logo

trugen jacn

8.DÜNYA MÜSLÜMAN KADINLAR ZİRVESİ’NDE DOĞU TÜRKİSTAN SORUNU GÜNDEME GETİRİLDİ

Görüntünün olası içeriği: 1 kişiHamit Göktürk (UYHAM)

Genel Sekreterliği  Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) uhdesinde olan Dünya 8. Dünya İslam Forumu,  1-2 Mart  2018 tarihlerinde İstanbul’da düzenlendı ve bu formun İslam Dünyası Kadınlar Formu’nda Doğu Türkistan sorunu gündeme getirildi.

İstanbul’un Bayram Paşa  İlçesinde bulunan Titanic Otelindeki 8.İslam Dünyası Kadınlar Zirve toplantı’sının  02 Mart Cuma günü yapılan 2.oturumuna İstanbul merkezli Allı  Turna Kadın Derneği adına katılan  Doğu Türkistanlı Şaire-yazar ve Uygur İnsan Hakları aktivisti Nurale Göktürk  ” Doğu Türkistan’da Kadın olmak ve Göç” konulu sunumunu yaptı. Doğu Türkistan’ın tarihi geçmişi Kaşgarya İslam devleti ve bu devletin Osmanlı devletine biat etmesi,Çin esaretine tekrar uğraması,Kurulan bağımız Doğu Türkistan Cumhuriyeti devletleri  ile en son 1949’da ÇKP-Irkçı-Faşistler Ordusu tarafından işgalı ve daha sonraki Çin asimilasyon ve katliamlarını anlattı.Daha sonra ise, işgalcı Çin’in günümüzdeki baskı,zulüm,asimilasyon ve soykırım uygulamalarından örnekler vererek anlattı. Konuşmasının  en önemli ve çarpıcı sözleri şu oldu; Konferansa Ay yıldızlı gök bayraklı  atkıları ile  katılan Doğu Türkistanlı Hanım Kardeşlerimizi göstererek ; ” şu anda bizleri izleyen şu Gök bayrak atkılı Doğu Türkistanlı Hanım Kardeşlerimiz şu anda yarım canlıdır. Çünkü,canlarının yarısı olan Ana baba,Kardeş ve yakınları Doğu Türkistan’dadır ve kendilerinden  bir yıldan fazla bir süredir hiç bir şekilde haber alamamaktadırlar.Telefon haberleşmeleri Çin tarafından kesilmiştir. onların yurt dışına çıkışları ve ülke içindeki seyahatları dahi yasaklanmıştır. İşgalçi ÇKPP_Faşist yönetimi Doğu Türkistanlıları kendi evlerine ve vatanlarında tutsak ve esir etmiştir. Hepimizin yüreği kan ağlamaktadır.Bütün Doğu Türkistanlıların kalbi kanla dolmuştur.”ifadesini kullandı.  Bu arada dinleyici olarak Salonda bulunan Uygur Hanım Kardeşlerimizin çok  duygulandıkları  ve  göz yaşlarına boğuldukları görüldü. Bu sahneleri de organizasyon ekranlara yansıttı ve salonda duygusal anların yaşanmasına sebep oldu.  Daha sonra Doğu Türkistan’daki Çin zulüm ve soykırımının mısralara yansıtıldığı ” Sen Bize Acı Allah’ım ; İBRAHİMLER YANIYOR ” şiirini okuyarak Sunumunu tamamladı.Konuşma  katılımcı delegeler ve  izleyiciler  tarafından çok büyük ilgi gördü  ve zaman zaman alkışlarla kesildi.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar

Konferans Moderatör ve  Konşmacılar da Sunumlarında Doğu Türkistan’dan Söz ettiler.

Konferans oturumlarını  yöneten Moderatörler ile  sunum yapan bazı akademisyen  ve STK.Temsilcileri Doğu Türkistan’daki   Çin baskı,zulüm ve insanlık dışı soykırım uygulama ve cinayetlerinden söz ederek Doğu Türkistan meselesine  katkı  ve destek  verdiler.

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, gülümseyen insanlar, sahnedeki insanlar, ayakta duran insanlar ve iç mekan

Sunumunu  yapan ünlü Sunucu ve Tv.Programcısı İkbal Gürpınar Hanımefendi, Doğu Türkistan’daki insanlık dramına  dikkat çekti ve bu baskı ve vahşeti  anlatacak olan   Nurale Göktürk’ten ” Ey Millet Doğu Türkistan Kan ağlıyor.Nurale Göktürk’ten Türkistan’ı iyi dinleyiniz.” sözleri ile katkı ve destek verdi.

İlgili resim

Bir diğer Konuşmacı Türkiye  Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Federasyonu  Genel Başkanı  sayın Mahmut Çelikus de Doğu Türkistan’daki insanlık dramından söz etti ve Türk-İslam dünyası  ile uluslar arası  toplumdan mazlum Müslüman toplumlar ve bu arada bu toplumların içinde en ağın hak ve hukuk ihlallerinin yaşandığı DOğu Türkistan konusuna da özellikle  duyarlı olmalarını  ifade etti. Sayın Türkiye Esnaf ve sanatkar Odaları Konfederasyonu Genel Başkanı Çelikus ; Doğu Türkistan’dan söz edilirken,  duygulanarak göz yaşı döken Doğu Türkistanlı Hanımları teselli ederek şöyle konuştu ; Sizler ağlarken şahsen benim içim parçalanıyor.Çok üzülüyorum.Bizim gözyaşlarımızı ve acılarımızı ancak biz Müslümanlar olarak dindirebiliriz.Bize bizden başka ağlayan yoktur.Üzülmeyiniz,Doğu Türkistan’da şehit olan Kardeşlerimiz şahadetleri ile görevlerini yerine getirmişler  ve Yadanımızın katına vasıl olmuşlardır. Önemli olan bizim de onlar gibi   vazifelerimizi yerine getirebilmemizdir. Ancak,çok çalışmamız gerekir. Vakit,birlik ve berberlik içinde olarak çok çalışmak  zamanıdır.

Sunum yapan bir diğer Konuşmacı ise,Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim Üyesi  Doç.Dr.Süleyeman Doğan  İdi. Doğu Türkistan konusuna vukufiyeti ve ilgisi ve Doğu Türkistan konusunda yazdığı onlarca makale ile bilinen ve tanınan  Doç.Dr.Süleyman Doğan   sunumuna başlamadan önce şöyle konuştu ; ” Ben konuşmama başlamadan önce Doğu Türkistan’daki Çin baskı ve zulmüne dikkatlerinizi çekmek istiyorum.Çin yönetimini de Müslüman Türk Kardeşlerimize yaptığı baskı ve zulümden dolayı şiddetle protesto ediyor ve en güçlü ve ağır şekilde kınıyorum.Çin yönetiminine Doğu Türkistan’da yaşayan Kardeşlerimize  baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarına son vermeye çağırıyorum.” dediGörüntünün olası içeriği: 22 kişi, İpargül Karakas ve Hamit Göktürk dahil, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar

MHP.İstanbul milletvekili Sayın Arzu Erdem Hanımefendi Doğu Türkistanlıları Teselli Etti

02 Mart 2018 Cuma günü Titanic otelde devam eden 8.İslam Dünyası Kadın Zirvesine katılarak bir konuşma yapan MHP.İstanbul Milletvekili Sayın Arzu Erdem Hanımefendi Doğu Türkistanlı Hanımları kabul ederem bir süre görüştü ve onlara teselli ederek cümlelerle moral ve destek verdi. Sahnedeki görüşme esnasında kendilerine  Mazlum Müslüman Türkleri konuşmasında gündeme getirdiği için teşekkür ettik.

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, Hamit Göktürk dahil, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar

MHP.Genel Başkanı Sayın Dr.Devlet Bahçeli Beyefendi’ye de saygı ve minnet duygularımızı takdim etmelerini istihram eyledik. Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında Kırklareli Pehlivanköy Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan çoğu kadın,bebek ve çocuklardar oluşan 21 Doğu Türkistanlı’ya Avukat vekaleti almak için gittiğimizde biz onlarla görüştürülmediğimiz  ve vekalet almamıza izin vermedikleri gibi Jandarma çağırıp bizi gözaltına almakla tehdit etmişlerdi.  Olaydan 2 gün sonra Genel Başkanımız Sayın Dr. Bahçeli gurup konuşmasında sadece 1,5 dakika süren ve bu Soydaşlarımızı gündeme getiren bir konuşma yapmıştı.Bizi Jandarma’ya teslim etmekle tehdit eden yetkili Avukat’a telefon ederek derhal gelmesini ve vekalet almasını istemişti.Bunun için  de kendilerine  minnet ve şükranlarımızı arz ettik. Birlikte hatıra fotoğrafı çekme teklifimizi nezaket göstererek kabul ettiler. Bu vesile ile kendilerine bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz. 

Görüntünün olası içeriği: 9 kişi, Hamit Göktürk dahil, oturan insanlar ve iç mekan

8.İslam Dünyası Kadınlar Zirvesine Uygur Hanımlarımız Akın Etti

8.İslam Dünyası Kadın Zirvesine Uygur Hanım Kardeşlerimizin  adeta akın ettikleri gözlendi. İlk dafa Doğu Türkistanlı hanımlarımızın böyle bir uluslar arası önemi sahip bir toplantı’ya  böyle kalabalık ve heyecan dolu bir şekilde katıldığına şahit olundu. 100’den fazla  kişinın katıldığı görüldü.  Doğu Türkistanlı Hanımlarımız ay yıldız işlenmiş gök mavisi atkıları ile salonu doldurdular ve büyük ilgi  topladılar.  Gelenlerin çoğunluğu Sefaköy’dendi. Zeytinburnu’nda oturan ve son yıllarda Güneydoğu Asya ülkeleri yolu ile gelen 15-20 kişilik bir gurup ta vardı.

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, oturan insanlar ve iç mekan

İhlas Marmara evlerinden gelen Hanım Kardeşlerimiz de vardı Uygur Türklerin Hanımlarımızın  kendi davalarına sahip çıkmaları her kesi heyecanlandırdı ve bu durum çok önemli bir gelişme olarak   kayıtlara geçti. Kucaklarında bebek ve küçük yavruları ile  çok uzaklardan yol zahmeti çekerek gelen bu cesur,fedakar ve Kahraman Doğu Türkistanlı Uygur Türkü Hanım Kardeşlerimizi tebrik ediyor ve yürekten alkışlıyorum ve bunu  çok önemli buluyorum. Sen kendi meselene  ve davana  yeterince sahip çıkmazken ve başkalarını yardım etmedi diyerek eleştirme hakkın asla yokturve olamaz da. Allah sizlerden razı olsun.

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, iç mekan

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1602 Kez Görüntülendi.