logo

trugen jacn
31 Ekim 2019

” İMANIN YIKILMASI; CAMİLERİN TAHRİP VE YOK EDİLMESİ” KONULU TOPLANTI YAPILDI

ABD’de İşgalci Çin yönetiminin son yıllarda Doğu Türkistan’da Müslüman Türklerin yüzlerce yıllık Camileri,Mescitleri ve diğer ibadet yerlerini yıkarak yok etmesini konu alan ” İmanın Yıkılması ; Uygur Camileri ile İbadet Yerlerinin Tahrip Edilerek Yok Edilmesi ” konulu bir etkinlik gerçekleştirildi.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

“ Biri bu… şeytanları çıkarsaydı, Uygur halkı dünyayla temasını kaybederdi. Artık kişisel, kültürel ve manevi bir geçmişi olmazdı.  Birkaç yıl sonra, neden burada ya da ait olduğumuz yerle ilgili hatıralarımız olmazdı .

Ünlü Uygur Antropolog Prof.Dr. Rahile DAVUT ( 2017’den beri kayıp durumda ?)

Uygur kimliğini yok etmek için yapılan acımasız kampanyada, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Uygurların İslami inanç ve ibadet pratiğini hedef aldı.  Washington merkezli Uygur İnsan Hakları Projesi (UHRP) tarafından hazırlanan yeni bir araştırma raporu ÇKP’nin Uygur’un kutsal alanlarını tahrip etmesi, ve yıkarak ortadan kaldırması kampanyasının esas amacının Uygur Türklerinin neslinin imhası ve silinmesi stratejisinin bir parçası olduğununa dair açık ve ikna edici kanıtlar ortaya koymaktadır. Uygur kimliğinin devamı,korunması ve yaşatılması için onun tarihi, dini ve kültürü. Camileri ile diğer ibadet mekanları uzun zamandır toplum yaşamında ve kuşak hafızasında hayati bir rol oynamıştır; Camileri yok ederken ÇKP bu hayati bağlantıları ortadan kaldırıyor ve Uygur halkını ortak tarihlerinden uzaklaştırıyor. Bu konudaki rapor Fotoğraflara, uydu görüntülerine ve yerel (Doğu Türkistan) sakinlerin ifadelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

«ئېتىقاد ۋەيرانچىلىقى: ئۇيغۇر مەسچىتلىرى ۋە مەقبەرىلىرىنىڭ چېقىلىشى» ماۋزۇلۇق زور ھەجىملىك دوكلاتنى جامائەتچىلىك بىلەن رەسمىي يۈز كۆرۈشتۈرۈش ئۈچۈن «دېموكراتىيىنى ئىلگىرى سۈرۈش فوندى» تەرىپىدىن ئورۇنلاشتۇرۇلغان مۇھاكىمە يىغىنىدىن بىر كۆرۈنۈش. 2019-يىلى 29-ئۆكتەبىر. ۋاشىنگتون، ئامېرىكا.

Toplantının Konuşmacıları ;

  1. Bahram Sintash : Toplantı’da Raporun ana araştırmacısı de olan Bahram Sintash , bulgularını ve Uygur nüfusu üzerindeki etkilerini ortaya koyarak konuyu tartışmaya açtı.
  2. Dr. Alim Seytoff  : Özgür Asya Radyosu Uygur bölümünün Direktörü. 
  3. Dr Elise Anderson : Orta Asya çalışmaları ile tanınıyor ve aynı zamanda Uygur Müzikleri konusunda uzman .Etnomüzikoloji bilim dalında Yüksek Lisans sahibi.
  4. Ömer Kanat : Dünya Uygur Kurultayı Yürütme Kurulu Başkanı ve Uygur İnsan hakları (UHRP) Projesinin Direktörü .
  5. Konuşmacılar bu Toplantıda Çin’in Doğu Türkistan’daki dini ve inanca yönelik zulmünü detayları ile birlikte ortaya koyacaklar ve derinlemesine tartışacaklardır. Ayrıca, Çin’in bu uygulamalarının Uygur topluluğunun üzerindeki etkisi ve Uygur diasporasının ÇKP’nin Uygur kimliğini ortadan kaldırma çabalarına karşı nasıl ve neler yapılabileceği konusu işlenmiştir.
KONUŞMACILAR HAKKINDA

Dr. Alim Seytoff : Radyo Özgür Asya Uygur Servisi’nin direktörüdür. Seytoff, Regent Üniversitesi’ndeki Robertson Hükümet Okulu’ndan Kamu Politikası alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. ABD Kongresi’nde de ülkesindeki durum ve gelişmeler ile ilgili olarak birkaç kez ifade verdi. Çin’in Uygurlara yönelik insan hakları ihlalleri konusunda hem Beyaz Saray hem de Dışişleri Bakanlığı yetkililerine yaptığı bilgilendirmeleri ile biliniyor. Hukuk alanında Doktora derecesini 2006 yılında Regent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden aldı ve aynı zamanda lisanslı bir avukat.

Bahram Sintash : raporun UHRP’nin araştırma ortağıdır. Sintash sanat ve tasarım alanında derece kazandı ve medya ve gazetecilik okudu. Uygur mimarlık tarihi hakkında araştırma yaptı. 2018 yılında, popüler Uygur kültür dergisi Xinjiang Civilization’ın arşivleri de dahil olmak üzere, yeni nesil Uygur kültürünü korumaya yönelik Uyghurism.com web sitesini kurdu. Seçkin bir bilim adamı olan Babası Kurban Mahmut, eski bir Uygur Dergisinin baş editörü iken tutuklandı ve 2017’den beri bir Çin Toplama kampında gözaltında tutuluyor.

Ph.D. Anderson : geçtiğimiz günlerde Kongre-İcra Komisyonu’nda Çinli İnsan Hakları aktivisti ve Nöbel ödüllü 2019 Liu Xiaobo Komitesi Üyesi olarak görev yaptı. Uygur folkloru ve kültüründe, Çin ve Orta Asya politikalarında uzmandır. Anderson, çift doktora derecesine sahip. University-Bloomington’dan Orta Avrasya Çalışmaları ve Etnomüzikoloji alanında yüksek lisans dereces var. Aynı zamanda Uygurların müziklerini ve diğer sanatlarını araştırıyor. Uygur kültürü ve kimliği üzerine yayınlanmış çeşitli eserleri bulunuyor.

Ömer Kanat  : Uygur İnsan Hakları Projesi(UHRP) direktörü ve ortak kurucusudur.  İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nden Tarih alanında lisans derecesi aldı. Bay Kanat, radyo gazetecisi olarak 20 yıllık bir deneyime sahiptir. 1999 – 2009 yılları arasında Özgür Asya Radyosu (Radio Free Asia) Uygur Servisi’nde Baş Editör olarak görev yaptı. Ayrıca Hür Avrupa Radyosu (Radio Free Europe / Radio Liberty’de)’nda da Tacik Servisi’nde Baş Editör olarak görev yaptı. 2006’dan bu yana Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı ve 2017’den beri WUC İcra Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. Devlet yetkililerine ve insan hakları örgütlerine Uygur krizine ilişkin brifingler vermesi ile tanınıyor. İnsan hakları ve Dini özgürlükler ve Siyasal tarih odaklı çalışmalar yapıyor.

Kaynak: Özgür Asya Radyosu/Ajanslar

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
648 Kez Görüntülendi.