logo

trugen jacn
13 Aralık 2016

DÜNYA VE UYGUR TÜRKLERİNİN HAMİSİ VE FİKİR ADAMI AV.NEVZAT TÜRKTEN HAKKA YÜRÜDÜ

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Kayseri özelinde ve Türkiye genelinde şehrimizin vee ülkemizin önde gelen gönül, fikir ve aksiyon  adamlarından, şair.,yazar,yayıncı ve siyasetçi kişiliği ileve aynı  zamanda Doğu Türkistan başta Türk dünyası davasının samimi  ve yiğit savunucusu, Doğu Türkistan Liderlerinden ve bu davanın bayraktarlarından merhum İsa Yusuf Alptekin’ın samimi dostu ve sırdaşı olan ,. Av.Nevzat Türkten Ağabey,  09 Aralık Cuma günü yaşlılığa bağlı organ yetmezliği sebebiyle Kayseri’de hakkın rahmetine kavuşuutu.Cenazesi 10 Aralık 2016 Cumartesi günü Kayseri Büyük Camii(Camii Kebir)’de öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazından sonra Şehir Mezarliği’ndeki Aile mezarlığına defnedildi.

Kayseri’nin önde gelen siyaset ve toplum önderlerinin ve özellikle Kayseri’de yerleşik Doğu Türkistanlıların yoğun katılımı ile kılına cenaze namazı öncesi,Türk dünyası ve özellikle DOğu TÜrkistan Türklerine yaptığı unutulmaz hizmetelerini  hatırlamak ve kendisine olan minnet ve şükran duygularının bir ifadezi olarak Tabutuna  Doğu Türkistan ayyıldızlı gök mavisi bayrağı örtüldü.Binilerce kişinin katıldığı cenaze namazından sonra tabul eller üzerinde bir süre tekbirler eşliğinde taşında ve edaha sonra cenaze arabasına konularak Asri Mezarliktaki aile kabristanına defnedildi.

Merhum Avukat Nevzat Türkten kimdir ?

09.06.1928 tarihinde Kayseri’de doğdu. Babası, Yağcı oğullarından Osman Hamdi oğlu muallim Mahmut Türkten; annesi Ali Efendi oğullarından İkbal Hanım’dır.  İlkokulu, babasının görev yaptığı Samsun’un Havza ilçesinin köylerinde başladı, Şanlıurfa’nın Birecik ilçesi Fırat İlkokulundan mezun oldu. Orta ve lise öğrenimini Kayseri Lisesi’nde tamamladı. 1952 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Askerliğini Topçu Yedek subay olarak Gelibolu yarımadasında yaptı. 1954 yılında Kayseri’de avukatlık stajına başlayarak 27.05.1955 de ruhsatname aldı. Serbest avukat olarak çalışmaya başladı. 1960-1972 yılları arasında DSİ Kayseri 12. Bölge Müdürlüğü ile Zirai Donatım Kurumu, Tarım Kredi Kooperatifi, Hisarcık, Hacılar, Özvatan Belediyesi, Meysu- Meybuz Anonim Şirketleri, Kayseri Kireç ve Tuğla Fabrikasının yönetim kurulunda, Vakıflar Bankası Kayseri Şubesi, Emlak Kredi Bankası Kayseri Şubesi avukatlıklarında bulundu. 1955 yılında Hüseyin kızı Sebahat Oka Hanım  ile evlendi. Mahmuthan ve Murathan isminde iki oğlu, altı torunu bulunmaktadır.

Kayseri’deki Sosyal ve Kültürel Faaliyetleri 

Merhum Nevzat Türkten Hukuk öğrenimine İstanbul’da devam ederken, öğrencilik yıllarında Türkçülük ve Milliyetçilik fikrinin öncülerinden merhum Hüseyin Nihat Atsız başta bir çok fikir,gönül ve siyasi şahsiyetlerle tanışma ve fikrinden yararlanma imkanını elde etmiştir.Daha sonraki yıllarda yakından tanıyarak benimsediği bu fikirler Kayseri’deki Kültürel ve siyasi çalışmalarında kendisini derinden etkilemiş ve bu fikirlerden çok iyi bir şekilde yararlanmıştır.

1947 yılında Türk Gençlik Teşkilatı Kayseri Şubesini, 1950’de Türk Milliyetçiler Derneğinin Kayseri Şubesini, 1956’ da Kayseri Türk Kültür Derneği’ni kurdu. Kayseri Barosu, Türk Kızılayı, Nuh Naci Yazgan Köylü Talebe Yurdu ve Derneği, Türk Ocağı, Kayseri Yüksek Öğrenim ve Yardım Vakfı, İLESAM, Folklor Araştırma Kurumu gibi derneklerde ve vakıflarda üyelikleri bulunmaktadır. Anadolu’nun en uzun ömürlü ve istikrarlı dergisi olan, 1978 Ocak ayında yayına başlayan Erciyes Dergisi’nin hazırlanmasına katılmış, 1980 yılından itibaren de 2013 yılı sonuna kadar sahipliğini ve yazı işleri müdürlüğü görevini üstlenmiştir. Kayseri basınında 1955 yılından bu yana Erciyes, Ülker, Hâkimiyet, Emel, Erciyes Postası gibi mahalli gazetelerle, Hergün gibi İstanbul gazetelerinde ve dergilerde çok sayıda siyasi ve harsi makaleleri yayınlanmış, Bunun yanında 1948 yılında yazmış ve birçok şiiri dergilerde, gazetelerde, toplu halde de Yeniden Diriliş Dergisi’nin Nevzat Türkten Özel sayısında yayınlanmıştır. Türkiye sathınde tertip edilen birçok edebiyat ve Folklor sempozyumlarına bildirileri ile katılmıştır. Basıma hazır iki kitabı bulunmaktadır. Meysu- Meybuz, Kavakçılık Kooperatif, Çinkur gibi kuruluşların Kurucu üyeliği ve yönetimlerinde bulunmuştur.

Siyasi Hayatı 

Siyasi Hayatına Demokrat Partiden ayrılarak kurulan Hürriyet Partisi İlçe başkanlığı göreviyle başlamış Demokrat Partide 1960 ihtilalina kadar devam etmiş, sonrada CKMP ve MHP’de görev almıştır. Alparslan Türkeş’in fikirlerine itibar ettiği kişiler arasında yer almıştır. İl Başkanlığı, parti müfettişliği, Merkez Karar Kurulu üyeliklerinde bulunmuştur. İki dönem Belediye Meclis ve bir dönem İl Genel Meclis Üyeliği yaptı. 1965 yılında Afganistan üzerinden Türkiye’ye iltica eden Doğu Türkistanlı soydaşlarımızın Kayseri’ye gelmeleri ve sonrasında her türlü ihtiyaçları ile ilgilenmiş onların en büyük yardımcılarından olmuştur. Çeşitli vesilelerle; İsviçre, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsveç, Danimarka, Amerika, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Tataristan, Başkurdistan, Hakas, Altay, Tuva, Saha (Yakutistan), K.K.T.C, Makedonya, Kazan, Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Irak ziyaret ettiği ülkelerdir. Amerika seyahati sırasında Beyaz Saray bahçesini gezerken namaz vaktini geçirmemek için ceketini çimlere sererek namazını eda etmiş ve orada namaz kılan ilk Türk unvanını almıştır. Yurt içi ve dışında 80 i aşkın Başarı ve Hizmet ödülü almıştır.

Merhum Nevzat Türkten Ağabeyimizden Bir Dörtlük ; 

…………… İlm-û irfan için çıktık bu yola Koyduk varımızı, girdik kol kola

                 Maksadımız Türk’ün harsına hizmet Sâyimize Tevfik Allah’tan ola……………………

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi :  Kayseri’ye yerleşik Doğu Türkistan Türklerinin Atası,hamisi, problemleninin  dert ve çözüm ortağı merhum Avukat Nevzat Türkten Ağabeyimize Allah Taala’dan rahmet ve mağfiret,çok kıymetli oğulları Mahmut Han Türkten ile Murathan Türkten Beyefendiler  başta olmak üzere tüm aile efratlarına  ve yakınlarına en derin başsağlığı dileklerini sunar,sabri cemil  niyaz ederiz. 

Etiketler: » » » » » »
Share
1644 Kez Görüntülendi.