logo

trugen jacn

UYGUR TÜRKLERİNİN ÖNDE GELEN DİL BİLİMCİSİ PROF.DR.OSMANOV VEFAT ETTİ

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Uygur Türklerinin önde gelen Alimlerinden,dil bilimci Prof.Dr.Mirsultan Osmarov 01 Aralık 2017’te Doğu Türkistan’ın başkenti Urumci’de vefat ettiği bildirildi.

Prof.Dr.Mirsultan Osmanov, 31 Temmuz 1929’da Kazakistan’ın Yarkent şehrine bağlı Akkent kasabasında dünyaya geldi ve daha sonraki yıllaarda ailesi ile birlikte DOğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’ye  göç ederek yerleşti. Hayatını çağdaş Uygurcanın ağızlarının tespitine, bu ağızlara ait malzemelerin derlenmesine ve yayımına adayan Mirsultan OSMANOV aynı zamanda tarihî Türk dillerinin de araştırıcısıydı. Dîvânu Lugâti’t-Türk’ün çağdaş Uygurca tercümesinden Kutadgu Bilig’in yeniden yayımına, Ali Şêr-i Nevâyî’nin eserlerinin toplu neşrine değin pek çok konu ile ilgilendi.

Merhum tilshunas we türkolog mirsultan osman ependi türkiye ghazi uniwérsitétida sözlimekte. 2015-Yil. Enqere, türkiye.

Ülkemizde Türk Kültürüne Hizmet Vakfı, kendisini üstün hizmet ödülüne layık gördü. Yine ülkemizde, 85 yaşına basması dolayısıyla bir armağan hazırlandı ve bu vesileyle bir de toplantı düzenlendi.
OSMANOV, Nevâyî’nin eserleri ile Kutadgu Bilig’in yeni bir tercümesi üzerine çalışmaktaydı. Allah rahmet eylesin, yakınlarının ve Türklük bilimi dünyasının başı sağ olsun.

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, gülümseyen insanlar

Kaynak : http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=918&Itemid=75

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1421 Kez Görüntülendi.