logo

trugen jacn

ÇİN;TAYLAND’DAN MALEZYA’YA KAÇAN 11 UYGUR’UN TESLİMİNİ İSTİYOR

Çin  işgali altındaki ana vatanları Doğu Türkistan’daki Çin baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarından kaçarak Tayland’a sığınan ve Çin’in baskısı ile bu ülke’de  tutuklanan 25 Uygur Türkü geçtiğimiz yıl tutuldukları hapishaneden kaçmışlardı.Bunlardan 11 kişinin Malezya’ya geçtikleri ve bu ülke’de hapsedildikleri  açıklanmıştı.  Çin yönetiminin Malezya’da tutuklu bulunan 11 Uygur’un iadesi için devreye girdiği ve Malezya’ya  baskılar yaptığı belirtildi.

Malezya'ya kaçan Uygurların resimleri ile ilgili görsel sonucu

Uygur Haber ve Araştırma  Merkezi (UYHAM)

Çin’e bağlı  Doğu Türkistan (Uygur Özerk Bölgesi’nden)’dan  kaçan Uygurlar gittikleri Tayland’da yakalanmışlardı. Tayland’da tutulan yüzlerce Uygur zaman zaman Türk medyasında da geniş yer bulmuştu. Kasım 2017’de ise Tayland’da tutuldukları hapishaneden kaçan 25 Uygur’dan bazıları Malezya sınırında yakalanmıştı. Tutuklı bulunan 11 Uygur’un iadesi için Çin hükümetinin devreye girdiği belirtiliyor.Çin hükümeti Uygurların Tayland yerine kendilerine iade edilmesi için Malezya hükümetine büyük bir baskı kurmuş durumda. Uygurları radikal terörist olarak tanımlayan Çin hükümeti dünyanın her yerinde hükümetlere baskı kurarak iadeleri için her yolu deniyor.

مالايسىيا ھۆكۈمىتىگە ئوچۇق خەت

Malezya hükümetinin henüz bir karar vermediğini söyleyen kaynaklar 11 Uygur’un akıbetinin de bilinmediğini belirtti. Öte yandan Uygur lider Rabia Kadir, Tayland ve Malezya’ya çağrıda bulunarak Uygurların uluslararası hukuk kurallarına göre yargılanmasını ve Çin’e iade edilmemesini talep etti.

Malezya'ya kaçan Uygurların resimleri ile ilgili görsel sonucu

Kaynak :  http://qha.com.ua/tr/turk-dunyasi/cin-malezya-ya-kacan-11-uygur-un-iadesini-istiyor/165902/QHA

 

Etiketler: » » » » » »
Share
1067 Kez Görüntülendi.