logo

trugen jacn

ÇİN,TRİLYON DOLARLIK ÇIKARI İÇİN BİR MİLYON UYGUR’U KAMPLARDA TUTUYOR

Çin'in Sincan bölgesinden geçen bazı Kemer ve Yol Girişimi kara yollarını gösteren bir harita.

Alexandra MA

Çin, ülkeyi yeni bir küresel altyapıya bağlamayı amaçlayan devasa bir ticaret projesi  olan “Bir Kuşak – Bir Yol Girişimi (BRI)  uygulamaya  başlamış bulunuyor.
Bu projelerin  düğüm noktası ,  Çin’in kuzeybatısındaki  kuşatılmış ekseriyeti Uygur Müslümanların yaşadığı  Doğu Türkistan’dan( Sincan’dan) geçmektedir.
Pekin, Sincan’daki Uygur Müslümanların  yaşamlarını  yasaklama ve engellemelerle  mahvediyor. Çinili Yetkililer, uyguladıkları bu baskıların  zorunlu bir terörle mücadele operasyonu olduğunu  öne sürüyorlar.  Ancak,  uzmanlar  Çin yönetiminin bu baskılarını esas amacının Çin’in bu küresel projesini korumak amacı ile uyguladığını belirtiyorlar.
Batı Çin’in en çok Müslüman etnik azınlığı olan Uygurlar, dünyanın en ağır ve baskıcı devletlerinden biri olan Çin’in esaretinde  yaşıyorlar. Yukarıdaki harita bunun  nedenini açıklamaya yardımcı olur, diye düşünüyorum.

Uygur bölgesinde yaşayan Müslüman Türklerin tamamı  on binlerce yüz tanıma kameraları ile  cep  telefonlarındaki gözetim uygulamaları tarafından sürekli izleniyor . Tahminen 2 milyon Müslüman , fiziksel ve psikolojik olarak istismara uğramakta ve baskı ve zulüm ve işkencelerle  bu kamplarda hapiste tutulmakatadır.

Çin hükümeti yıllardır Uygurları bir Terör  Zanlısı olarak   suçladı ve Uygur Müslümanların  tüm bölgeye Dini aşırılık  yanlısı  fikirler ithal ettiğini iddia ediyor.  Ancak Pekin’in Sincan’daki Uygurları  bastırmak  istemesinin başka bir nedeni var: Bölge, Çin’in  küresel amiral gemisi ticaret projesi olan Kemer ve Yol Girişiminin (BRI) en önemli unsurlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor .

2013 yılında yürürlüğe giren Bir Kuşak-Bir Yol   projesi Pekin’i demiryolları, Petrol ve doğalgaz boru hatları,  yüksek suratlı kara yolu   ve diğer altyapı projeleriyle dünyadaki 70 ülkeye bağlamayı hedefliyor. Bu proje Başkan Xi Jinping’in  yeni ve modern  bir Çin  yaratma projesi ve siyasi mirasının önemli bir parçası olarak kabul edilmektedir.

ÇİN’İN  MÜSLÜMAN UYGURLARI YOK ETMESİNİN TEK NEDENİ ÇİN’İN TRİLYON DOLARLIK ÇIKARLARI
Toplu olarak İpek Yolu Ekonomik Kuşağı olarak adlandırılan   bu dev proje  altı kara yolu ve bir deniz yolu olan Denizyolu İpek Yolu arasında bölünmüştür.  Uygur bölgesi , haritadaki gibi, İpek Yolu Ekonomik Kemeri boyunca bunların birçoğunun düğüm ve kesişme  noktası  ve projelere  ev sahipliği yapıyor.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi , Çin’in projeye 1 trilyon dolar ile 8 trilyon dolar arasında yatırım yaptığı tahmin etmektedir.

Çin  Ticaret Bakanlığı’nın   devlet tarafından işletilen Xinhua haber ajansı kanalı ile yaptığı açıklamaya göre , Çin’le BRI’de diğer ülkeler arasındaki mal ticaretinin 2018’de 1.3 trilyon dolara ulaştığını bildirdi2014 yılında inşa edilen Çin-Kazakistan lojistik terminali gibi birçok altyapı projesi Kemer ve Yol Girişimi kapsamında gerçekleştirilmiştir.

Çin’in 1 trilyon dolarlık altyapı projesi istilacı kuş ve sürüngen türlerinin yayılmasını teşvik edebilir

2014 yılında inşa edilen Çin-Kazakistan sınırındaki Korgas  lojistik terminali gibi birçok altyapı projesi Kemer ve Yol Girişimi kapsamında gerçekleştirilmiştir.

2014 yılında inşa edilen Çin-Kazakistan lojistik terminali gibi birçok altyapı projesi Kemer ve Yol Girişimi kapsamında gerçekleştirilmiştir.
Uzmanlar, Çin’in Bir Kuşak-Bir Yol projelerinin inşasına paralel olarak  Çin’in baskı ve zulmünün   şiddeti arttırılan  bir oranda  bölge’de uygulandığına   dikkat çekiyor.

Çin terörist olduklarından şüphelendikleri  veya  en azından bu   ülke genelinde şiddeti kışkırtmakla  suçladığı  bir kısım militan Uygurların  2000’li yılların başında birçok Uygur ayrılıkçılar gibi  ülkelerinden ayrıldıklarını  için Afganistan ve Suriye’ye giderek  bu ülkedeki savaşa katıldıklarını önü sürüyor.

Ancak  son 2 yıldır Doğu Türkistan’da uygulanan yoğun baskı kampanyası, daha önce Tibet’te yoğun bir gözetim programı tasarlayarak uygulayan  Bölgesel  Komünist Parti sekreteri olan Chen Quanguo’nun yönetimi altında geçtiğimiz iki yıl içinde hızlandırılmış bulunuyor.

Sincan’daki normal insanlar , saatlerini farklı bir zaman dilimine ayarlamak veya diğer ülkelerdeki insanlarla, hatta yakınlarıyla iletişim kurmak gibi  olağan haklarından engellenmiş ve yasaklanmış  durumdadır. Toplama kamplarının dışında olanlar  ya ailelerini  ve çocuklarını veya yakınlarını  kaybetmiştir. Onlar yönetimce toplama kamplarına hapsedilmişlerdir.

Uighur activist Rushan Abbas (right) and her sister Gulshan Abbas (left), in Virginia in 2015. Gulshan Abbas vanished in Urumqi, Xinjiang, in September 2018.

Virginia’daki bir Uygur eylemcisi olan Rushan Abbas, Business Insider’a şunları söyledi: “Çin’in bölgedikii bu insan haklarını ağır derecede ihlal eden uygulamalarının Bu, Xi Jinping’in  projesi olan Kemer ve Yol Girişimi ile  çok yakından ilgisi bulunmaktadır. Çünkü Uygur Bölgesi, Xi Jinping’in  Bir Kuşak-Bir Yol olarak adlandırılan bu  projesinin en önemli noktasının merkezinde yer alıyor. .”

Aktivist Ruşen Abbas, şu anda Çin’in Uygurları susturma misyonu ve hedefinde olan ve yurt dışında yaşayan   birçok Uygur’dan biri. Abbas’ın Çin’in Washington’daki insan hakları sicilini eleştirmesinden altı gün sonra kız kardeşi ve teyzesi  ülkesinde koyboldu ve kendilerinden hala haber alınamıyor.  Ruşen Abbas Ailesinin ortadan kaybolmasının,  kendisinin aktivizminin doğrudan doğruya bir sonucu olduğuna inanıyor.Foreign journalists were shown this bizarre dance performance inside a classroom during a government-organized visit to Kashgar, Xinjiang, on January 4, 2019.

Çin azınlık politikası üzerine bir akademik uzman olan Adrian Zenz, bu yılın başlarında The New York Times’a şunları söyledi : “ Uygur bölgesinin dünyadaki rolü  Çin’in Bir Kuşak- Bir Yol küresel projesi ile  büyük ölçüde değişmiş ve önem kazanmıştır.  Çin’in esas amacı  bölgeyi   Çin’in  ekonomik bir gelişmeleri için   “ Merkezi ve Çekirdek bölgesi” haline getirmektir.”dedi.Kaşgar şehri mesleki eğitim eğitim merkezinde Çince dersinde oturanlar olarak tanımlanmış kişiler. Bu fotoğraf, 4 Ocak 2019 tarihinde hükümet tarafından organize edilen Kaşgar'ı ziyareti sırasında çekildi.

Kaynak : https://www.businessinsider.sg/map-explains-china-crackdown-on-uighur-muslims-in-xinjiang-20

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1062 Kez Görüntülendi.