china-xinjiang-eu/eus-proposed-ambassadorial-visit-to-xinjiang-seen-unlikely-to-happen-

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
601 Kez Görüntülendi.