logo

trugen jacn

İŞGALCI ÇİN BU KEZ KAŞGAR’İN YENİHİSAR İLÇESİ’NDE DA KATLİAM YAPTI : 4 ÖLÜ

كوچا چارلاۋاتقان قوراللىق ئەسكەرلەر. 2014-يىلى 31-ئىيۇل، قەشقەر.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Pekin’in Doğu Türkistan’a atadığı Çin Faşisti  ÇKP.genel Sekreteri Çin Çivenggu’nun Doğu Türkistan’daki vahşet ve katliamları bütün hızı devam ediyor.
En son 14 Şubat ‘ta Hoten’in Guma ilçesi’nde Çin işgal güçlerinin 8 kişi’yi öldürmesinden sonra, Çin işgal güçlerinin şantaj,tehdit ve korkutma amaçlı askeri geçitresimleri,tanklar ve ağır silahlı işgalcı Çin askerlerinin sokak ve caddelerde yürütülmesi ve toplu yemin (Kasemyad Kılış) törenleri  kent ve ilçe merkezlerinde bir biri ardı sıra düzenlenmeye ve korku  masum sivil halka korkutma ve yıldırma eylemleri  devam ediyor.
Çin işgal güçlerinin bütün bu şantaj ve korkutmalarına rağmen,işgalcılara karşı  farklı yerlerde ve farklı şekildeki direniş eylemleri hız kesmeden devam ediyor. Guma’da meydana gelen kesici aletlerle karşı koyma eyleminin bir benzerinin 09 Şubat 2017 tarihinde Kaşgar’ın Yenihisar ilçesi’nde medya geldiği ve baltalı eylemci dahil 4 kişinin hayatını kaybettiği ve bir kişinin ise yaralandığı bildiriliyor.
Özgür Asya radyosunu  kendilerine dinleyicileri tarafından yazılarak iletildiği  belirtilen bir mektuba dayanarak verdiği bilgilere göre, 10 Şubat 2017’de Yenihisar ilçesinde Baltalı saldırı olayının meydana geldiği ve sayısı bilinmeyen kişi veya kişilerin öldüğü ve yaralandığı  bilgisi yer alıyordu.Radyo muhabirleri saldırı olayının 10 Şubat’ta değil,  09 Şubat 2017 günü akşam 18-19 saatleri arasında Yenihisar İlçesi Halk Hastanesi’nde meydana geldiği ve en az 4 kişinin öldürüldüğü ve bir kişinini ise yaralandığı  bilgisine ulaştıklarını  açıkladılar.
Özgür Asya radyosunun olayın meydana geldiği Yenihisar İlçesi’nden telefonla ulaştığı bilgiler şöyle ;
Yenihisar ilçesi Sagan Kenti Polis Merkezi Nöbetçisi : Hastane olayını 10 Şubat’ta haber aldım. Bize bağlı olan Sagan kenti’nde tayakküz halinde görev yapıyoruz.Şu anda 3 kişi nöbetteyiz.Kentimizde bulunan Noktalı (Dikkat edilmesi ve gözetilmesi gereken) kişi ve aileleri üzerinde yoğunlaşmış durumdayız.Olayla ilgili Sagan kenti’nde aranan veya tutuklanan kimse yoktur.Olayın ayrıntıları hakkında bilgi veremem.
Sagan 1.Kent Sekreteri : Olay günü evde idim.Ertesi gün duydum.Eylemi gerçekleştiren Zanlı’nın Sipillik (Kaleli)  köyünden olduğunu söylediler.Olay hakkında ayrıntılı bilgi verilmedi ancak güvenlik tedbirlerinin arttırılması emredildi.Güvenlik kameralarının  sayısının arttırılıması,Kaltek(Ağaç Sopa –  Ağaç Jop) ve benzeri  savunma araç ve gereçlerinin hazır hale getirilmesi ve benzeri tedbirleri arttırdık.Ölenlerin  çoğunun  Çinli göçmen  olduğu ve  Eylemcinin yakalandığı söyleniyor. Bize resmi bir bilgi gelmedi.
Sipillik Köyü Polis Noktası Nobetçi Memuru : Burası 3 Dadüy’e(Çince bir idari birim adı) bağlıdır.Olayala ilgili bize her hangi bir bilgi verilmedi ve toplantı de yapılmadı bu koruda.Ancak, bir genelge yayınlandı,Genelgeye göre Banka Şubeleri ,PTT.binası Radyo Tv.idaresine bağlı hizmet binalarının ileride saldırılara hedef olabileceği ve bu yerlerde tayakkuz durumunda olunması ve  24 saat nöbetçi bulundurulması ve gerekli tedbirlerin alınması bu genelge ile talimatlandırıldı. Savunma araç ve gereçlerimizi hazırladık ve bekliyoruz.
Sipillik Köyü Güvenlik Müdürü Yusuf Masum : Bize kesin emir geldi. Eylemcinin bizim köyden olduğu söyleniyor ama kesin resmi bilgimiz yok.Ayrıntılı bilgiye sahip değiliz.Olayda 3’ü Çinli göçmen ve bir kişi Uygur toplam 4 kişinin öldüğü ve bir kişinin yaralandığı söyleniyor.
Kaşgar Kerembağ Hastanesi Başhekimi Abdulhekim : Bize Yenihisar’dan 4 yaralı geldi,Bunlardan bir kişi öldü.Diğerlerinin tedavileri sürüyor. Olayın 09 Şubat günü akşam 18-19 saatleri arasında olduğu söyleniyor.

Uzmanlar ; Tibet’de  Çin işgal yönetiminin mutlak  Faşist hakimi olarak 5 yıl kalan Hitayist Çinli ÇKP.genel Sekreteri Çin Çüvenggu’nun Tibet’te uyguladığı  Han Şövenizmi ve Çin Faşizmi temelli uygulamalarını Doğu Türkistan’da da uygulama çalıştığını belirtiyorlar.Ayrıca Komünist Çin’in  kurucusu   Mao’nun “Baskı’nın Olduğu yerde mutlaka  Tepki ve Direniş  de vardır ve olacaktır de .” dediğini hatırlatıyor. Çin’in acımasız bir Çin Şövenisti olan Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao’nun günümüzde onun  Pekin’deki Cungnenhey tahtında oturan    Çin Nazisi varislerinin doğu Türkistan’daki baskı,zulüm,etnik asimilasyon dini ve ırkı soykırım uygulamalarına karşı Müslüman Uygur Türklerinin   Karakaş,Guma ve Yenihisar’da son aylardaki ölüm ve yaralanmalar ile sonuçlanan tepki  amaçlı karşı koyma eylemleri için de geçerli olduğunu ifade ediyorlar.

Uzmanlar ayrıca Uygurların  vicdanı Uygur Türklerinin  hak ve hukuk savaşçısı Doç.Dr.İlham Tahtı’nın  yıllar önce dile getirdiği şu söylemine vurgu yapıyorlar ;

 ”  Eğer Çin hükümeti, Uygurlara karşı uyguladığı  ağır ve  baskıcı politikasını  değiştirmezse, bu  baskılara  karşı direnecek Uygurların sayısı  gün geçtikçe daha da  artacaktır.” 

  ” Çin Devleti  daha fazla askeri güç ve  silahlar  ile Uygur toplumunun üzerine bu şekilde gitmeyi sürdürmeyi devam ettirirse,  Uygurların karşı koyma eğilimlerini  “TERÖR EYLEMİ “    olarak görmem mümkün değildir.

 

 

Etiketler: » » » » » » »
Share
1567 Kez Görüntülendi.