logo

trugen jacn

İŞGALCİ ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ NAZİ KAMPLARI VE ÇEŞİTLERİ

Mirkamil KAŞGARLI

Doğu Türkistan’daki toplama kampları genelde aşamalı olarak 3 çeşittir ;

  1. Tutuklama Merkezi’(拘留所 jūliú suǒ)
  2. Gözaltı (Toplama) Merkezi  (看守所 kānshǒusuǒ)
  3. Meslek edindirme Eğitim Kampı (教育转化培训中心 Jiàoyù zhuǎnhuà péixùn zhōngxīn) ‘‘

(‘‘Meslek edindirme Eğitim Kampları’’’nın tamamı de tek çeşit  ve aynı değildir. Tam aksine kişilerin suçlanma oranı ve yahut daha önce kapatıldığı ‘‘Tutuklama Merkezi’’nde sergilediği uyumlu tutumu ile orantılı olarak, bazı tanıklara göre, 3 dereceye bazı tanıklara göre 5 dereceye ayrılmaktadır.)

Bir başka önemli husus ise Doğu Türkistan’daki toplama Kampların 3. Çeşidi olan ve (教育转化培训中心 Jiàoyù zhuǎnhuà péixùn zhōngxīn) ‘‘Meslek edindirme Eğitim Kampı’’ adı verilen kamplarında tutulan yarı mankurtlaştırılmış Uygurlardan ziyade, kampların 1. Çeşidi olan (拘留所 jūliú suǒ) ‘‘Tutuklama Merkezi’’, 2. Çeşidi olan (看守所 kānshǒusuǒ) ‘‘Gözaltı merkezi’’ olarak da bilenen ve milyonlarca insan tutuklu bulunan, koordinatları ve uydu görüntüleri ile birlikte yerleri dünyaya ifşa olan 130 işkence kampları mercek altına alınması gerekmektedir. Teyit edilmeyen rakamlara göre, Doğu Türkistan’daki işkence kamplarının toplam sayısı 1400 civarındadır.

Bunlardan da daha tehlikeli durumda olan Doğu Türkistanlı Müslümanlar ise, kampların 2. Çeşidi olan ve yerel halk tarafından ‘’ kara delik’’ ve yahut ‘’giren bir daha çıkamıyor’’ diye bilenen (看守所 kānshǒusuǒ) ‘‘Gözaltı merkezi’’ inde aylarca işkence gördükten sonra kamp içinde sadece bir hakim ve bir suçlayıcı avukat ile kurulan 3 kişilik mahkemede hapse gönderilen hükümlülerdir. Çünkü sayıları milyonları aşmaktadır.

Doğu Türkistan’a giden araştırma gurupları, ülke temsilcileri ve gözlemci gurupların Asıl araştırılması gerekenler işte bu 2. Ve 3. çeşit tutuklama merkezleri, hapishane ve sanıkların suçlanma süreçleridir.

Asıl önemli olan ise, bu kampların kurulmasına esas teşkil eden Çinin ‘teröre karşı mücadele yasası’ madde madde araştırmalıdır.

BM insan hakları beyannamesinin ilgili maddeleri, Çin ana yasasında azınlıklara tanılan haklar ve Uygur özerk bölgesi kanununa aykırı bütün maddeler tek tek karşılaştırmak sureti ile bu insanlık dışı yasaların iptali için Çin’e uluslararası baskı oluşturmaktır.

Kaynak : http://www.gundemkayseri.com/yazar-dogu-turkistan-daki-toplama-kamplari-21.html? 

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
640 Kez Görüntülendi.