logo

trugen jacn

ÇİN,DOĞU TÜRKİSTAN’DA NEFES ALANI DAHİ NAZİ KAMPLARINA HAPSEDİYOR(2.BÖLÜM )

Çin’de Türk dili konuşan ve Müslüman bir etnik azınlık olan Uygurlar, ülke tarihinde görülmemiş ve uzun zamandır devam eden en ciddi baskılara maruz kalıyor. Doğu Türkistan’ın batısında bulunan çeşitli kamplarda 1 milyon civarında Uygurlu’nun hapis tutulduğu söyleniyor.

1990 yılının ortalarında Çin hükümeti tarafından başlatılan “Strike Hard” kampanyaları, Sincan bölgesinde yaşayan insanlara zulmedilmesine yasal bir zemin hazırlamıştı. 11 Eylül 2001’de Dünya Ticaret Merkezi’ne yapılan saldırı sonrasında da Çin hükümeti, ‘terörizme karşı küresel mücadele’ye destek bahanesiyle, Uygurların ülkede faaliyet gösteren insan hakları örgütlerini ‘terörist gruplar’ olarak yaftalamıştı.

Nefes alan tutuklanıyor - 1990 yılının ortalarında Çin hükümeti tarafından başlatılan

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Nefes alan tutuklanıyor - 7- BİLGİSAYARDA İSLAMLA İLGİLİ VEYA UYGUR DİLİNDE DOSYALAR BULUNDURMAK Alim HRW’ye, ayrıca,

7- BİLGİSAYARDA İSLAMLA İLGİLİ VEYA UYGUR DİLİNDE DOSYALAR BULUNDURMAK

Alim HRW’ye, ayrıca, “8 yıla mahkum edilmiş bir adam vardı. Anlattığına göre, Uygur dilinde e-kitapları olduğunu tespit eden polis bunları birer dini materyal olarak kabul etmiş.”

Ayrıca ‘The Associated Press’in bildirdiği bir habere göre Çin hükümeti, ülkede herkesin ateist Komünist Partiye sadık kalmasını sağlamak amacıyla İncilleri yakıyor ve kiliseleri kapatıyor.
8- ÇİN’DEN AYRILMAK

Medina takma adıyla bilinen 42 yaşındaki bir Uygur kadını HRW’ye, kocasının yurt dışına seyahat etmesi üzerine siyasal eğitim kampına gönderildiğini anlattı. Kadın kocasının hangi ülkeye gittiğini belirtmedi.

Mayıs ayında HRW’ye konuşan kadın, “Eşim yanlış bir şey yapmış olup da ceza alsaydı bunu anlayışla karşılardım, ancak o hiçbir şey yapmadı” dedi.

Medina, ayrıca, “Kocamın kuzeninin kardeşi de Malezya’ya turist olarak gittiği için gözaltına alındı. Sırf oraya gittiği için” diye ekledi.Bazı Uygurlular da, seyahat için, resmi onay almak zorunda olduklarını söylediler.

Sincan bölgesinden ayrılabilmek için muhtarlığa gitmeleri gerektiğini belirten Omerjan takma isimli Uygurlu bir genç ise “Herhangi bir dini etkinliğe katılmayacağımıza dair çeşitli belgeleri imzalamak için muhtarlığa gitmemiz gerekti ve daha sonra ülkeden 10 günlüğüne çıkış izni aldık” dediÇin hükümeti aynı zamanda, hacca giden Çinli Müslümanların boynuna GPS takip sistemi yerleştiriyor. Çin’deki İslam Derneği ise bu takip cihazlarının hac yolcularının güvenliği için gerekli olduğunu savunuyor.Nefes alan tutuklanıyor - 9- DİĞER ÜLKELERDEKÄ° Ä°NSANLARLA TANIŞ OLMAK Yine Nur ismiyle tanınan mahkum bir adam HRW'ye

9- DİĞER ÜLKELERDEKİ İNSANLARLA TANIŞ OLMAK

Yine Nur ismiyle tanınan mahkum bir adam HRW’ye “Avustralya’ya, Türkiye’ye ya da Çin’in dışındaki yerlere giden insanlarla arkadaş olan ve bu yüzden tutuklanan insanlarla tanıştım. (Onların) yurt dışında yakın akrabaları bile yok. Gözaltına alınmak için yurt dışında giden arkadaş ya da komşularının olması yeterli” dedi.

Nefes alan tutuklanıyor - 10- ÜLKE DIŞINDAKİ İNSANLARLA WHATSAPP YOLUYLA İLETİŞİM KURMAK Geçen yıl Sincan'dan ayrılan Omerjan isimli genç, babasına Whatsapp yoluyla selam yolladığı için babasının sorgulandığını söyledi. HRW'ye konuşan Omerjan,

10- ÜLKE DIŞINDAKİ İNSANLARLA WHATSAPP YOLUYLA İLETİŞİM KURMAK

Geçen yıl Sincan’dan ayrılan Omerjan isimli genç, babasına Whatsapp yoluyla selam yolladığı için babasının sorgulandığını söyledi.

HRW’ye konuşan Omerjan, “Babamın telefonuna, o yanımdayken (farklı bir ülkedeyken), WhatsApp yüklemiştim. Daha sonra babam, (Sincan’a döndüğünde), WhatsApp’i oradayken kullanabilir mi diye denemek istedim. Bu yüzden ona bir mesaj yolladım. Babam mesajımı aldıktan sonra (yetkililer tarafından) götürülmüştü” dedi.

“Bir şey bile söylemedim, yalnızca selam gönderdim” diyen Omerjan, babasının bir günlüğüne götürüldüğünü ve ona Whatsapp hakkında her türlü sorunun sorulduğunu anlattı.Nefes alan tutuklanıyor - Sadece yabancı bir mesajlaşma servisi olan Whatsapp'i kullanmak bile (Çin hükümeti tarafından) suç olarak algılanmakta. Eşinin yurt dışına çıkması üzerine gözaltına alındığını söyleyen Medina ise, yetkililerin

Nefes alan tutuklanıyor – Sadece yabancı bir mesajlaşma servisi olan Whatsapp’i kullanmak bile (Çin hükümeti tarafından) suç olarak algılanmakta.
Eşinin yurt dışına çıkması üzerine gözaltına alındığını söyleyen Medina ise, yetkililerin 20 / 24
Sadece yabancı bir mesajlaşma servisi olan Whatsapp’i kullanmak bile (Çin hükümeti tarafından) suç olarak algılanmakta.

Eşinin yurt dışına çıkması üzerine gözaltına alındığını söyleyen Medina ise, yetkililerin “eşinin telefonunda Whatsapp bulunduğunu ve onun yabancı bir ülkedeki biriyle Whatsapp üzerinden konuşmakla suçladıklarını” söyledi.Nefes alan tutuklanıyor - Çin'de en çok kullanılan mesajlaşma programı WeChat. Çinli yetkililer, bu uygulama üzerinden gönderilen özel mesajları izin almadan takip edebiliyorlar.

Nefes alan tutuklanıyor – Çin’de en çok kullanılan mesajlaşma programı WeChat. Çinli yetkililer, bu uygulama üzerinden gönderilen özel mesajları izin almadan takip edebiliyorlar. 21 / 24
Çin’de en çok kullanılan mesajlaşmaÇin’de en çok kullanılan mesajlaşma programı WeChat. Çinli yetkililer, bu uygulama üzerinden gönderilen özel mesajları izin almadan takip edebiliyorlar.Nefes alan tutuklanıyor - 11- ÜLKEDEN GÖÇ ETME PLANLARI YAPMAK Eşi ve üç çocuğu siyasal kamplara gönderilen bir kadın, yetkililerin, eşinin telefon mesajlarını kontrol ettiğini ve ülkeden ayrılma planları yapma ihtimaline karşı tutukladıklarını söyledi. Enlik takma ismini kullanan kadın HRW'ye,

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1388 Kez Görüntülendi.