logo

trugen jacn

ABD.’DEN ÇİN’E UYARI ! DOĞU TÜRKİSTAN’DA İNSAN HAKLARI ÇOK KÖTÜ !

ABD.Kongresindeki çalışma Resimleri ile ilgili görsel sonucu

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi ( UYHAM)

Abd.Kongresi Çin işileri Komitesi (CECC) bir bildiri yayınlarak Çin’i uyardı. Kongre bildirisinde Çin’in Kuzeydoğusu’ndaki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurların mevcut insan hakları durumunun günden güne kötüye doğru gittiğini temel hak ve hukuk ihlallerinin gün geçtikçe arttığına dikkat çekildi ve Çin yönetimine çağrıda bulunularak bu ihlallere bir an önce son verilmesini istendi.
ABD. Kongresi Çin İşleri komisyonu 8 Ocak 2018’de yayınladığı bu raporda Washington’un Çin’in terörle mücadeledeki işbirliğinin Uygurların temel insani hakları pahasına olmaması gerektiğini bildirdi.
Rapor’da ayrıca bölgede yaşayan Uygurlar için kendi ana dillerini konuşma ve din özgürlüğünün, hukukun üstünlüğünün ve bireysel hakların kullanma özgürlüğünü noktasında 2017 yıllık raporunun yayınlanmasından bu yana “daha da kötüleştiği”de belirtildi.
Rapor’da ayrıca, Ağostos 2016(da bölgeye atanan Uygur Bölgesi Çin Komünist Partisi Sekreteri Chen Quanguo’nun, on binlerce yeni güvenlik görevlisini işe almasını, ÇKP.’nin halkı zorla toplu mitingler düzenleyerek katılmaya zorladığını, Uygurların yasadışı olarak sürekli arama ve kontrollere tabu tutulduklarını onları çeşitli teknolojik aygıtlarla onların bütün hal ve hareketlerinin ve yaşadıkları her yerde katı bir güvenlik ağı uyguladığını bildirdi .
ABD.Kongresi Çin İşleri Komitesi Eşbaşkanı Chris Smith,Doğu Türkistan bölgesinde yaşayan Uygurların temel insan haklarının Çin devleti tarafından insafsızca çiğnendiği ve ihlal edildiğini tesbiti de yer aldı .
Smith, ABD Başkanı Donald Trump yönetimini terörle mücadele adına Çin’in Uygur bölgesinde yaşayan insanların özgürlüklerin kısıtlanmasına göz yummaması ve bu konu’da Çin’i uyaraması gerektiğini de açıkladı.
Kongre Çin İşleri Komitesi (CECC) Başkanı, Senatör Marco Rubio imzası ile yayınlanan bildiri’de Uygurların karşı karşıya bulundukları sorunlar şu başlıklar halinde yer aldı ;

  1. Uygurların Düşünce, ifade ve dini özgürlüklerine katı kısıtlamalar engeller ve yasaklamalar konulmuştur.
  2. İfade ve dini özgürlüklerle ilgili sınırlama ve yasaklamalar çok kötü ve dikkat çekici boyutlara ulaşmıştır.
  3. Yeniden Eğitim adı altında yapılan toplu tutuklamalara bir an önce son verilmeli ve bu eğitim kamplarında tutuklu olanlar bir an önce serbest bırakılmalıdır.
  4. Kişi mahremiyetine açık bir saldırı ve insan haklarının ağır bir ihlal olan Uygurların DNA ve kan türlerinin zorla toplanması, Uygurların göz taramaya tabi tutulması vebenzeri kişisel mahremiyetlerin ihlali, temel insan haklarının ihlallerine ait en net ve açık örnekler olarak irdelenmiştir.
  5. Uygur bölgesinde Toplum ve kanaat önderleri, aydınlar ve din adamları aileleri ile birlikte tutuklanmıştır. Tutuklanan bu insanlara psikolojik ve fiziksel baskı ve ağır işkenceler uygulanmaktadır.
  6. Uygurların Annesi olarak anılan ve ABD.’de sürgünde yaşayan Dünya Uygur Kurultayı Ali Rehberi Rabia Kadir’in Urumçi’de bulunan bütün çocukları,torunları ve tüm yakınları tutuklanarak hapsedilmiştir.
  7. Rabia Kadir’in çocukları ve yakınlarının tutuklanmasına, onun sürgündeki barışçıl ve yasal faaliyetlerinin cezası olarak görülmektedir.
  8. Rabia  Kadir’in  oğulları Abdulhekim(Ablikim) Alim Abdurrahim başta olmak üzere toplam 30 aile üyesinin gözaltına alındığını ve bunların “muhtemel kötü muameleye tabi tutulmasından” endişe edilmektedir.
  9. Uygurlara karşı Çin’in uyguladığı bu rahatsız edici ve haksız ve hukuksuz baskı uygulamaları bölge’de gerginliklerin daha da artmasına ve Müslüman Uygurların daha da radikalleşmesi sonucuna yol açacaktır.
  10. Bölge’de yaşayan çok sayıda Uygur, etnik Kazak ve diğerler İslam dinine inanan insanların bir arada “ibadet etmeleri” inançları gereği “İslami” olarak nitelenen kıyafetler giymeleri ve dolaşmaları ibadet etmeleri “ Yabancı Radikal Unsurlar ile bağlantılı Olmanın Bir İşareti” olarak suçlanmakta vee haksız olarak cezalandırılmaktadır.
  11.  Çinli yetkililer,Mısır, Türkiye, Fransa, Avustralya, ABD’ başta olmak üzere yurt dışında eğitim gören Uygur öğrencilerin ülkelerine geri dönmelerini talep etmiştir. Ülkelerine geri dönenleri ise,kurdukları eğitim kamplarında gözaltına almıştır.
  12. Çin yönetiminin Uygurlara karşı uyguladığı bu hak ve hukuk ihlalleri ABD’de derin bir rahatsızlık yaratmıştır.

Kaynak :  http://unpo.org/article/20548 (Evgeni Zotov haberi)

Etiketler: » » » » » » »
Share
1746 Kez Görüntülendi.