logo

trugen jacn
01 Ekim 2019

DR.TOHTİ’YE AVRUPA PARLAMENTOSU 2019 VACLAV HAVEL İNSAN HAKLARI ÖDÜLÜ VERİLDİ

ئىلھام توختىغا «ۋاسلوۋ خاۋېل كىشىلىك ھوقۇق مۇكاپاتى» بېرىلدى. مۇكاپاتنى «ئىلھام توختى گۇرۇپپىسى» نىڭ باشلىقى ئەنۋەجان تاپشۇرۇپ ئالدى. 2019-يىلى 30-سېنتەبىر.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Küresel düzeyde İnsan haklarının savunulmasında olağanüstü çaba gösteeren ve faaliyetler yürüten kişiler ile sivil toplum örgütlerine verilen yedinci Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü, Çin’in haksız ve hukuksuz olarak ömür boyu hapis cezasına çarptırdığı Uygur entelektüel İlham Tohti’ye verildi.

Ödül, bugün Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi (PACE) ‘nın Strasburg’daki sonbahar genel oturumunun açılışında yapılan özel bir törenle verildi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ödül ile ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, “Uygur entelektüel İlham Tohti’yi bu ödülün verilmesini en içten duygularımız ile kutluyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Ödülü almaya İlham Tohti’yi temsilen “İlham Tohti Girişimi”nin yöneticilerinden Enver Can geldi. Enver Can ödül ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Bugün bu ödül bir insanı onurlandırıyor. Ancak bu ödülün verilmesi ile bütün Uygur toplumunun sesi bir kez daha tüm dünya’ya duyurulmuş olmaktadır.”

İlham Tohti daha önce de çeşitli insan hakları ödüllerine layık görüldü. Bu yıl ise Saharov Ödülü’ne tekrar aday gösterilmiş bulunuyor.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, yazı

Törende ödül aday listesinin üçüncü sırasında yer alan halen tutuklu Tacikistanlı insan hakları savunucusu aynı zamanda bir hukukçu ve Avukat olan Tacikistanlı Buzurgmehr Yorov’a da bir Takdir Sertefikası verildi.

Václav Havel İnsan Hakları Ödülü, her yıl PACE tarafından Václav Havel Kütüphanesi ve Charta 77 Vakfı ile ortaklaşa “Avrupa’da ve dünya’da insan haklarının savunulmasında olağanüstü çaba gösteren kişiler ile sivil toplum kuruluşlarına veriliyor. Avlav Havel ödülü toplam 60.000 Euro ile bir Şilt(kupa) ve diplomadan oluşuyor.

2013’ten bu yana verilen bu ödül,şimdiye kadar şu kişi ve kuruluşlara verilmiş bulunuyor ; Ales Bialiatski (Belarus), Anar Mammadli (Azerbaycan), Ludmilla Alexeeva (Rusya Federasyonu), Nadia Murad (Irak) ve Murat Arslan (Türkiye) ödülü aldı.

Kaynak : Qırım Haber Ajansı ve diğer haber kaynakları

Etiketler: » » » » » » » » » » »
Share
3187 Kez Görüntülendi.