logo

trugen jacn

İŞGALCI ÇİN,GUMA’DA ÇİN NAZİZMİNİ KULLANARAK UYGURLARI TOPTAN CEZALANDIRIYOR

ئۇيغۇر ئېلىدىكى بىر قىسىم جايلاردا پىچاق ۋە پالتىلىق ھۇجۇم قىلىش ۋەقەسى يۈز بەرگەندىن كېيىن ئېلىپ بېرىلغان خىتاينىڭ ھەربىي ھەيۋە كۆرسىتىش مانېۋىرىدىن كۆرۈنۈش. 2017-يىلى 22-فېۋرال.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin işgalı altındaki Doğu Türkistan’ın Hoten vilayeti’ne bağlı Guma ilçesinde 14 Şubat 2017’de meydana gelen bıçaklı saldırı olayının ardından İşgal güçlerinin eylemcilerin aileleri, yakınları VE  komşularının de içinde bulunduğu mahalle sakinlerinin  tamamını gözaltına alarak tutuklayarak  hapsettikleri bildirildi. İşgal güçlerinin Nazi usulü  kullanarak toptan tutukladıkları  kişiler arasında yaşlı kadınlar,çocuklar ve bebeklerin de olduğu açıklandı.
Özgür Asya radyosunun bildirdiğine göre ,14 Şubat 2017’de Guma ilçe merkezi’ndeki bir etnik Han Çinlisi Göçmenlerin otrdukları bir site’de bıçaklı saldırı eyleminde oldukları ididia edilen ve Uygur Türklerinin Fedailer olarak adlandırdıkları  Ömer ve Mehmet Emin Abdurrahman Kardeşler ile Ahmet Ali’nin eşi,çocukları,ana babası,amcaları,Halaları teyze ve dayılarının de içlerinde bulunan bütün yakınları ile   oturdukları mahalledeki tüm komşularının olayın meydana geldiği 14 Şubat günü toptan tutuklandıkları ve tutuklananların sayısının 150 kişi civarında olduğunu bildirdi .Tutuklanan mahalle kişilerinin 3 gün süre ile önce Çince Dadüy adı verilen mahalli idari Birime getirilerek tutuldukları daha sonra ise,Guma İlçe Emniyet müdürülüğü binası ile Polis Merkezelerine götürülerek sorgulandıkları  bildirildi.  Günler süren bu  sorgulama işleminden sonra  tutukluların  bir kısmının serbest bırakıldıkları açıklandı. Olaydan bir ay geçmiş olmasına rağmen halen t göz altında utuklu olanların sorgularının sürdürüldüğü bildirildi.

Özgür Asya radyosuna konuşan bir Guma İlçe sakinin Anlattıkları şöyle ;

  • Eylemcilerden Ahmet Ali’nin yakınılarından tutuklanmayan kimse kalmadı. Ağabeyinin eşinin 2 aylık bebeği olduğu için onu göz altına almadılar.Ancak, onun,ana babası,Kardeşleri,Kayın ata ve anası ve onların çocukları dahil komşuları ile birlikte her kes hapsedildi. Dışarıda kimse kalmadı.Evlerinde bir tek bebeği bulunan yengesi kaldı.
  • Ömer ve Mehte Emin Abdurrahman Kardeşlerin   aile,yakınları ve komşularından ise,tutuklanmayan kimse kalmadı.Uzak yakın bütün akraba ve yakınları ile komşuları dahil her kes ailece toptan göz altına alındı. Kesin ve tam ayrıntılı olarak bilemesem de tutuklananların sayısını 150 kişi civarında olabileceğini tahmin ediyorum.Tutuklamalar olayın olduğu 14 Şubat akşamından itibaren başladı. Hükümet tutuklanan bu kişilerin de olaylardan sorumlu olduklarını eylemcilere hiçin mani olmadıkları yolunda sorular yöneltilerek   suçluyorlar. Abdurrahmar kardeşlerin evleri şu anda bom boş kimsecikler yok.Çünkü her kes göz altında.

Çinli İşgalcıların Nazi Usulu Toptan Tutuklama ve Cezalandırma Yöntemi olağan Bir Uygulama

Bölge ve Çin Uzmanları,1940’lı yıllarda Hitler Almanyasında NAZİ’lerin bu  cezalandırma yönteminin yıllardan beri Çin’in Doğu Türkistan’da uyguladıklarını   bildiriyorlar. Günümüzde ise.bunun daha ağır ve acımasız bir şekilde uygulandığı ifade ederek ; “ Çin işgalindeki Doğu Türkistan’da İşgal güçlerinin son aylarda yürüttükleri sözde Terörizme Karşı savaş operasyonlarında uluslar arası anlaşmalar ve hukuk kurullarına tamamen aykırı bir uygulama yapılıyor.  Çin’in de bizzat tahhhüt  ettiği uluslar arası anlaşmalarla yasaklanan Toptan Cezalandırma içerikli bu hukuk cinayetinin Çin işgal güçlerince Uygur Türklerine karşı uygulaması asla kabul edilemez. Bu uygulama ise, Alman Faşistlerinin antisemitizm uygulamalarından hiçbir farkı bulunmamaktadır.” Şeklinde yorumluyorlar.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve ayakta duran insanlar

 

Çin’in Doğu Türkistan’da  Kollektif Cezalandırma ve Toptan  Cinayetlerinden Örnekler

1-  05 Nisan 1990 Kaşgar’a Bağlı Barın Katliamı
Çin işgal ordusuna bağlı ağır silahlı ve özel birlikiler 20 bir kişinin yaşadığı bu dağlık İlçeyi  günlerce karadan ve  havadan bombalamıştır. Barın’ın  9 köyü tamamen haritadan silinmiştir. Barın katliamını yöneten Çin İşgal Birlikleri komutanın emri üzerine beşikteki çocuklar,kümesteki tavuklar ve ahırda bulunan hayvanlar   dahi öldürülmüştür. Çin Nazisi  acımasız  komutan,askerlerine hareket eden ve canlı olan her şeye ateş etme emri vermiştir.

2-  05 Şubat 1997 Gulca Katliamı :   İşgalcı Çin Gulca’da   o zamana kadar yaptığı en ağır kolektif cezalandırma ve toptan katliamı gerçekleştirmiştir.  Çin işgal güçleri Uygur gençlerini çıplak şekilde meydanlara toplamış ve üzerlerine tazyıklı su sıkarak soğuk havada bekleterek  donarak ölmelerini sağlamıştır.  Masum Uygur gençlerini Aç bırakılan polis köpeklerin önüne canlı olarak atarak parçalatarak katletti. İşgalcı Çin’in Gulca Katliamında Öldürülenlerin sayısı  hala  açıklanmadı

3. 05 Temmus 2009 Urumça katliamı : İşgalcı Çin 05 Temmuz 2009’de  Urumçi’de başlayan ve aylar süren büyük bir katliama imza attı.Çin işgal ordusu barışçıl şekilde başlayan gösterileri İşgal güçlerine sivil giydirerek ve ellerine sopalar vererek  masum gösterileri etnik çatışmaya dönüştürdü.200 kişinin öldüğü ve 2 bin kişinin yaralandığı açıklansa de bu rakamlar hiçbir şekilde inandırıcı bulunmadı. Urumçi’de öldürülen ve  kaybolan ve cesetleri kendilerine verilmeyen Uygur Annelerin acıları,  istirap ve göz yaşları  halen sürüyor.
4. 28 Temmuz 2014 Yarkent İlişku Katlıamı : İşgalcı Çin’in son yıllardaki en kanlı ve en büyük kolektif öldürme ve toptan cezalandırması  cinayeti  olarak tarihe geçti. Çin işgal ordusu savaş uçakları ve Helikopterleri,tanklar.toplar ve ağır silahlarla masum sivil halka saldırarak günlerce katliam yapmıştır .

21 yaşındaki Uygur genci Ebubekir Rahim Çin’in internet sansür duvarını delerek yurt dışına ilettiği Çin’in Yarkert İlişku’da yaptığı katliam haberinde Yarkent’in İlişku kenti’nde 15-16 ve 17 Numaralı kentlerde 3- 5 bin arasında masum sivil halkın katledildiğin bildirdirmiştir.
5. Eylul 2015 Aksu Bay Sogan Kömür  Madeni Katliamı
Çin işgal güçleri kendilerinden kaçarak Tanrı dağlarının yüksek kesimlerindeki mağaralara  sığınan  Mehmet İsa, Musa Tohtiniyaz  başta olmak üzere 10 kişi ile   4 kadın  ve 7 bebek ve çocuğun bulunduğu toplam 21 kişinin üzerine bombalar atarak ateş makinası ile yakarak ve makinalı tüfekler  ile üzerlerine  yayılım ateşi  açarak   toptan ve kolektif bir  şekilde  acımasız ve vahşice bir katliama imza atmıştır.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1636 Kez Görüntülendi.