logo

trugen jacn

YENİ ZELANDA’DA ÇİN’İN SOYKIRIM VE NAZİ KAMPLARI İÇİN DİLEKÇE KAMPANYASI BAŞLATILDI

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi ( UYHAM)

Uzak Pasifik bölgesinde yer alan  ve bir ada ülkesi olan Yeni Zelanda’da  İnsan hakları  ile ilgili Sivil Toplum  Kuruluşlarının öncülüğünde Çin’in Doğu Türkistan’daki baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarının  sona erdirilmesi ve Eğitim  Merkezleri  adı ile açılan   Çin Nazi Kamaplarında hukuksuz olarak tutulan bir Milyon’dan aşkın olduğu  tahmin edilen  Uygur,Kazak  ve diğer Türk asıllı halkların  serbest bırakılması  için Yeni Zelanda Parlamentosuna Dilekçe Kampanyası başlattıkları açıklandı.

PARLİAMENT NZ.  adlı ingilizce haber sitesindeki bilgilere göre  ” Gül Zaman Dilekçesi ” adı  ile başlatılan bu kampanya’da ayrıca  Müslüman azınlıklara yönelik  keyfi tutuklamaların durdurulması  için de Çin yönetimi nezdinde Parlamentonun harekete geçmesi ve girişimlerde bulunması  de ayrıca  talep  ediliyor.
Yayınlanan Dilekçe Örneğinde ; Temsilciler Meclisi  ile Hükümet’ten Çin hükümetinin insan hakları ihlalleri, özellikle de Doğu Türkistan’daki  (Sincan’daki ) Toplama  kamplarında tutulan  Uygurlar ve diğer Müslümanların kitlesel olarak gözaltına alınması ve yasalara aykırı olarak esir tutulmalarının   çeşitli uluslararası yasaların ihlali olduğu vurgulanıyor ve bu hukuksuz  uygulamalar ile hak ihlallerinin kınanması talep ediliyor ve bu konuda Çin’e   çağrıda bulunmaları özellikle  isteniyor.

Yeni Zelanda haritası

Dilekçelerin  Kabul Edilmeye Başlandığı Açıklandı

İmza kampanyasının Yeni Zelanda halkı tarafından ilgi ile karşılandığı ve  kampanyanın başlatıldığı ilk gün binlerce imzalı dilekçenin Parlamentonun ilgili birimine teslim edildiği belirtiliyor. Açıklamada Kampanya süresinin  01-30 Ekim 2018 tarihleri arası olarak tesbit edildiği ve geriye kalan 28 gün içerisinde Dilekçelerin kabul edileceği bilgisi de yere alıyor.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve kalabalık

Dilekçe ekindeki bilgi notunda Çin’in işgal altında tututuğu Doğu Türkistan’daki insanlık dışı uygulamaları ile Çin Nazi Kampları hakkında da  şu kısa bilgi veriliyor  ”  Doğu Türkistan’daki  ( Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki)  Çinli yetkililer, 2017’den bu yana etnik Uygurları ve diğer Türk etnik grupları hedef alan “Yeniden Eğitim”adı ile  toplama kamplarının kurulmasını hızlandırdı.  Bu toplama kamplarında  1-3 milyon arasında olduğu tahmin edilen  Uygur,Kazak ve diğer Türk azınlık halka mensup insanların  bu Toplama Kamplarında zorla tutuklandıkları belirtiliyor. Ayrıca,  BM  Irk Ayırımcılığını Önleme ve Irkçılıkla  Mücadele Komitesi  bu konuda  geçtiğimiz Ağustos ayında,  güvenilir kanıtlara dayanan raporlar yayınlamıştır. ”  bilgilerini içeriyor

Kaynak: www.parliament.nz/en/pb/petitions/document/PET_80471/petition-of-gul-zaman-stop-chinas-arbitrary-detentions

 

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1340 Kez Görüntülendi.