logo

trugen jacn

UYGURİYE MEDYA’DAN ÇİN’İN KARGALIK KATLİAMINA KARŞI PROTESTO AÇIKLAMASI

İşgalcı Çin’in Kargalık katliamını kamu oyuna ilk kez duyuran UYGURİYE MEDYA ve bu kuruluşa bağlı UYGUR NİDASI Radyosu İşgalcı Çin’in Kargalık’te 25 Müslüman Uygur Türkünü katletmesi ve 10 kişiyi yaralaması ile ilgili bir basın bildirisi yayanladı. Uyguriye Medya’nın kurumsal internet web. sayfasında Uygur Türkçesi ile yayınlanan mesajda kaliam nefret ile kınandı ve güçlü bir şekilde ve şiddet ile protesto edildiği belirtildi.
Hollanda’da yaşayan Uygur Derneği eski Başkanı,Uygur İnsan hakları aktivisti ve yapımcı Abdusselam Niyaz’ın yönetimindeki Uyguriye Medya ile ona bağlı olarak yayın yapan Uygur Nidası Radyosunun yayınladığı Basın Bildirisinin Türkiye Türkçesine aktarımını aşağıda bilgilerinize sunuyoruz. (UYHAM)

İşgalcı Çin’in Kargalık Katliamını Nefret ve Şiddetle Kınıyor ve Protesto Ediyoruz

Dünyanın değişik ülkelerinde Muhacerette yaşayan Doğu Türkistanlılar adına Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’daki Çin devlet terörünü ve kanlı baskı,şiddet ve katliam uygulamalarını şiddet ve nefret ile kınıyor ve en güçlü şekilde protesto ediyoruz.
Çinli İşgalcılar 28 Aralık 2016’de Karakaş’ta ve 14 Şubat 2017’de Guma ilçelerinde yaptığı katliamlardan sonra en son 27 Şubat 20177’de Kaşgar’ın Kargalık ilçesinin Lok kentinde 25 kişinin öldürülmesi ile sonuçlanan büyük bir katliama imza atmış bulunmaktadır.
Çin işgal yönetiminin son günlerde her gün yeni bir baskı ve zulüm yöntemlerini arda arda yürürlüğe koymakta ve uygulamaktadır.Masum sivil halka karşı toptan tutuklama ve yargısız infaz yaparak katletmeyi sürdürmektedir. Diğer yandan ise, Çin işgal Ordusunun bütün birliklerini Doğu Türkistan kentlerinde geçit resmi yaptırarak masum müslüman sivil Uygur halkına karşı şantaj,tehdit ve korkutma amaçlı gösteriler sergilemektedir. İşgalcı Çin, Hitler Almanyasının 1940’lı yıllarda Yahudi ulusuna karşı uyguladığı baskı,zulüm ve toptan cezalandırma ve yok etme ile etnik soykırım ve diğer insanlık dışı vahşi yöntemlerinnin benzerlerini Doğu Türkistan’da icra etmeyi sürdürmektedir.
Çin’in işgalı altında tuttuğu Doğu Türkistan’da günümüzde acımasızca uygulamakta olduğu Etnik asimilasyon ve ırkı soykırım BM. İnsan hakları sözleşmesinde ebedi olarak yasaklanmış ve insanlık suçu olarak kabul edilmiştir. BM.Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinden biri olan ve insan hakları ile ilgili bütün sözleşme ve anlaşmaları bizzat kendi imzası ile kabul ve garanti altına aldığını taahhüt eden Çin Halk Cumhuriyeti yönetimi 1949’da bağımsız Doğu Türkistan Cumhuriyetini yıkarak zorla işgal ettiği Doğu Türkistan’da bütün bu garanti ve taahhütlerini ihlal etmektedir. Çin’in günümüzde Doğu Türkistan’da uyguladığı BM.İnsan hakları sözleşmesinde tarif edilen bütün temel ve hukuki değerlere tamamen aykırıdır. Çin Yönetimi günümüzde Doğu Türkistan’da bir insanlık suçu yanı JENOSİD suçu işlemektedir.BM.Teşkilatı başta olmak üzere bütün uluslar arası insan hak ve hukukunu koruma noktasında faaliyet gösteren teşkilatlar ile insan hakları,demokrasi değerlerine bağlı ve bu değerleri koruyan ülkelerin Çin yönetiminin Doğu Türkistan’daki b Çin Nazizmi ve Han Faşizmi temelli çağdışı ve Çin devlet terörü insanlık suçları ile cinayetlerine karşı seslerini yükseltmelidir. Çin’in temel insan hakları,demokrasi ve temel haklar ve hukuk kurallarına uygun davranaması için baskı yapılmalıdır.Ayrıca,yakın tarihlerde Bosna Hersek,Kosova ve diğer bölgelerde soykırım suçu işleyenlere karşı işletilen Uluslararası Savuş Suçları Mahkemesi Çin’i Uygur soykırımı nedeniyle yargılamalı ve gereken cezayı vermelidir.
Diasporada Yaşayan Doğu Türkistanlılara ve Kurum ve Kuruluşlarımıza de sesleniyoruz ;
1. Diasporada yaşayan Doğu Türkistanlılar olarak sosyal medya başta olmak üzere yaşadığımız ülkelerdeki medya’yı kullanarak Çin’in Doğu Türkistan’daki bu insanlık dışı ve faşist uygulamalarını ifşa etmeli ve bulunduğumuz ülkelerin kamu oyunun bilgilendirmeli,STK.ların ve ilgili hükümetlerin bu konuda Çin’e tepki göstermesini sağlamalıyız.
2. STK.larımız Doğu Türkistan’daki Çin Nazizimve Han Faşizmi temelli uygulamalarına karşı basın açıklamaları, Basın toplantıları ve medya’yı bu konuda bilgilenedirecek faaliyetlerde bulunmalıyız. Medya kuruluşlarını ziyaret başta olmak üzere bütün imkanlarımızı kullanmalı ve Çin’in bu insanlık dışı icraatlarımızı ifşa etmeliyiz.
3. Yaşadığımız ülkelerdeki İslam merkezleri ile Sivil Toplum Kuruluşlarımızı ziyaret etmeli ve onların Çin’e karşı tepeki göstermelerini sağlamalıyız. Türkiye’de ise,Diyanet işleri Başkanlığımıza ve İl Müftülüklerimize müracaat ederek Doğu Türkistanlı şehitlerimiz başta olmak üzere bütün şehitlerimizin aziz ruhlarına dualar edilmesini temin etmeliyiz.
4. Müftülüklerimiz ve Din İşlerini yürüten görevlilerimize müracaat ederek onlardan, Cuma hutbelerinde, Camilerdeki vaaz,konferans ve diğer her türlü dini içerikli faaliyetlerinde Doğu Türkistan’daki Kardeşlerimizin durumunu de gündeme getirmelerini ve bu Kardeşlerimizin de yakın zamanda kurtuluşa ermeleri için dualar etmelerini talep etmeliyiz.
5. Bütün bu faaliyetlerimizde bütün muhacerette yaşayan Kardeşlerimizin yaşadıkları ülkelerdeki Sivil Toplum Kuruluşlarımızın etrafında kenetlenmelerini ve bu kuruluşlarımıza imkanları nisbetinde maddi ve manevi olarak katkı.destek ve yardımlarda bulunmalıyız.
6. Biz Uyguriye Medeya ve Uygur Nidası radyosu olarak bu yönde yapılacak her türlü faaliyet ve çalışmalara mevcut bütün imkanlarımız ile her türlü,katkı ve desteği sağlamaya hazır olduğumuzu özellikle ifade etmek istiyoruz.

Çin İşgal güçlerinin Kargalık,Guma ve Karakaş katliamaları başta olmak üzere Doğu Türkistan’da katlettikleri aziz şehitlerimizi minnet ve şükranlarımızla bir kez daha anıyoruz,aziz ruhlarına rahmet ve mağfiret niyaz ediyoruz.Yaralı Fedai’lerimize acil şifalar şehit vee yaralılarımızın ailelerine baş sağlığı,dayanma gücü ve geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.       (30)

Kamu oyunun bilgisine saygı ile duyurulur.

                                                                                                          ” ALLAH BİZ BİLEN “

                                                                                     Uyguriye Medya- Uygur Nidası Radyosu

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1910 Kez Görüntülendi.