logo

trugen jacn

MISIR POLİSİ, ÜLKESİ’NDEKİ MÜSLÜMAN UYGUR AVINI ISRARLA SÜRDÜRÜYOR

Otomatik alternatif metin yok.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Mısır Yönetiminin Komünist Çin’in talebi ile bu ülkede yasal olarak yaşayan  ve yüksek  din öğrenimi gören  Müslüman Uygur Türklerine karşı baskı,zulüm ve onlara yönelik tutuklama ve sürek avını  ısrarla sürdürdüğü bildiriliyor.
Mısır yönetimi geçtiğimiz aylarda bu  ülke’ ye  resmi bir ziyarette bulunan Çin Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısı ile yapıldığı bilinen ve ve ayrıntıları açıklanmayan “ Suçluların Karşılıklı İadesi ve Terörle Mücadele’de İşbirliği ve Güvenlik “ anlaşmaları çerçevesinde bu ülke’de  yasal olarak bulunan  ve yüksek dini öğrenimi gören Doğu Türkistanlı Uygur Türklerine karşı insani ve yasal olmayan  davranışlar sergilemeye başlamış  ve ülke genelinde Uygurlara karşı  geniş kapsamlı bir tutuklama kampanyası başlatmıştı.

Elinde bayrak ile ağlayan Uygur Resmi ile ilgili görsel sonucu

9 Aylık Hamile Uygur Hanımın De Tutuklandığı Bildirildi
Özgür Asya radyosu Mısır’da yaşayan bir Doğu Türkistanlı Uygur Türkü’nün kendilerine ulaştırdığı bilgilere dayanarak verdiği haberde,  Mısır’da yasal olarak bulunan 9 aylık hamile bir hanım,yanındaki küçük çocuk ile Kayınvalidesi olduğu  olduğu tahmin edilen yaşlı bir hanımın 10 Temmuz 2017 Pazartesi günü gece geç saatlerinde Mısır’ın başkenti Kahire yakınlarındaki Gardeke şehrine giderlerken, Mısır Güvenlik güçlerinin ailenin bindiği otobüsü yolda durdurduğu ve yaptıkları  kimlik kontrölü sırasında Çin pasaportu hamili ve Uygur olduğu bilenen aile ile diğer Uygurları i otobüsten indirerek gözaltına alarak götürdüğünü bildirildi. Otobüs’te bulunan başka birkaç Doğu Türkistanlı Uygur Türkü’nün daha  indirilerek gözaltına alındığı ve bilinmeyen bir yere götürüldüğünü  de  açıkladı
Tutuklanan 9 Aylık Hamile Kadın’ın Kocası Yardım Çağrısı Yaptı
Uygur Türklerinin kendi aralarında haberleştikleri Wattsap gurubu ile sosyal medya ortamında  paylaşılan bir ses kaydında  dün tutuklanan 9 aylık hamile Uygur hanımın eşi ve küçük çocuğun babası olduğunu söyleyen bir kişi Uygur Türkçesi ile  sesli bir yardım çağrısı yayınladı.Yardım çağrısında 9 aylık hamile eşi küçük çocuğu ile Mısır Polisi tarafından tutuklanan Uygurların aslında Gardeke şehrine giderek oradan uçak ile Türkiye’ye gideceklerini bildirdi. Hamile eşinin doğum yapmasına birkaç gün kaldığını belirten dertli baba eşinin nerede tutulduğunu bilmediğini ve Mısır Polisinin bu konuda kendinse bilgi vermediğini ayrıca eşinin telefonuna el konulduğu için kendisi ile haberleşmesinin  de kesildiğini de bildirdi. Yardım çağrısı yapan Uygur Türkü, kendisinin çok zor ve sıkıntılı olduğunu,ne yapacağının bilemez bir durumda bulunduğunu (Gangırap Kalganlıkını) ifade ederek bu konuda kendisine yardım edilimesini talep etti. Dertli Uygur eş, yayınlanan sesli mesajinda  ayrıca bütün Müslümanlardan eşinin,çocuğunun ve tutuklanan diğer Uygur Türklerinin bir an önce özgürlüklerine kavuşmaları ve sıkıntılarının sona ermesi için dua etmelerini de talep etti.

خىتاي تاجاۋۇزچىلىرى مسىردىن مەجبۇرىي قايتۇرۇلغان3000دىن ئارتۇق ئۇيغۇر ئوقۇغۇچىنى تۇتقۇن قىلغان

Mısır Uygurların Tutuklanması Yolundaki Haberleri İnkar Ediyor
Mısır yönetimi ve Mısır Güvenlik Birimleri Mısır’da yasal olarak yaşayan Uygur Müslümanlarının toplu şekilde tutuklanması yolundaki haberleri  toptan inkar ediyor ve bu haberlerin gerçekleri yansıtmadığını  de iddia ediyor.
Mısır’ın MENA(Ortadoğu) Haber Ajansı,Pazar günü  bir Mısır Güvenlik yetkilisinin açıklamalarına  yer verdi. Mısırlı yetkili bu açıklamasında ülkesinde yasal olarak ikamet etmekte olan Uygur öğrenciler ile diğer Doğu Türkistanlıların özellikle ve toplu şekilde tutuklandığı yolundaki haberlerin doğru olmadığını ve bu haberleri toptan  reddettiğini bildirdi.Mısırlı yetkili açıklamasında Mısır’da yasa dışı olarak bulunan yabancılara yönelik kontrol ve takip  operasyonlarının normal bir uygulama olduğunu de ileri sürdü.
Diğer taraftan Mısır’ın kadim ve ünlü Üniversitelerinden El Azher Rektörü(İmamı) Şeyh Ahmet Et-Tayyib basına yaptığı açıklamada Rektörü olduğu El Azher Üniversitesi kampüsü  ile bağlı yerleşkelerinde bulunan hiç bir Uygur’un tutuklanamadığını iddia etti ve Uygur öğrencilerin tutuklandıkları yolundaki haberlerin doğru olmadığını öne sürdü.

Bağımsız Uluslar arası İnsan hakları Kuruluşları ve Medya Mısır’ın İddialarını reddediyor
Dünyanın önde gelen medya organları,haber ajansları Mısır yönetiminin ülkede bulunan Uygur Öğrencilerin toplu tutuklanması ve  bu uygulamanın haler sürdürüldüğü  yolundaki haberlere ait ayrıntıları gündeme taşımaya devam ediyor.

New York Times(NYT) The Washington Post (WP)  gibi önde gelen gazeteler ile El Cezire, BBC. El-menar Kanatitşark ve benezeri Tv. Kanalları  özel yayınlar yaparak Mısır’da tutuklanan Uygurlar ile Doğu Türkistan’daki Çin baskı ve zulmünü geniş şekilde ele almakta ve programlar yapmayı sürdürüyor.
Diğer yandan Uluslar arası Af Örgütü(Amnesty İnternationol) yayınladığı bir Acil Eylem Çağrısı ile uluslar arası toplumdan Mısır yönetimine mektup yazarak Uygurların topluca tutuklanması uygulamasına derhal son verilmesi,tutuklanan Uygurların serbest bırakılması ve tutuklanan Uygurların Çin’e teslim edilmemesi yolunda Mısır yönetimine mektup yazmasını talep etti.
Öte yandan ise,Uluslar arası Af Örgütü ile İnsan Hakaları Gözlem Evi(Human Rights Watch) Örgütleri El-Azher Üniversitesi Rektörü Şeyh Ahmet Ettayyib’e ortak bir mektup göndererek El Azher ve diğer mısır Üniversitelerinde öğrenim gören Uygur öğrencilerinin tutuklanmaması için mısır yönetimi nezdinde girişimlerde bulunmasını  istedi.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1391 Kez Görüntülendi.